lördag 2 februari 2013

Vi styr mot Marrakech


Torsdag den 31 Januari

Vaknade till dimma och hög luftfuktighet. Vi hade tänkt ta ner cyklarna för en tur in till staden Mohammedia, men vi avstod. Det blev en dag vid datorerna istället.


Här sköts trädgårdsarbetet på gammalt vis, ingen trimmer här inte. När han tog ner grenarna använde han en yx-liknande sak, som en ”giljotin” sa Ingemar, i stället för en såg.På eftermiddagen kom en man med sin Åsna och sålde apelsiner och mandariner.
 Jag köpte 2 kg apelsiner och 1 kg mandariner det blev 25 dh ca 19 kr.


Första middagen ute i det fria på mycket länge. Fredag den 1 Februari


Idag var det dags att fortsätta vår resa söder ut. Vi hade varit i kontakt med Wiwi-Ann och Mats, ett par husbilskompisar, som redan befann sig här i Marocko, vi hoppades kunna få lite färska tips av dem J
De var på en camping i närheten av Marrakech, så vi bestämde oss för att åka dit. Ingemar passade på att torka av rutorna, så jag skulle kunna fota lite efter vägen.När vi kör ut på motorvägen, ser vi en massa poliser, minst två, vid varje broövergång samt på var 100 m stod de. Vi får reda på att det kanske är någon minister eller annan uppsatt person som ska åka här. Vi har nog aldrig tidigare sett så många poliser.
Här finns inga trafikregler för hur man färdas med barn i trafiken. Inga hjälmar här inte och barnen kan sitta både framför och bakom föraren.


Även här har man planerat för bostäder genom att anlägga gator och belysning. De hus som redan var klara verkade där emot vara tomma.


Vi stannar vid ett rastställe för att sträcka på benen och ta en fika.


Då rusar det fram flera pojkar och vill sälja halsband. De springer efter bilarna och nästan omringar oss.


Landskapet vi far igenom är ganska platt men lyser grönt .


Hemma har vi stenmurar, för att avgränsa ägorna, här är det kaktusar som får vara ”staket”.


Inga höga hus här inte, de smälter nästan in med landskapet.


Cykeln är ett bra fortskaffningsmedel även om man bär en kåpa.


Eftersom det är motorvägen vi kör på, så blir det många stopp för att betala. 
Hela sträckan Mohammedia – Marrakech  240 km går på 136 dh ca 110 kr.Nu börjar naturen ändra form, det är mer sand och sten och vi börjar skönja Atlasbergen, med snö på, i bakgrunden.Vi närmar oss camping Le Relais de Marrakech N31 42 27  W007 59 21 fåraherden har lite problem med sina får för att få dem över vägen, så vi kan komma fram.

Vi möts av husbilskompisarna Wiwi-Ann och Mats, stolarna kommer fram och tröjorna åker av det är +26 gr strålande sol. Vi blir sittande ett par timmar och pratade om deras resa, vi hade ju en massa frågor. Det börjar mörkna även hungern gör sig påmind, vi hade ju inte ätit något vidare under dagen.


Vi bestämde oss för att alla testa på camping-restaurangens kök.
Tajine heter ett speciellt lergods de lagar mat i. Vi blv serverade av en söt och trevlig flicka.


Vi beställde 2 rätter, en med kyckling och grönsaker= ChickenTajine och en med köttbullar =Tajine Kefta för 6 personer. Det smakade underbart gott och med ett glas vin till, så gick notan på 200dh ca 160 kr för 2 personer.


Luften och den långa körningen gjorde att vi var ganska trötta 
och gick till sängs tidigt. I morgon är en ny spännande dag.
7 kommentarer:

 1. Der verkar vara grönare i Marocko än jag trodde, kanske är fär att ni är nära kusten. Ni kanske får de mer sand och ökenlik natur längre fram? Men 26 grader varmt låter ju härligt :-) Spännande matlagning i de där "lerkrukorna" ;-) Vad hände med att köra på mindre vägar? Är det inte lika säkert i Afrika?? Ha det fortsatt bra på äventyret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ville bara snabbare fram, det blir mindre vägar längre fram.

   Radera
 2. Intressant att se era bilder och höra er berättelse! Vi var i Marrakech för något år sedan, men utan husbil. Vi bodde inne i Medinan då och blev ganska trött på alla tajine, som efter ett tag smakade likadant... men så fick vi ju inget vin till heller (innanför murarna serveras ingen alkohol). Om ni vill kan ni se några av våra inlägg från Marrakech här:
  http://www.freedomtravel.se/2010/12/marrakech/
  http://www.freedomtravel.se/2010/12/palais-de-la-bahia/
  http://www.freedomtravel.se/2010/12/fyrhjuling-i-marocko/
  http://www.freedomtravel.se/2010/12/jardin-majorelle/

  SvaraRadera
 3. Jag gillar sommarbilderna, värmen och nyplockade apelsiner och mandariner, det såg härligt ut.
  Kram från oss

  SvaraRadera
 4. Vilka apelsiner och mandariner. Det är nästan resan värt med dem. Visst är allt annorlunda och snart får ni också se den stora öknen. Men den här årstiden är ju fuktigheten alltid svår, framförallt på nätterna. Glöm att torka en handduk ute över natten. Men kul att ni träffar fler kompisar där nere och fortsätt ha det mysigt och kör försiktigt. Kramar från oss 3 M

  SvaraRadera
 5. Detta ser ut som en riktig äventyrsresa. Trots många år i södra Spanien och vid klart väder kunnat se Atlasbergen på andra sidan Medelhavet så har vi aldrig längtat till Marocko. Vi kanske har gått miste om något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det för oss också, tills vi läste http://husbilengila.blogspot.com/ då vaknade nyfikenheten.

   Radera