lördag 16 april 2022

Båttur på kanalerna.

 Idag sken solen och då passade det bra att ta en båttur på kanalerna. Vi promenerade till hamnen ca 700 m, de andra tog cyklarna.


Vi hyrde en båt för oss 6 och klev i båten. Sen bar det iväg så sakta, med elmotor så gick det också tyst. Karta över området fick vi med.


Redan nere vid första kanalkorset blev det stopp. Många kineser var ute med båtar, men ingen kunde styra. Alltså blev det stopp innan de kunde flytta på sig, så vi andra kom fram. Samma problem hade kanotisterna.


Så småningom löste det hela sig och vi kunde fortsätta. Giethoorn kallas också för Nederländernas Venedig. Varje år besöker ca 1 miljon människor byn, för att gå, cykla eller åka med whisper-båtar eller gå ombord på en guidad kryssning på kanalerna. Det finns 176 broar som binder samman trädgårdarna.  Området är bilfritt.


Någon gång på 1100 talet bildades en torvkoloni här och de hade halmtak. Fortfarande byggs husen, med dessa typiska halmtak.


Vi hade hoppats på att få se lite blommor, men de flesta hade blommat över och alla hortensiabuskar hade inte börjat ännu. Lite tulpaner såg vi i alla fall. 


Giethoorn påminner mycket om Spreewald i Tyskland


Vid alla husen låg en båt.


Vi hade en bra styrman på båten, som såg till att vi inte törnade emot, samt en bra navigatör, som såg till att vi körde rätt. Där emot var det dåligt skyltat på de olika lederna.Riktigt mysigt att glida fram ljudlöst.


Det var inte bara i kanalerna vi åkte, vi kom även ut på en större sjö....


...innan vi vände tillbaka in i kanalerna.


Vi fortsatte nu tillbaka till hamnen. 
I dessa stolar sitter nog ägarna på sommaren och kollar in turisterna. 😀 Många hus såg tomma och tillstängda ut, antagligen sommarbostäder.


Priset för en båttur på drygt 1,5 timmar blev drygt 500kr då var vi 6 personer och dessutom var vi ute längre än en timma.

På vägen tillbaka gick vi förbi Getterna, som hade fått en egen studsmatta......kul för dem. 😄


Är man i tulpanlandet, så ska man givetvis ha tulpaner på bordet. Önskar er en fortsatt fin Påsk.5 kommentarer:

 1. Vi förstår att det kan bli ”trafikkaos” i kanalerna med alla turister. Vi hade rekat öppettider dagen innan och tillsammans med ett par till stod vi och väntade när båtuthyrningen öppnade. Vi fick då en nästan ensam färd, men vi såg kaoset när vi kom tillbaka. Undra vad det är som lockar främst kineser dit. Vi såg t o m en skylt ”Varning för hunden” på kinesiska!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte trodde jag det skulle vara så många kineser på turistresor vid den här tiden. Och alla ska ta selfies.

   Radera
 2. En trevlig tur i ett vackert område. Tack för tipset1 Där har vi inte varit - ännu! Ha dé gott!

  SvaraRadera
 3. Håller med att det liknar Spreewald, roligt med alla som paddlar hit och dit utan att ha någon koll hahaha.

  SvaraRadera