fredag 8 februari 2013

Vi åker mot Essouria


Idag var det dags för oss att packa ihop och åka vidare. Ingemar fick göra ett sista besök hos handlaren, strax utanför campingen, där vi köpt bröd och ägg, det kostade 19 dh. men Ingemar hade ingen växel och det hade inte handlarn heller. Han sa till honom, "gå hem och ät och betala sedan", det är till att ha förtroende för folk. Senare gick han dit och betalade och då blev han bjuden på Myntate.I går kväll kom en jättestor bil in på campingen, vi hörde den mest och idag på morgonen fick vi se hur den såg ut. De är nog ute i öknen och åker antagligen på sådana vägar som vi inte vågar oss in på.


Det har börjat bli tomt i kylskåpet och nu ville vi till en större affär för att fylla på förråden. Vi hade sett ett varuhus när vi åkte med taxin och det tog vi sikte på idag.


Marjane var jättestort, som ICA Maxi ungefär. Här fanns allt från mat, kläder till TV och hushållsapparater. Det enda de inte hade, var den el-platta på max 1500w, som vi sökte. Det är bra att ha en sådan på campingarna, så går det inte åt så mycket gasol, för på nätterna är det kallt och även på morgonen.  En el-platta får inte vara på högre w för då går säkringarna eftersom campingen bara har 6 amp.Här fanns även sprit och vin till hyfsade priser.

Sen bar det av mot Essaouria ute vid kusten. Arbetarna hade tagit lunch och hytte skrattande med fingret åt mig när jag fotade dem.


Strax utanför staden såg vi den första trafik-olyckan, några bilar som hade kört ihop och hade högljudda disskussioner.


Alla husen i Marrakech har den här brunaktiga tonen, ser lite tråkigt ut tycker jag, men kanske är det en bra färg mot solen.


Vi åker igenom några byar och här står fruktstånden vid vägen. 
Och åker förbi häst och åsnekärror.
Fortsätter mot kusten, vägen är rak men ganska dålig asfalt, 
så glasen hoppar i skåpen.Att möta mammor med barn efter vägen är inget ovanligt, 
men man undrar ju över hur långt de har gått eller ska gå, 
då det inte finns några hus så långt ögat kan se.


Landskapet har nu blivit magert och det finns inte många grässtrån 
åt de betande fåren efter vägen. Det ser mer ut som en öken.


Om vi tidigare sett kaktusar som avgränsat ägorna, så är det nu stenmurar.  Ungefär som i Småland, men här är stenarna ljusbruna.


Bakom de här dörrarna kan det dölja sig både affärer och 
verkstäder samt ett och annat café.


Vi åker förbi flera skolor, och ser massor av skolbarn efter vägen.
Den här lille killen kom på en Åsna, kanske att ta sig till skolan på.


Nu börjar det bli mer växtlighet och grönare. Först trodde vi det var Stenekar som vi såg, men det visade sig vara Arganträdet, 
det som man får arganoljan ifrån.
Nu har även husen fått mer färg och ser inte så tråkiga ut.


Vi hade ställt in vår GPS på en ställplats i Essaouria 
N31 30 38 W009 46 18
Det var mer en parkering och det kom en vakt som skulle hjälpa oss in.
Det blev en hel del snurrande på hjulen innan vi hade kommit på plats, på den något överfulla p-platsen. Priset var 40 dh och 7 dh till vakten för att han hjälpt oss, det finns toa-tömning här, och det är nära in till staden, som vi ska besöka i morgon.Vädret i dag har varit mulet och ganska blåsigt,
 temperaturen på ca +20.5 kommentarer:

 1. Tack för spännande äventyr!Vi följer med i fortsättningen också! Hoppas ni slipper fler tandläkarvesök! Kram

  SvaraRadera
 2. Vilket märkligt land ni gästar. Kram från oss.

  SvaraRadera
 3. Det var verkligen ett annorlunda campingfordon! Ska bli intressant att följa med på er fortsatta resa!

  SvaraRadera
 4. Hej på Er. Ser att det rullar på. Vi är allt bortskämda med all grönska och bekvämligheter. Undrar om andra tycker att vi har det konstigt också. Hoppas allt är bra med er.
  Följer eran väg varje dag. Kramar Marie

  SvaraRadera
 5. Man får det ena beviset efter det andra att det är annorlunda både vad gäller seder och bruk som allmän inställning. Men det har man ju fått i många länder, då får man anpassa sig till de seder och bruk som råder, tänk om de som kom hit också gjorde det. Kram 3 M

  SvaraRadera