söndag 24 april 2022

Blomsterparaden 2022

 


Klockan ringer 6.30! Upp och klä sig, sedan lämnar vi ställplatsen för att ta oss till Voorhouts  järnvägsstations parkering ca 20 minuter bort. Det gäller att vara i tid för parkeringen fylls snabbt av bussar och småbilar. Detta visste vi om sedan tidigare, därför var vi på plats i god tid. Frukosten intogs i bilen när vi var på plats. Vi hade dåligt med kaffebröd och gick för att söka upp ett bageri. Det låg bara 200 m från där vi stod. Köpte både limpa, sockerkaka och vad vi trodde var någon sorts wienerbröd. Det visade sig sedan vara bröd med ost och lök på. 😁

Bloenencorso Bollenstreek översatt blir det blomparad i lökregionen.

Den första Bloemencorso Bollenstreek-paraden ägde rum 1947. Det var efter andra världskrigets slut i en tid med stort behov av att bygga broar. Där passade paraden med dess tydliga internationella inslag mycket väl. I år är paradens tema "världen förändras" och många av paradens 20 huvudekipage har internationella inslag och dialog mellan folk, som tema.

Den första paraden skapades av Willem Warmenhoven, en amaryllisodlare från Hillegom. På en lastbil byggde han en Val av hyacinter, som dolde större delen av bilen. 

Själva blomsterparaden skulle gå förbi vid 11.30, men först kom alla små söta barn på cyklar, småbilar eller barnvagnar alla dekorerade med blommor. 
Mycket folk samlades efter gatan och på läktaren , som var uppställd. Här kostade det pengar att sitta och biljetterna måste köpas i god tid.


Så kom då musiken och till 75 års jubileet hade man åter gjort en Val, men i större format. Här nedan kommer lite bilder från paraden. Fantastiska skapelser och allt i blommor. 

Det var en del av de fantastiska ekipagen, utsmyckade av blommor, det luktade starkt av hyacinter. 😄

Vi fick också sällskap av Lars och Britt-Marie, de har bloggen bm.lars.reseblogg gå in där och kolla deras fina bilder från Zaanse Schans Nederländernas Skansen och Bloemencorso 2022. Vi har i flera år följt varandras bloggar och bor dessutom nära varandra, de bor i Falköping, men aldrig träffats tidigare. Det blev ett väldigt trevligt sammanträffande och som vanligt mycket snack om husbilar och resor. Vilken tur att vi hade köpt lite kaffebröd. 😀


Vi lämnade Voorhout och fortsatte nu norr ut.....så nu är vi på hemväg. 

Hittade en ställplats i Park4night bland alla tulpaner, Slootdorp N52 51 23 E05 00 39 där vi stannade och njöt av solens nedgång. När blåsten avtagit så var det riktigt varmt i solen.


Många husbilar har vi sett med släpkärror och småbilar efter sig. Här kom på kvällen en "plåtis" och hade den här fina saken efter sig. Här kunde 3 personer åka.I morgon fortsätter vi mot norr.7 kommentarer:

 1. Vilka häftig parad, tänk så mycket blommor det gått åt.
  Vilken härlig tur ni haft, kör försiktigt hemåt.
  Kram 🤗🤗

  SvaraRadera
 2. Tack för fina bilder. Tänk vilket arbete som ligger bakom dessa skapelser. Att sedan sitta och pilla sönder hyacinterna och sätta fast varje liten blomma med en nål. Vilket tålamod och kanske ett och annat ömt finger. Roligt att fått följa eran resa i Nederländerna.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Wow så häftigt! Vilka kreationer! Vilken parad! Tack för alla härliga bilder! :)

  SvaraRadera
 4. Ja det var fantastiskt fint att se

  SvaraRadera
 5. Tack än en gång för en trevlig fikastund och sällskap under kortegen. Visst är det fantastiskt när man ser alla dessa foton. Ha en god tur hemåt, efter Keukenhof styr vi mot Obelink. B-M och Lars

  SvaraRadera
 6. Wooow vad vad vackert!

  SvaraRadera
 7. Fantastisk arrangemang med alla härliga vårblommor, vilken färgprakt.
  Hoppas att vi nästa år får uppleva kortegen!

  SvaraRadera