söndag 1 februari 2015

Marzamemi en mysig liten by.

Idag ska vi åka till Marzamemi en gammal fiskeby som tidigare hade stor produktion av tonfisk. De små trehjulingarna med lastflak (finns överallt här), lastar de så de knappt ser något bakåt, dessutom kör han mitt i vägen :)


Vi kör genom landskap med massor av växthus i plast, dess bubbliga tak bländar oss, när solen tränger igenom diset. Disigt har det varit hela morgonen, men vi hoppas att solen ska ta bort det under dagen.


Kommer så småningom fram till Marzamemi men parkeringsplatsen var full med stora vattenpölar efter gårdagens och nattens regn.


Vi valde att ställa oss tillsammans med några andra på den stenbelagda plattan intill. N36 44 39 E015 07 04


Se upp för snigeln! ....sa Ingemar när jag skulle kliva ur bilen. Och visst var den fin! Kan ibland undra hur de får till sina mönster. Vi puttade undan den för att inte trampa på den.


Marzamemi är en fiskeby från 1630 talet, 1912 byggdes en bearbetningsanläggning för saltad tonfisk och tonfisk i olja. Fisket efter tonfisk var rikligt till efterkrigstiden. Förr i tiden gick fartyg från Marzamemis hamn med stora mängder vin, som var lokalt producerade. Vin har också transporterats med godståg till utländska platser från Marzamemis station.

Nu var det dags för en promenad genom byn, som såg ut som om den sov :)
Fina kaktusar med vinröda frukter....undrar om de går att äta?


Den här har jag glömt namnet på....någon sorts Aloe Vera tror jag.


Vi kommer ut på ett torg och runt det ligger en massa gamla...ja riktigt gamla hus. Säkert de äldsta byggnaderna som är från 1700 talet. Naturligtvis är det numera caféer och restauranger i byggnaderna.Här i byn har det 1993 spelats in film med kända Italienska skådespelare.
Sedan år 2000 hålls årligen en filmfestival här i Marzamemi, med filmer och kortfilmer från olika delar av världen.


Vi fortsätter vår promenad genom valvet och ut mot båthamnen. 


Take away står det på skylten....passar bra då det börjar bli lunchdags för oss .....men det var tyvärr stängt :( Vi kikar in i några nedlagda fabriker....en sak är i alla fall klar... här har inte varit något på mååånga år. Skorstenen håller på att vittra sönder och taken är borta, ogräset har tagit över.


Vi fortsätter bort mot något som ser ut som en saluhall men det visar sig vara en affär med försäljning av produkter av tonfisk, vin, kryddor mm.


Det blev lite smått och gott för drygt 20€ i en påse med hem. Inte billigt men kanske lite ovanliga saker som man inte köper hemma.


Ute igen var frågan åt vilket håll vi skulle gå.


Så klart det blev mot båtarna :)


Nu är det siesta-time och vintertid och lugnt på gatan, men jag kan tänka mig att här är fullt av folk under sommaren


En kort vilopaus för att ryggen ska orka med att gå tillbaka.... den lilla fiskehamnen i bakgrunden , inte så många fiskebåtar, men säkert många segelbåtar på sommaren.


Nu börjar Papegojblomman att blomma den här var full med knoppar.


Tur vi inte gick här när det regnade, för om man tittar upp så kan man se varför.


En närbild....så förstår du varför :) Genom hålet (munnen) kommer regnvattnet :)


Tur att vissa gator är enkelriktade....fast jag vet inte om det hjälper när de har parkerat så här :)


Efter den här rundturen är vi tillbaka vid husbilen och här tänker vi stanna i natt tillsammans med en husbil till.


Långt ute ser vi en stor båt som tydligen ligger för ankar för den rör sig bara runt. På kvällen fullt upplyst. Dimman gör att det är svårt att få till en bra bild.


Inga vakter, men ett par fiskare, med okända vapen gick förbi oss.


Den här fyrkantiga bussen gav oss lite att fundera över, men.....


....på kvällen backade den fram och sidan öppnades, stolar och bord plockades ner och vips så var där en rullande bar/kiosk eller vad man nu ska kalla den. 


Vädret idag har varit disigt, soligt och hela +18 gr men ganska blåsiga västliga vindar, så långbyxor och tröja behövdes.

Så här har vi kört idag inte mer än ca 40km blev det.
9 kommentarer:

 1. Det blir mera och mera vår hos er och ännu mera snö för oss. Kram

  SvaraRadera
 2. fine bilder ni har. spennende å se hvordan det er der nede vi er ju sugna på å ta turen til høsten
  takker for gps.kordinater

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller på att sammanställa de platser vi övernattat på med koordinater. Ta en titt under bloggens översta bild. Det kommer snart om Grekland och Sicilien också.

   Radera
 3. dom där frukterna är ätbara och mycket goda faktiskt, men akta er för taggarna, dom måste man ta bort först.

  SvaraRadera
 4. Tänk jag tyckte bilden på båten i dimman var helt underbar, som ett spökskepp som seglar tyst förbi och försvinner igen ;) Så fina bilder som vanligt på den här bloggen. Ni verkar ha otur med vädret men det verkar ha varit en ovanligt kall vinter i den mer ostliga delen av medelhavet i år.
  Vi var i Italien tidig vår förra året fast längre norrut, det som förvånade oss då var att trots varmt och vackert väder så var så många affärer, restauranger och campingar stängda.
  Roligt att hänga med er och se hur ni alltid letar upp fina ställen och vackra vyer. Ha en fortsatt lycklig resa vi följer med vartän det bär. Hälsningar Kerstin i ett snöigt Örebro, här är det långkallingar på ; D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja här kan vi inte skryta med värme precis, det har nog varit den kallaste och regnigaste övervintring vi varit med om på fem år. Tack för fin kommentar, så roligt att få en sådan respons på vår blogg. Nu hoppas vi på bättre väder :)

   Radera
  2. I dag har ni varmare än vi. Kom inte upp till mer än 15 gr. Vi har farit lite norrut och är nu i Mertola. Spännande att läsa om Sicilien. Är verkligen nyfiken och frossar i era bilder och berättelse. Ha dé fortsatt gott! Elisabeth

   Radera
 5. vilka härliga bilder, längtar verkligen tills vi kan åka iväg, men jobb gäller i flera år till.
  För nöja mig med en dagstur till Norge i dag, och hämta ungdomar på flygplatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det roligt att ha något att se fram emot. Vi försöker alltid hitta något mål som kan verka intessant. Tyvärr så har inte vädret varit på vår sida den här gången :(
   En dagstur till Norge kan inte vara fel det heller.

   Radera