torsdag 26 november 2015

Choklad, likör och skinka

I tisdags tänkte vi ut på en tur ca 10 mil in i landet. Vi ska besöka en chokladfabrik och en likörfabrik. Vi har varit här tidigare, men det har inte våra vänner. Vi är tre husbilar som startar vid 10.30 och åker mot Malaga.Strax innan Malaga byter vi väg och kör A45 mot Cordoba, en gratis motorväg. Över allt uppe efter bergssluttningarna ser man hus och undrar ....hur kommer de dit? :) Självklart finns det någon form av väg till husen, men de är nog bara för mopeder och kanske småbilar.


 Efter ca 30 km svänger vi av mot Granada på A 92M.  Det är  blandat åkermark och bergstoppar. Efter ca 26km svänger vi av och in på en mindre väg A333 mot Iznájar, som ligger vid Embalse de Iznájar. Embalse är en uppdämd damm en vattenreservoar.


Vi åker nu genom olivlandskap, vart vi än tittar så är det olivträd i raka rader och nu är det också skördetid. Vägen går brant ner mot dammen och bron som vi ska över.


Det finns inte så mycket vatten i dammen, som det har varit tidigare, man se på kanterna var den tidigare nivån har varit.


En del broar får man inte åka på, de är till för bönderna som ska ta sig till sina ägor.


Olivlundar så långt ögat kan se. På spansk TV kan vi se hur det går till att skörda oliverna och hur hela familjen är engagerad i skörden, alla händer behövs i för att plocka/skaka ner oliverna. Med tanke på hur mycket olivträd det finns, så måste det vara både tidskrävande och arbetsamt att ta vara på de åtråvärda oliverna. Här kan du läsa mer om olivträdet.Vi åker efter dammen och kommer så till Rute. Byn är känd för sina Skinkor, Likörtillverkning och Chokladfabriken. Och man kan inte missa det, för det hänger banderoller överallt över vägen.
Här finns även en ställplats, N37 19 53 W004 22 25  Det tog oss inte lång tid att hitta fram till parkeringen nära Likörfabriken. 
N37 19 39 W004 21 45
Vi började med en titt in i köttbutiken där ibéricoskinkorna hänger i långa rader. här kunde vi provsmaka 6 olika sorters korv. Innanför fanns en jättekorv på 480 kg om det är världens största låter jag vara osagt....men stor var den.
Både Jamón museet och Anis museet ligger på Plaza de Nuestra Señora de la Cabeza. Mitt emot parkeringen


Det blev små chorizokorvar, samt skinka i lövtunna skivor med hem.


Vi är inte så väldigt förtjusta i skinkan, men den här smakade bra.


Efter besöket hos korvbutiken var det Likörens tur. Nu blev det provsmakning av olika likörer, den mest kända är ju Anislikören, som tillverkats sedan början av 1900 talet. Givetvis så blev det inköp även här, men den här gången valde vi en kaffelikör. Lite mer fakta om Rute och de olika museerna, kan du läsa här. 


Rute är stolt över sin Anis MuseumKlockan började närma sig 13 och de stänger kl 13.30 för ett längre lunchuppehåll.

Öppet från oktober den 12 till Januari den 5 kl 10.30 -13.30 och 16.00 -19.00 utom den 24 december och den 31 december, öppet endast på morgonen -5 januari, öppet på schema. Den 25 december och den 1 januari stängt hela dagen. 

Vi fick bråttom att köra ner till Chokladfabriken, för att hinna med dess utställning. 
N37 20 06 W004 22 57


Här kan man få se tillverkning av både choklad och bakverk.


I utställningen har det kommit lite nya figurer som t ex Påven i full storlek gjord i vit choklad.


Vi fortsatte sedan till själva butiken och nu blev det choklad i kassen med hem till husbilen. :)
Självklart testade det vi inhandlat...  på kvällen :)


Vi lämnar Rute för den här gången. Nästa gång ska vi ta en titt på några av de andra sex museerna, den här gången blev det 3 st vi besökte.


Nu skulle vi söka upp en ställplats i byn Cuevas de San Marcos, men trots att där fanns en skylt, som visade en husbil med tömning, så hittade vi inte själva ställplatsen. Vi snurrade runt ett tag, in på smala enkelriktade gator och ut igen, 3 husbilar på rad :) 
Till slut gav vi upp och ställde in en ställplats i 
Villanueva de Algaidas N37 10 41 W004 27 01
På smal men asfalterad och krokig väg tog vi oss fram genom olivlundarna. Ibland så högt som 740m/öh. Otroligt vacker väg var det.
Den här ställplatsen hittade vi och kunde tömma och fylla vatten helt gratis. Stor grusplan nära till centrum och en Dia-butik intill. 


Vi tog en promenad in till byn på kvällen, innan det var dags att krypa till sängs.


Så här har vi åkt.


Fortsättning följer.

9 kommentarer:

 1. Lika kul som vanligt att följa er. Tack för ett trevligt reportage med fina bilder.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte allt var så vackert runt Malaga, när vi var där. Auto Viva är bekväm och underbart vacker där nere.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt vackert med alla kullar (berg) och olivodlingar när man kör en bit från Malaga.

   Radera
 3. Vilken trevlig utflykt och vilka stora chokladstatyer!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Mycket trevligt blogg avsnitt. Fina bilder med relevanta kommentarer.Kul att följa Edra äventyr på kontinenten.

  SvaraRadera
 5. Ibericoskinka är ju fantastiskt gott! Vi blev också väldigt förtjusta i köttbullar på ibericofärs! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja skinkan var helt ok och färsen har vi inte provat. :)

   Radera