fredag 30 november 2018

Guadalest.....

....är en spännande och välbesökt ort här i Spanien.  Byns största inkomstkälla är numera vi turister. 


Nu blir det mycket foton här på bloggen, men det är ju bara att skrålla på. 😁
Vi började med att gå trapporna upp till infarten till byn och parkeringen.


Sedan vidare in i själva byn där det endast är gågator. På håll ser vi klippan där slottet och den äldsta stadsdelen finns.


Ingången till den äldsta delen sker genom en tunnel i berget.


Morgonen var lite kylig och jag klädde mig därefter... men puh så varmt det blev efter promenaden upp till ingången.


Här tar vi oss in.


 Endast en bygata finns och den är kantad av souvenirbutiker och museer. Miniatyrmuseet såg intressant ut. Inträde 4 €/pers och det var det väl värt.  En av de mer intressanta museer jag besökt. En av de  fantastiskt konstnärerna var Manuel Ussa och flera av hans verk kan du se här.  


Att göra konstverk på tändstickor, små blad, synålens huvud och små snäckor var helt fantastiskt att se och det måste verkligen till ett förstoringsglas för att kunna ta del av konstverket. Ingemar hade vissa problem med några, som var för små. Kan verkligen rekommendera ett besök här.


I butikerna säljs det mesta, så även dessa konstverk som är något större. 😁


Vi var även in i ett hus, där det var gratis att gå in. Där visades hur man bodde förr och hur man gjorde olivolja och vin. Massor av gamla redskap, många kände vi igen och andra var helt nya för oss. Vi lade en frivillig peng i skålen.
Vi fortsatte sedan fram på "torget" för att kolla utsikten mot dammen.

Guadalest eller Alcozaiba, som det hette då det byggdes redan på 1100 talet, var en fästning där folket bodde i skydd av slottets väggar och man kunde endast ta sig dit via porten San José i berget. Själva kyrkan kom till på 1700 talet. Byn har drabbats av flera jordbävningar den kraftigaste i juli 1644 då flera hus skadades och även slottet, den andra i december samma år. Även under 1748 och 1752 inträffade flera jordbävningar. 
1974 fick El Castell de Guadalest titeln "historisk-konstnärlig stad".
De var duktiga på att bygga på den tiden, utan de moderna redskap, som finns idag. 
Men en liten fundering....hur tog de sig upp på den här toppen för att bygga "kransen" högst upp?


En fantastisk utsikt över dammen och här syns tydligt vart vattennivån har gått.


Kunde inte låta bli att fota dessa små söta "krukdockor"....kanske ett tips om någon är intresserad.


Vi tog även en titt in i kyrkan.


Vi besökte även huset Orduña, som också är ett museum där du kan se möbler och keramik, samt en del konstverk. 
Orduña House byggdes efter det stora jordbävningen 1644 som förstörde området och förstörde slottets lokaler.Det byggdes av familjen Orduña, från Baskien 1542 fick titeln Marquess of Guadalest. Orduña 
Huset brändes och plundrade under Successionskriget (1708).År 1756 gick D. Pedro Antonio Buenaventura de Orduña och Garcia in i den militära ordningen i Santiago. 
Huset har ett oregelbundet tomt. Å ena sidan stöder klippan och den andra kommer att ockupera utrymme ovanför kapellerna i sockenkyrkan bredvid. Byggnaden stöds av bärande väggar av murverk. Trä, gips och keramiska plattor är en del av konstruktionen. Den har fyra nivåer åtkomst genom flera steg. Bottenvåningen bestod av en stor hall, källare, kök, matsal, skafferi, korridorer, stall och ladugård. Resterande nivåer upptogs av olika sovsalar och kontor. 
År 1994 köptes Orduña-huset av stadshuset för att renovera det och göra det till ett kommunalt museum. Härifrån skulle man också kunna gå upp till resterna av slottet Alcozaiba och San José, men den turen missade vi.


Hungern började göra sig påmind och vi vände ner genom tunneln, för att nere i byn inta lite lättlunch.


Butikernas souvernirer lämnade vi kvar till andra intresserade.


Med lite mat i magen (2 smörgåsar och kaffe 6€) gick vi tvärs över gatan till ett annat intressant museum. 
Salt och peppar museet finns endast här i Guadalest och i Tennessee, USA och hon som samlat alla dessa 40 000 par salt och pepparströare heter Andréa och är arkeolog.
Egentligen borde jag göra ett eget inlägg om detta, men ni får stå ut med lite fler bilder.


Det var helt fantastiskt att se hur många och olika typer av salt och pepparströare det finns. Hon hade samlat 40 000 par och 20 000 av dem finns här i Guadalest.


Salt och pepparströare kom först på 1920 talet, tidigare hade man saltet i små skålar med en sked. Bland de äldsta ser du här uppe. Inträdet 3€/pers, var billigt och det var riktigt intressant att titta på och känna igen en del av dem.
Från Guadalest for vi vidare .....


....till en ställplats i Castalla
där vi stannade för natten, trötta efter att ha vandrat runt i Guadalest och fått massor av nya synintryck, från det fantastiska miniatyrmuseet och Salt och Peppar museet.


Kalla nätter, men soliga dagar.
Fortsättning följer.

Tablet Smiley

4 kommentarer:

 1. Guadelest är ett fint ställe liksom vägen dit och därifrån. Tack för fotona och minnena som väcks!

  SvaraRadera
 2. Jag har försökt att kommentera, igen text blir kvar när jag sänder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu lyckades du Lars. Vet inte vad Blogspot.se håller på med för det är flera som inte kunnat kommentera.

   Radera
  2. Jag provade en annan profil, namn och webbadress. Då funkade det tydligen. Den vanliga profilen i Google funkar inte längre. Det är tydligen svårt att kommentera på alla Bloggspot.

   Radera