onsdag 6 juli 2016

Vi kollar historiska platser

Vaknade idag till ett riktigt busväder....det kändes som halv storm och regnet smattrade mot husbilstaket. Efter dusch och frukost skulle vi leta upp en LPG station. Vi hade ju tömt en av våra gasolflaskor och körde nu på den vi har i reserv. Först ett besök på Ica kvantum och där hittade jag nygrillad kyckling, vidare till Q8 för att fylla gasol. 
För 50 år sedan var jag på semester här uppe och då besökte vi Öjebyn, nu blir det ett nytt, men kort besök p.g.a regn och blåst.
Det blåste så det var svårt att hålla i paraplyet.


Kyrkstaden här påminner om kyrkstaden i Luleå. Vid parkeringen hade någon bytt skor och glömt de andra kvar...snyggt uppställda, med strumpor i. :)


Vi skyndade tillbaka till bilen och fortsatte mot Skellefteå och passerar så småningom över Skellefteälven under fortsatt regnande.


När vi närmar oss Robertsfors så har det blivit bättre väder och vi kan se att det ljusnar. Vid Råneå svänger vi av för att se på den gamla kyrkan och kommer på att här har vi varit för så där 6 år sedan :) 


Vi fortsätter mot Ratan där det också finns en ställplats
Vi känner igen oss för här har vi övernattat en gång tidigare.
Vi gillar att åka på mindre skogsvägar, skönt som avkoppling från Europavägarna. :)


Vitmossan, som inte är mossa, utan fönsterlav (renlav) ser nästan ut som snö.


Många fina små stugor åker vi förbi....


...innan vi svänger av ner mot platsen för slaget vid Ratan år 1808-1809 mellan svenska och ryska trupper.  Svenskarna skrämdes till reträtt och sedan den 17 september vid fredsförhandlingarna fastslogs att gränsen mellan Ryssland och Sverige skulle gå vid Torne älv och inte vid Kalix älv, som var ryssarnas ursprungliga krav. 


Här ca 400 m bort finns också en mareograf, den mäter landhöjningen, alltså havsvattennivån. Man får följa stigen.


Mareografen  byggdes 1965 den tidigare fanns nere vid Ratan där ställplatsen finns. På berghällen kan man se var vattennivån låg 1846, flera sådana märken finns på hällarna vid Ratan, det äldsta vattenmärket, som finns inristat är från 1749.
Vi tyckte det var lite tidigt att stanna för natten så vi åker en bit till.


Hamnar till slut i Norrfjärden, varifrån passbåt till Holmön går.


Vi hittar en plats mellan de andra bilarna på parkeringen och här stannar vi för natten.
GPS N65 51 53 E020 44 17


Fram på kvällen kom solen fram igen och temperaturen visade på +19 gr, men med risk för knott och mygg stannade vi kvar inne i husbilen :)
1 kommentar: