tisdag 13 november 2012

Tandläkarbesök


Lämnade Povoa i strålande sol.


Kör över den bruna floden Ardila.


Idag var det dags att försöka tag en tandläkare. Via internet hade jag hittat en i Moura, även koordinater, som lades in Berit. Vi körde igenom Moura, och nu ville hon ha in oss en liten väg...igen :(
Möter en farbror en Åsna.


Kör vidare på den något skraltiga vägen, åker genom en zigenarby.


Den väg "Berit" valt visade sig leda till en olivlund,  skulle tandläkaren finnas här?....hmmn, hon är inte pålitlig vår ”Berit”.
Det stämde inte alls.
Vi fortsatte lite till men vägen slutade i en backe och ett vattenhål, som vi bara kunde konstaterade att... där kör vi inte ner.
Ingemar backade tillbaka ca 500m. Upp med internet och ta fram en adress, nu skulle vi väl hitta rätt i alla fall.
Kör förbi zigenarnalägret, som har städdag :)


Hittade till slut en parkering i Moura och nu tog vi benen till hjälp. Efter mycket frågande hit och dit, hittade vi äntligen enDentista”. Visade sköterskan vad som hänt med min tand, hon gick för att prata med tandläkaren. Det blev en lång väntan för Ingemar.


Efter ca 20 min fick jag komma in till tandläkaren. Han sa, att han var tvungen att bygga upp tanden, jag fick en bedövning, som inte kändes att han lade, men gjorde verkan. 
Klockan närmade sig ett och rätt som det är kommer två små barn in och kramar om ”pappa”, efter kommer mamma och nu har vi hela familjen in i rummet, där han håller på att fixa min tand. Här fanns ingen respekt för att ”pappa” hade en patient inte :) Det tog honom ca 1 tim och 15 min att fixa tanden. 
De andra patienterna fick tydligen boka ny tid, pga mig. Jag gick ut till mottagningen och där fick jag vänta minst 5 min innan sköterskan kom, hon hade ingen brådska, det verkade inte som de var intresserade av att få betalt :) Jag frågade vad det kostade, det blev 90€, men vi hade faktiskt kunnat gå där ifrån utan att ha betalat en euro, men ärlig som jag är ville jag göra rätt för mig. 
Jag kunde i alla fall konstatera att han var noggrann och tog tid på sig även om familjen fanns i rummet.
Nu har jag varit hos tandläkare både i Spanien, Italien och nu Portugal.
Håll tummarna för att jag ska slippa fler sådana besök.
Vi kör nu mot Serpa och Beja, kör över Rio Guardiana väg mot en ställplats som kallas förGrisen” och ligger vid Barragem da Rocha.


För två år sedan såg det ut så här.


Riktigt läskigt tyckte jag

Och i dag så här, en vattennivå, som är ca 5m lägre.


Hönan ”Agda” kom oss till mötes.


En vilostund i den nedgående solen.....


där vi njöt av utsikten, ingen blåst idag och +16 gr.
Ingemar gick och beställde mat till 18.30.Det luktar gott av vedeldningen inne i lokalen.


Vi får in vin, oliver och bröd,. Det dröjer inte länge innan vi får in den nygrillade kycklingen med hemgjord pommes frites och sallad.


Gissa om det var gott.....vi åt så vi knappt orkade resa på oss.


Värdparet som drivit restaurangen i ca 40 år.

Tyvärr blev bilden lite suddig

19 kommentarer:

 1. Det där hålet i vattnet, oj så jag har funderat över det och tänkt fråga dig, men det har liksom inte blivit av. Nu fick jag förklaringen.....utom en sak......vart tar vattnet vägen? Finns det ingen botten i den där grejen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. et inte vart det tar vägen, men att bönderna har det till jordbruket. Antar att nivån höjs när det regnar mycket. Kanske kan de utvinna lite el av det. Har hört något som låter, som om det vore turbiner, där vattnet kan gå igenom.

   Radera
 2. Va skönt att det ordnade sig med tanden!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ju både billigt och bra, skönt med ny tand-

   Radera
 3. Berätta mer om Barragem da Rocha... Spännande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den byggdes 1992 och använs mest till jordbruket,som en vattenreservoar, de tar sitt vatten här ifrån. När vattenståndet är högt som det var 2011, så kan det se lite läskigt ut när "hålet" fylls av vatten. Vi hade aldrig sett något liknande förän vi såg detta. Har försökt leta på internet om Barragemen men inte fått reda på så mycket mer.

   Radera
 4. Nu håller jag tummen att du ska slippa fler tandlärbesök under eran resa.
  Hålet, ser otäckt ut, bra att få en förklaring hur det kom sig. Kan man titta ner i hålet och hur djupt är det, berätta mera.
  Kramizar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte du kan titta ner :) Vi vet faktiskt inte mer och det är ont om information på internet. Det låter som om vattnet gåt genom någon form av tubin under marken, det hörs. Svårt att förklara.

   Radera
 5. Så du fick tag i en tandläkare, bra. Dyrare än när vi var men det är säkert 4 år sedan om det räcker, då jag fick min rotfyllning.
  /Anna

  SvaraRadera
 6. Jag glömde:
  Tore Hylander
  Blommor och träd vid Medelhavet.
  ISBN 91-34-50907-0 från 1988, så kanske är antikvariaten det säkraste.
  /Anna

  PS!
  I morgon blir det troligtvis pannkakor igen och denna gång med hemlagad lingonsylt.

  Tusen tack en gång till.
  DS!

  PS! igen

  Vi tyckte filmen var jättebra. Tittade på den igår.
  DS! igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha.... vi brukar ha jordgubbs eller hallonsylt till pannkakorna :) Lingonsylten till kött och köttbullar. Smaken är som baken.... delad :)

   Radera
 7. Jag som haft tandläkarskräck i många år (det har gått över nu) hoppas slippa det du varit med om. Jag vill ju komma till min Tandläkare Magnus, som till och med gett mig sitt privata nummer. Ha det gott nu på resan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha testat olika länders tandläkare anser jag Italien och Portugal har de bästa tandläkarna. Jag har också tandläkarskräck ska du veta, har gått och fått hypnos till och med för detta. Tandläkarna här nere är mycket mer försiktiga än hemma. Har aldrig varit med om att de lägger en bedövning som inte ens känns. Han byggde upp min tand utan att sätta dit en massa plåtfästen mm. Helt fantastiskt, inga smärter alls, inga sugapparater som skavde i munnen. Bara en possitiv upplevelse.

   Radera
 8. Skönt att du fått tanden fixad - hoppas du slipper vidare problem nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu hoppas jag det är slut med alla tandproblem .....men man kan ju aldrig veta :)

   Radera
 9. Det var konstigt och som du säger lite läskigt med det där hålet och som sagt var tar det vägen allt vatten. Skönt att det fixade sig med tandläkaren, men jag vet inte om jag skulle ha accepterat att hela familjen var med där inne. Svårt att förklara förstås. Men vilka ställen ni hittar. Man tror nästan inte sina ögon, riktiga äventyr. Kramar 3 M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ju lite rörigt, men han fixade det perfekt. Hemma hade det säkert tagit flera återbesök och betydligt dyrare.
   Vattnet går nog till jordbruket på sommaren, via bevattningspumpar.

   Radera
 10. Vi får väl hoppas att du slipper tandläkarbesök i Marocko sen...

  Behöver du till tandläkaren här hemma sen? Jag kan ju boka en tid redan nu om du vill...

  SvaraRadera