torsdag 17 september 2015

Hösten

...är på gång. Det är mulna och gråa dagar och det mörknar redan vid sjutiden på kvällen. Jag saknar verkligen de få sköna och ljusa sommarkvällarna, som vi hade. Beståndet av de bruna sniglarna har minskat betydligt, om det beror på att jag lagt ut giftet (järnsulfat) eller att jag på kvällarna har gått fram med min sax låter jag vara osagt....men skönt är det.
Något som inte minskat utan snarare ökat är blomsterprakten.


Mina pelargoner, som jag snart måste ta in för vinterförvaring, blommar enormt med massor av knoppar.Petuniorna lika dant, men de åker på soptippen för de är bara ettåriga.Ölandstoken står nu i full blom och ska klippas, innan vi åker söder ut.


Mina egenhändigt uppdrivna Gladioluslökar har blommat tidigt i år och nu finns bara ett par stycken kvar att ta in , sedan ska lökarna upp ur jorden och förvaras till nästa vår. Kaprifolen har slutat att blomma och nu lyser fruktställningarna röda, jag har läst att de kan vara giftiga, men då måste man ha ätit minst 15 bär och man kan få magont. Nu sitter inte min buske så till att några barn kan få tag i bären, så de får sitta kvar.


I våras planterade jag några plantor av Riddarsporre, de har inte verkat trivas något vidare men nu har de fått fart. Bäcken däremot har frodig grönska i form av Älggräs och Ormbunkar. Visste ni att det går att äta ormbunksskotten?....det visste inte jag, men här kan ni läsa om det.

Jag som trodde att rosorna hade blommat färdigt....men inte då, nu skjuter de knoppar för fullt och några har jag redan tagit in för att få njuta doften av dem.


Tagetisen har jag dragit upp själv och de plantor som fick vara ifred för sniglarna har verkligen tagit sig och blommar nu i alla möjliga orangea färger, nästan lite synd att behöva riva upp dem. 
Nu har jag promenerat runt i trädgården och kommit fram till mina 2 äppelträd. Några äpplen att plocka in blev det inte i år, endast ett på varje träd :)
Kanske beror det på att jag var ganska hård när jag klippte trädet förra året. I år har jag försökt vara lite snällare, kanske kan det bli några fler äpplen nästa år :))


Några som däremot bär bra med frukt är mina tomatplantor. Jag hittade några olika frön, som jag slängde ner i en kruka, trodde inte att de skulle ta sig, men.....se det gjorde alla :)
Nu har ju sommaren gjort att de har tagit tid på sig att sätta frukt, men nu finns det en hel del gröna tomater och dessa måste jag plocka in innan det blir för kallt. Det bästa är ju att tomater mognar efter i värmen inne.


När vädret blir bättre, så ska rabatter och annat rensas från ogräs och växterna ses över. Sen är det dags att börja planera :))

6 kommentarer:

 1. ja du, inte skulle jag våga äta ormbunksskott, man måste ju veta en hel del plus att dom som murklor är giftiga om du inte slänger bort vattnet dom kokats i. Nej, tror jag håller mig till maskrosblad eller spenat i mina drinkar......gör du gröna drinkar fortfarande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha....ja jag tänker inte heller testa, även om vi har fina ormbunkar på tomten, så vet jag inte vilken sort det är. Samma sak med murklorna ....fast de har vi ju alltid plockat och ätit. Ja jag gör gröna drinkar emellanåt. Måste ju äta ur det jag har i frysen :)

   Radera
 2. bravo syrran, gröna drinkar är bra för dig, så sluta inte med dom......när jag gör det så börjar krampen i benen igen :(

  SvaraRadera
 3. Vackra blommor!

  Det mörknar tidigt nu!

  Ha de gott!

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder som vanligt !
  Vi ber redan nu att få önska er en fin resa söderut !
  Soliga hälsningar från ett 29 grader varmt Vinaros och ställplatsen Spätzle Fritz (ca 300 km norr om Benidorm).

  SvaraRadera
 5. Så vackert du har det! Känns väl nästan synd att lämna allt och åka söderut. Men förstås, det dröjer ju inte länge till innan frosten kommer och tar hand om mycket av prakten. Slit bara inte ut er innan resan. Kram Elisabeth

  SvaraRadera