onsdag 6 februari 2013

Med buss runt i Marrakech


Onsdag den 6 Februari

Idag hade vi bestämt ta en taxi in till Marrakech för att åka runt med turistbussen. Den här gången fick vi betala 90 dh ca 70 kr för taxin, men så var det betydligt längre till rundtursbussen, än till Place Jemaa el-Fna, det kända torget som även kallas Gycklarnas torg och är medinans hjärta.
 Att åka taxi är lite läskigt tycker jag, för jag måste blunda ibland. Trafiken är enorm och de kör kors och tvärs, filkörning kan se ut hur som helst, rätt som det är får någon på vänster sidan för sig att han ska svänga höger, och då gäller det att se upp. Trångt kan det bli i rondellerna också.Den här hästen tyckte nog det var jobbigt med alla bilarna runt 
omkring, ägaren hade lite problem med att få honom lugn.


Vi hinner precis fram till den hållplats, var ifrån rundtursbussarna går, då bussen som stod där skulle gå. Taxin släppte av oss och vi klev på bussen. Priset var 145 dh för dagstur och då kunde vi gå av bussen för att sedan ta en annan tillbaka. 
Vi åker på en av de längsta gatorna Avenue Mohammed Vl som är hela 5 km lång.


I slutet på en av gatorna stod det kameler eller om det var dromedarer, och väntade på att någon ville rida på dem eller de små hästarna.


I Spanien har vi sett mycket av klotter och graffiti- målningar, här är det prydlig reklam. 


Vi kör förbi flera stora byggnader och roliga hus det är lite modernare kvarter här.
Vad alla byggnader heter lade jag inte på minnet.Att de var duktiga på att rama in sina städer med murar (medinan) har vi sett tidigare och här åker vi förbi den mur som går runt den gamla stadskärnan, den är 19 km lång ca 2 m tjock och kan på en del ställen vara 9 m hög och byggd på 1500-talet.


Det går också att hyra häst och vagn för att ta sig runt och få se lite mer.


Men även mopeder tycks hyras ut.


Storkarna har sina bon även här och nu är det väl dags för dem att lägga sina ägg kanske.


Vi närmar oss Place Jemaa el-Fna  det märks för det blir mer trängsel av folk

Vi hoppar av bussen och tar en tur runt torget. Här passar vi på att köpa frimärken till våra vykort. De rödklädda männen med sina roliga hattar vill att vi ska fota dem och då vill de ha en slant.


Även idag var ormtjusarna där, men den här gången låg ormarna under locken(se pilen) som tur var, såg även att de hade en pytonorm.


Sökte en ny servering för lite mat i magen, då blev vi nästan omringade av skoputsarna, de stannade oss mitt i gatan och började putsa skorna på både Torgny och Ingemar, och det behövdes nog för de var ganska dammiga.Idag åt Ingemar stek (som var malet kött), och jag tog lamm till det fick vi både ris och "pommes" samtidigt, till det en sallad, som faktiskt också innehöll både ris och lite potatis. Oliverna i stark sås (tabasco) avstod vi från. Under tiden vi åt, kom några akrobater och visade upp sina konster, men jag hann inte ta några foton.


Vi tog en liten promenad runt gatorna, som låg närmast, där satt hela familjen på gatan i ett hörn och åt mat.
Nu tyckte vi det var dags att ta oss till bussen igen för att fortsätta till utgångspunkten. Där haffade vi en taxi och åkte tillbaka till campingen. Även den här gången var jag tvungen att blunda, eftersom hjärtat satt nästan i halsgropen. 
Ja här åker de minst 2 på mopederna. Vi har sett hur båda föräldrarna och barn, som står framför pappan, åker på mopeden. 


När vi kom tillbaka till campingen väntade ett besked om att Ingemar skulle till en tandläkare  kl 17 om det får ni läsa i morgon.
Marrakech är fantastiskt, men måste upplevas live. Denna trafik, som jag upplever som ett stort kaos, funkar trots allt. Alla dessa människor i sina kåpor. 

11 kommentarer:

 1. Wow, vad snygg du är mamma, i nyfrissat hår (är det solblekt eller färgat lite ljusare) Verkar vara starkt solljus i Marocco då det ser ut att ni alla införskaffat nya solbrillor! Har aldrig sett dig i riktiga solbrillor förut, hehe. Det passar du bra i. Och pappa ser välmående ut med, lite rundare i ansiktet om inte bilden ljuger. Ni verkar stortrivas med det glada pensionärlivet där nere ;-) Talande och fina bilder på ett land som tycks vara tämligen annorlunda från europas länder :) Vi får höras på skype snart. Har ett ärende där som kan vara bra att ta hand om denna månaden. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Hej!Trevligt att se att ni har det bra i Marocco! Många fina bilder. Vi känner igen endel platser i Marrakech. Fågelbilderna ni tagit var på hussparv och trädgårdsbubyl. Kram från en Deltidspeisionär . L-G , Mia hälsar .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Så bra att han fick veta vad det var för slags fåglar, hussparven hade han gissat på. Kul att ni följer oss, hälsa tillbaka.

   Radera
 3. Oj... här var det riktigt stadsliv med liv och rörelse... härliga bilder! Mycket att se och uppleva... mycket ljud och många dofter - många minnen att ta med sig :)
  Minns trafiken i Tunisien... minns hur hjärtat satt i halsgropen under buss och taxiturer och minns alla krockade bilvrak vi såg utefter vägarna.
  Hoppas det fixar sig med Ingemars tand - och det gör det säkert :)
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Det är nästan så att vi känner igen människorna på torget. Kanske är det samma ormtjusare, samma försäljare jämt... ;) Marrakech är verkligen ett exotiskt och mixat myller. Vi bodde innanför murarna när vi var där, och där kunde det kännas lite gammaldags traditionellt och ganska muslimskt, men också färgglatt och spännande. När vi gick utanför murarna, till den italienska stadsdelen (vilket vi gjorde om vi någon dag ville ha vin till middagen, innanför murarna fanns ju ingen alkohol) så blev det en helt annan stad - moderna affärer med stora glassiga skyltfönster, unga människor i moderna kläder... Verkligen en blandning i den där stan - häftigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det är samma människor som visar upp sina djur. Och nog är det en annorlunda stad, som bör besökas för att få uppleva alla ljud och människor och gatulivet på torget en kväll, helt fantastiskt.

   Radera
 5. Kul att läsa om eran dag och Lycka till hos tandläkaren.
  Kramiz

  SvaraRadera
 6. Det var kul att se att stan är sig precis lik fast det känns som det vore hundra år sedan jag var där. Samma typer av människor, samma affärer, samma skoputsare, samma hästkarlen, samma mycket. Det som förvånade då och fortfarande gör att det alltid är så mycket folk överallt, oavsett tid på dygnet. Jobbar inte folk där, eller jobbar de bara utomkring. Visst undrar man lite. Visst är det lite kaos överallt, men på något underligt sätt tycks det fungera i all kaos. Människor bryr sig nog mer om varandra också. Men min grej är det nog inte riktigt. Men man har sett så mycket så man blir lite blasé ibland. Hoppas nu att det går bra för Ingemar, lite nervös, tror jag. Kramar på er från oss 3 M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nog kan man undra när de sover och vilka som jobbar. De som har någon form av jobb kan ju tjäna en del, värre är det för dem som inga jobb har. Kanske kör de någon form av deltid :) delar på jobben kanske?

   Radera
 7. Hej på er!

  Nu är vi hemma från Egypten igen... mycket behagligare väder där än här hemma... Kul att se att ni har det bra, verkligen stor kontrast mot Spanien. Ska bli spännande att följa resan på bloggen :)

  Kram

  SvaraRadera
 8. Marocko verkar spännande på många sätt!

  Hopas kunna följa i era spår inom en inte allt för avlägsen framtid!

  Hälsa husbilskompisarna o
  Lev väl!

  SvaraRadera