måndag 16 februari 2015

Noto en barockstad....


.....och redan när vi kommer till ingången, så märks det att nu blir det mycket att titta på. Vi hade ca 200 m till den här pampiga ingången.


Noto är en gammal stad, men den förstördes vid jordbävningen 1693.  Omedelbart efter den hemska händelsen, som även dödade över 1000 personer, bestämde Giuseppe Lanza, hertig av Camastra, att Val di Noto skulle återuppbyggas. På sluttningen av Mount Meti 8 km söder ut skulle den nya staden ligga.
Vi går gatan fram och på sidorna kommer många små gränder ut.


Till uppbyggnaden anlitades många olika arkitekter, byggmästare och stenhuggare, som tävlade med varandra om den vackraste byggnaden och eftersom byggandet sker under 1700-talet så får byggnaderna barockstilen med mycket trappor och utsmyckningar.  Kallas också för Barock Noto.


En bild på de mest kända byggnaderna.


Cathedral Basilica of St. Nicholas ståtar med många torn, kupolen har restaurerats så sent som 2007. Staden ingår sedan 2002 i Unescos världsarvs lista.


Domkyrkan sett framifrån med den fantastiska trappan. För att kunna ta en bild på palatset Ducezio som ligger mitt emot så var jag tvungen att gå upp för alla trapporna.


Så här ser palatset Ducezio bakom mig ut. Om ni undrar varför inget folk finns med i bilden så var det väldigt folktomt och det var siesta tid. 


Några flanörer fanns det i alla fall för utom vi själva.


Vi fick syn på en keramikaffär men avstod från ett besök där....keramik är tungt att ta med hem. Det fick bli lite ögonshopping i stället :)


Många statyer, men man kan inte fota alla.


Vi vände in på en gata och där fick vi syn på de här fantastiska balkongerna, som tillhör Palace of Villadorata Nicolaci. 


De här balkongerna skulle behöva en upprustning av balkongräckena, som såg rostiga ut. Annars var det ett pampigt hus.


Många olika utsmyckningar av husen.


Vi missade flera pampiga byggnader samt insidan av Domkyrkan, men något ska ju finnas att se en annan gång. Nu kan vi förstå varför den kallas Noto barockstaden, för här ligger barockbyggnaderna nästan kloss i kloss :)
Ut genom porten och tillbaka till bilen. 


Nu väljer "Berit" den större "motorvägen" tillbaka till Marina di Ragusa. Här är allt klart för att ta ut en avgift, men eftersom den inte är riktigt klar, så får de inte ta betalt till skillnad på Grekland, där vi fick betala fast motorvägen bara var påbörjad och vägarbeten pågick hela vägen.


Vår lilla utflykt den här gången blev 150km ganska lagom för en dagstur. Vädret kunde bara ha varit lite bättre +14 gr och mulet.


Gör ett besök i Noto barockstaden om ni besöker Sicilien, den är värd ett besök.


8 kommentarer:

 1. Vilka härliga utflykter ni gör och fina bilder.

  SvaraRadera
 2. Inte speciellt vackra att se på, men säkert magiskt att få vara på plats och se. Kram

  SvaraRadera
 3. Nu får ni vänta ett tag på nya inlägg i bloggen, min dator har brutit ihop fullständigt en ny (gammal) kan snart vara på väg. Har också fått veta att blogspot.com funkar inte att skriva i på Ipad därför kanjag inte använda paddan heller. Återkommer så fort vi fått ner den andra datorn.

  SvaraRadera
 4. Tråkigt med krånglande datorer!
  Dock, bilder och kommentarerna är väldigt fina!!

  MVH Åke i Götet

  SvaraRadera
 5. Men OJ så fint, härligt och mysigt det ser ut!! Ha det fortsatt bra.

  SvaraRadera
 6. Vilka fina bilder. Dom är så vackra dom byggnaderna. Verkligen superfina hus och balkonger. Wow:) Hoppas innerligt att du får någon reda med din dator. Lycka till. Kraaaam :)

  SvaraRadera