torsdag 7 februari 2013

Tandläkarbesök i Marrakech


Eftersom Ingemar hade gjort sönder en tand, och var lite orolig för den, frågade han en kille på campingen om han kunde rekommendera någon bra tandläkare. Jo då han hade en jättebra tandläkare och skulle återkomma när han hade pratat med henne. 
När vi kom tillbaka på eftermiddagen fick vi besked om att han skulle vara hos tandläkaren klockan 17.30 och en taxi var beställd till 17.00.
Taxin kom och nu skulle han klara sig själv på sin skolengelska.:) 
När de kom fram till adressen kollade taxi-killen om det var rätt och hur lång tid det skulle ta. Ungefär en halv timme var svaret ...då väntar jag sa han.


Han tog hand om glasögon, tröja och kameran 
när Ingemar fick inta stolen för undersökning.


Hon kollade och började laga tanden,
 "gör det ont får du säga till" sa hon, 
men här behövdes ingen bedövning.


Efter lagningen visade hon med en liten kamera i munnen, 
så han kunde se på en större monitor, vad hon hade gjort.
Det hela gick på hela 400 dh ca 320 kr.
Ingemar var mäkta imponerad av de moderna redskapen, 
och på hennes skicklighet, och mycket nöjd med resultatet.
Taxi-killen agerade fotograf, sen bar det av tillbaka till campingen 
mitt i rusningstrafiken med skolungdomar på sina cyklar bland hästkärror, bussar och bilar.


Lite vingliga är de allt.... här var det nära en vurpa.


När han var tillbaka skulle taxi-killen ha betalt, på frågan "hur mycket"
blev svaret "vad du tycker". Ingemar gav honom 200 dh 
och han sken som en sol.
Jaha, nu har vi besökt tandläkarkliniker i Italien, Spanien, Portugal 
och nu Marocko. 
En gemensam nämnare för dessa är att de har mycket modernare 
utrustning, än vad de har hemma, 
dessutom är de mycket skickligare när de utövar sitt yrke.
Jag har ju tandläkarskräck, men jag föredrar de utländska tandläkarna, framför de svenska. Eller har jag fel privat-tandläkare???
Och ska man jämföra priset så ......:)
12 kommentarer:

 1. Slutet gott, allting gott :) Så bra att det blev fixat och vilken bra taxichaufför... ja, och tandläkare också :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Skönt att det fungerade så bra! Aldrig kul att behöva besöka tandläkaren. Jag tror att det finns mycket bra vård utomlands. Det speciella med Sverige är väl inte att vården är extra bra, utan att den är för alla. Så är det ju sällan i andra länder... Jag minns när jag såg en tandläkare för den fattigare delen av befolkningen i Kina, mitt ute i dammet på gatan, smutsigt och smutsiga redskap.... huh. Men sedan finns det ju förstås toppmoderna sjukhus och professionell vård i Kina också, för andra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det mer för oss turister och de som har det bättre ställt. Det märker man särskilt när man ser att de knappt har några tänder i munnen. Det är väl just den stora skillnaden man märker här, på de som har det bättre ställt och de som är fattiga. Vi är tacksamma för att vi fått ta del av deras kunskaper.

   Radera
 3. Skönt att det gick så bra. Imponerande att hon visade jobbet med kamera. Något som borde införas i Sverige. Jag hade en gång en guldfyllning, men den försvann hos någon tandläkare, vet dock inte vilken eller när. Det är inte så ofta man studerar sina fyllningar, vilket man kanske borde.
  Ha det gott och var rädd tänderna
  /Annelie

  SvaraRadera
 4. Sverige ligger nog efter en hel del när det gäller tandläkarutrustning, kanske för att det är så dyrt. Här visar dom också allt på storskärm.......fast det vill inte jag se....jag är alldeles för rädd för tandläkaren och blundar helst hela tiden.

  SvaraRadera
 5. Det var ju lite roligt, stackars Ingemar men det låter som allting gick bra. Det inlägget känndes som hemma med samma utrustning och rum som jag tillbringar mest hela dagarna i..Heja tandläkare !!! Jag har ingen tandläkar skräck och kan inte vara släkt med sista som kommenterade..hahah
  Kram Rita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rita! Förstår att du är på hemmaplan när du ser bilderna. Var du glad för att du inte har tandläkarskräck som mamma och jag. Och får man så bra upplevelse här så kanske den börjar ge sig :)

   Radera
 6. Intressant att få veta!
  Hustrun är orolig för allt och ser en massa problem om vi skulle dra söderöver.

  Detta lugnar henne!

  Lev väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lennart du kan lugna din hustru med att det är inte alls så som vi hade föreställt oss landet. Mycket vänligt och trevligt bemötande överallt, visst många vill sälja saker till oss, men man kan säga nej på ett trevligt sätt också. Det är en fantastisk upplevelse att åka runt här.

   Radera
 7. Det är förmodligen som vi sagt tidigare att det här med att Sverige är bäst i allt bara är en myt. Men det är klart ser man på merparten av befolkningen i Marocko så ser det inte ut som de har bra tandläkare och till överkomliga priser, men visst är det som du säger det är stor skillnad mellan fattiga och rika. Men det är konstigt att alla svenskar tror att vi har det så bra i Sverige när vi ligger långt ner på listan när det gäller välfärd och skola. Och sämre kommer det att bli tyvärr. Vi tar på ett för stort ansvar för de som inte betalat något för välfärden och då krymper den för alla och speciellt för de som behöver. Tandläkare i Sverige är ju rena inbrottet, vår är bra och har bra utrustning, men dyr,dyr. Skönt att det gick bra för Ingemar och att ni kan andas ut och inte behöver oroa er. Vänliga är de, människorna där, det är skönt. De behöver turisterna väldigt mycket för sin ekonomi. Fortsätt att ha det skönt. Kramar från oss 3 M

  SvaraRadera
 8. Hej! Det var ju bra att Ingemar fick hjälp med sin tand! Det är intressant att läsa Er blogg och titta på de fina bilderna. Curt har sagt i flera år att skulle vilja åka till Marocko men jag har sagt nej! Men nu när jag följer Er på bloggen så verkar de intressant. Vi har åkt hem till vintern och det känns inte så bra
  -15 grader.Ha de så gott
  Kram från Anki o Curt

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Vad skönt att det löste sej!
  Har själv tänkt resa Marrakech, satt nu och kollade lite om tandläkare, för jag har inte så bra tänder och det händer att jag får rejäl tandvärk. Tänkte att då är det bra att veta vad som finns och vad det kan kosta.
  Ni har inte namnet o addressen dit ni gick?
  Vänligen
  Annika

  SvaraRadera