tisdag 3 februari 2015

Vi kör mot Palazzolo Acreide

Idag fick vi för oss att åka in mot landet (Sicilien) efter sedvanligt göra med husbilen, så for vi iväg mot Ragusa. Vi hade först tänkt oss till Vizzini.


Vi ställer in "Berit" och följer den väg hon visar. Det ser mörkt ut bortöver, men vi får inget regn på oss. Stenmurar över allt, vilket arbete de haft med att rensa åkrarna från all sten.


Landet är kuperat och stengärdsgårdarna bildar mönster.


Kommer till en korsning.... då byter vi mål och kör mot Palazzolo Acreida i stället, för där ska finnas en romersk teater och utgrävningar. Innan vi kommer dit kör vi mot byn Giarratana... och där stannar man mitt i gatan....?


Nu börjar en viss stigning och skyltar med varning för snö kommer, även skyltar med snökedjor... och det har vi inga... men så är det ju barmark så vi kör vidare.


Plötsligt går det inte att köra den väg vi tänkt oss så vi följer skyltarna i stället.
Rätt som det är visar "Berit" in oss på en annan väg....och vi följer lydigt :)
Det skulle vi inte ha gjort, för den här vägen har inte sett till någon form av vägförbättring på flera år.


Vi lyckas till sist vända och tar den andra vägen, som är riktigt bra. Många gamla hus åker vi förbi och det bor faktiskt folk i dem.


Vyerna är fantastiska och vi klättrar allt högre upp.


Nu har vi nått toppen 985m ö h och här har de samlat alla master som skickar ut både signaler från telefoner, internet och TV och kanske ännu mer.


Vi har tidigare beundrat alla stengärdsgårdar och nu har de byggt dem på höjden :) Vilket arbete att foga samman alla dessa stenar. (Jag vet för jag har gjort en stenmur själv, som du kan se här)


Vi fick köra en omväg på 10 km, för vägen vi tänkt åka var avstängd. Vi hamnade till slut mitt i stan och visste inte riktigt vart vi skulle ta vägen.


Då kom ett trevligt engelskt par fram och hjälpte oss. De hade också en husbil, men den var 9 m och mycket bredare än vår, de hade varit smarta nog att parkera på annat håll och tagit vespan hit. Nu kunde de visa oss var det fanns parkering lämplig för vår bil. 


Efter mycket trixande hittade vi parkeringen och här står vi nu på en parkering i Palazzolo Acreide  N37 03 32 E014 54 30 och här tänker vi stanna i natt. Många polisbilar har kört förbi oss, men säger inget så vi kan nog stå här över natten....och det känns ju tryggt.


I morgon ska vi ta en promenad runt gamla stan. Idag blev det en kort tur i Parken Giardino Storico som är från 1880 talet.


Här är säkert väldigt vackert på våren och sommaren med massor av blommor. Nu på vintern får vi gotta oss åt de vintergröna växterna, som är klippta på ett läckert sätt. 


Staden Palzzolo är byggd på platån Ibleo, men raserades till stor del av jordbävningen 11 januari 1693. Palazzolo Acreide tillhör sedan den 27 juni 2002  tillsammans med 7 andra städer i kommunen Noto  Unescos världsarvs lista p g a det exceptionella värdet av barockens arkitektur. I morgon ska vi ta oss en titt på den äldsta delen av staden.
Ha det gott.


10 kommentarer:

 1. Vilka härliga bilder. Kolla gärna in min blogg där jag skriver korta, ibland mycket korta, micronoveller.
  http://micronovell.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. oj, vilka stenmurar. Dom måste väl ha huggit till dom till ett passande mått för annars hade det nog inte sett ut så där, väldigt fint iaf. Och lite ovanligt att se så höga. Nu har jag försökt publicera det här i 2 timmar och det går inte :(

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Vi hade också en massa problem igår det gick inte komma in på en del sidor.

   Radera
 4. Oj så fina murar de har byggt, oh vilken väg ni hamnade på, tur att ni kunde vända och ta en annan väg. Stannade ni inte nere på kusten och badade, eller är det för kallt? Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är alldeles för kallt. :) Vi vill ju se lite annat också.

   Radera
 5. Trodde inte att landskapet skulle se ut så där. Såå mycket stenmurar, vilket jobb dom har haft till att rensa och bygga upp dom.
  Vilken väg ni kom in på! Tur att ni kunde vända, synd om bilen skakar sönder.
  Kram Yvonné

  SvaraRadera
 6. Tacka vet jag "Auto Pista" jämfört med era, eller rättare sagt "Berits" vägval. Kram

  SvaraRadera
 7. Spännande att ge sig in på okända vägar och uppsöka platser som kräver lite tankeverksamhet både av er och "Berit". Oj, vad mycket det finns att utforska.

  SvaraRadera