lördag 2 juli 2016

Inlandsvägen = SKOG

Vi har inte åkt Inlandsvägen tidigare och det är nog ingen väg, som jag vill  rekommendera, om man vill se och uppleva lite mer än ....bara skog. Det blir ganska tråkigt i längden. 


Men ensamma på vägen är vi ju inte .....har nog aldrig tidigare mött så många husbilar som nu....jo nere i Spanien :)


Vid flera tillfällen möter vi Renarna både i grupp och ensamma och de är totalt orädda för bilarna.


Då vi åker in i Norrbottens län.... hör vi samtidigt på radion, att man är på gång med att lägga ihop de tre länen, Lappland, Norrbotten och Västerbotten till ett län...Norrlands län.


Vi passerar Sorsele och kommer till Arvidsjaur. Vi har knappt stannat efter vägen och nu tycker vi det är dags att ta en titt på staden. Vi börjar med att stanna till vid Hembygdsgården och ta en titt inne. Här finns en massa hantverk, men jag tycker allt är så dyrt, så jag avstår från något köp. Roligt var det att se hur de bodde förr. Sötast var nog ändå den lilla dockvagnen.


Vi fortsatte sedan in i Arvidsjaur och kom förbi den fina kyrkan.


Körde in till  Lappstaden, där stod några roliga björkar.....undrar hur de fått grenarna till att växa så här.


Vi tar en promenad i Lappstaden som idag inte hade någon aktivitet, men man kunde få en guidad tur för 100 kr. Än idag används kåtorna av sina ägare vid den så kallade Storstämningshelgen, som firas sista helgen i augusti varje år. Då förekommer tävlingar, auktioner och mycket annat.Efter det besöket så drar vi vidare, med fortsatt mycket skog, men nu börjar den bli lägre och det är mycket myrar och vattendrag runt omkring. Vill man, som vi, gärna stå vid vatten, så är det inga problem, för vatten finns det överallt.


Vi siktar in oss på Jokkmokk då klockan har blivit mycket.


Tidigare har det varit mycket blommor efter vägen, som prästkragar, lupiner och blåklockor, nu har det minskat betydligt på blommorna,  men Ängsullen blommor finns desto mer av. Den är dessutom omtyckt av renen.


Ett kort stopp vid Polcirkeln och sedan vidare. Ska vi hinna upp till Kiruna så är det bäst att stå på.


Vi åker in till Jokkmokk då jag upptäckte att nu hade vi kontakt med internet igen. Bäst att göra klart så mycket som går och passa på att läsa tidningen. Nu ville vi inte stå på Coops parkering över natten, så vi fortsätter några km norr om Jokkmokk där vi hittar Laponias rastplats  och stannar för natten, tillsammans med ett antal andra husbilar.


Ingemar får in sin fotboll på tv och kan följa den själv passar jag på att fixa mina kort till bloggen. 
Någon kort regnskur har vi haft, men i övrigt riktigt bra åk-väder. 

9 kommentarer:

 1. Har varit där ville bara hem till Skåne....

  SvaraRadera
 2. Inlandsvägen är inte skoj. Kyrkan var vacker. Kanske är det sommarmarknad i Jokkmokk nu?

  SvaraRadera
 3. Titta in hos "Rantamor på näthinnan" så får ni se otroligt
  vackra bilder av fjällvärlden!

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
 4. Det ser fint ut på rastplatsen ni stannade men inlandsvägen verkar precis som du säger tråkig. Har själv aldrig varit så långt norrut, hade varit skoj någon gång....

  SvaraRadera
 5. Åh! Mina barndomstrakter. Eller ja, vi bodde ju i Skellefteåtrakten, men åkte ofta skidor i Arvidsjaur och Arjeplog :-)

  Fast att slå ihop länen? Nej, inte rubba min världsbild... Det räcker med att dom har förändrat hela halva Europakartan ;-)

  Ha en härlig söndag!

  SvaraRadera
 6. Det där med renar på vägen känner jag igen från när vi var med husbilen i Norrland 2010. Exotiskt för en skåning som mig ;) Men snart är det dags igen! I augusti åker vi med husbilen till Piteå!

  SvaraRadera
 7. Nej, inlandsvägen är väldigt tråkig, då är det bättre att åka efter finska gränsen ner till Luleå när ni åker hem och göra lite avstickare till Finland......och så E4 hemåt.

  SvaraRadera
 8. Känner igen vägen ni kört och vid Polcirkeln har vi också övernattat.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Känner igen vägen ni kört och vid Polcirkeln har vi också övernattat.
  Kram

  SvaraRadera