lördag 10 november 2012

Tur och retur till Spanien


När dimman lättade funderade vi på vad vi skulle göra idag. Vi var ju ganska nära Spanien så varför inte åka dit och byta vår tomma gasoltub till en full. Vi ställde in vår ”Berit” på Badajoz, den närmsta staden i Spanien. Gubbarna har morgon möte..........och zigenarna är kanske på väg till någon marknad.


Vi åker förbi Estremoz och Borba här finns Portugals vita guld det är marmor. I Estremoz och Borba är den vit eller rosa. Portugal är världens näst största exportör av marmor. Hela 90% bryts i Estremoz. Det märks för överallt ligger stora marmorblock och långt bort ser vi stora högar.Vi åker in i en by som heter Terrugem där finns en tömningsplats.
Här är gatorna kantade av apelsinträden. Dom har jag testat en gång och de var inte goda, även om de ser så ut.


I Elvas möts vi av den här synen.
En Akveduto de Amoreira, och när vi letar fakta får vi veta att den är från 1500 talet. Elvas enda brunn med dricksvatten hade börjat sina, då kom man på idén att leda vatten från källan i Amoreira. Den blev färdig 1622 och har 843 bågar i upp till 5 våningar. Än i dag förser den fontänen i staden med vatten.


Vi kunde ju inte låta bli att ta oss en närmare titt på Elvas och dess murar som nästan bildar en stjärna. Fin utsikt fick man från toppen.


Vi kör vidare mot Spanien och nu kommer alla stora reklamskyltar.


Kör in i Badajoz och letar efter en Repsolmack, efter 2 försök hittar vi en som har propan. Vi kör inte samma väg tillbaka utan tar en sväng mot Olivenza. I byn Valverde lurar Berit in oss på så smala gator så det var nästan omöjligt att vända, men Ingemar är skicklig med ratten och med hjälp av en spanjor så lyckades det. Själv var jag så nervös så det blev inga kort, men den blå linjen visar hur vi körde.Vi åker förbi vita blommor....


.......och röda åkrar.


Passerar över floden Rio Guadinana, som är gränsen mellan Spanien och Portugal. 


Jaha, nu var vi i Portugal igen och har nu hittat en plats för natten i utkanten av Elvas. Även här, som i Spanien, finns områden förberedda för byggnation, men som har stannat av pga pengabrist. 


I morgon kör vi vidare ner mot Moura

3 kommentarer:

  1. Härligt att kunna ge sig ut på en tur sådär! Häftigt med sådär gamla byggnader, och att de fortfarande kan ha en funktion!

    SvaraRadera
  2. Ja det finns hur mycket som helst av gammal byggnadskonst här. Man förundras över hur de klarade av att bygga utan lyftkranar och annan modern teknik.

    SvaraRadera
  3. Vilka fantastiska äventyr ni är ute på och dessutom hittar en massa intressanta saker att titta på. Tar du reda på uppgifter om byggnadsverken via nätet eller? Du är i alla fall duktig på det här med att berätta om det ni upplever och det är jättekul att följa med på er resa. Men hittills har ni kommit in på många smala småvägar, förstår din nervositet. Sköt om er och kramar från oss i Tyskland. 3 M

    SvaraRadera