onsdag 11 februari 2015

Utflykt igen mot Gela mm.

Tack alla! För era kommentarer angående datorkrångel. När det gäller datorer så har vi nog en väldig otur, inte nog med att PC strejkade (lite mitt eget fel, som inte städar så noga i den) och Ipaden går inte att ladda, nu har även skrivbordet till min minipadda också börjat att strejka. :(
Jag tror nog det är uppladdat, men kontakten mellan paddan och skrivbordet funkar inte, som tur är så kan man ju använda den utan det separata skrivbordet. 
Eftersom solen inte lyser hela dagarna eller åtminstone en del av dagen, så laddar inte våra solceller heller ordentligt och ström behövs ju till alla datorer,TV och kameror. Vad gör vi då?? Jo vi kör en runda med bilen..... för då laddar allt :)

Den här gången hade vi inte något mål, så vi började fara väster ut mot en ort som heter Gela. Landskapet här omkring ser ut ungefär som vissa delar av Spanien ....växthus och åter växthus.


Så plötsligt får vi en sorts hemkänsla!! Stora gula fält som påminner om våra rapsfält, men de speciella stenmurarna visar att vi är på Sicilien och åker.


Vi fortsätter och kommer förbi ett arkeologiskt museum Camarina, passade bra för vi var fikasugna så vi kör in på deras parkering.
Kamarina är grekiska, vars namn betyder "bebott efter mycket ansträngning" och var en viktig koloni av Syrakusa vid mynningen av floden Ippari. Idag finns bara ruiner och viktiga arkeologiska fynd, främst på kullen Cammarana.


Efter fikat går vi in, betalar 4€x2 och tar först en titt på vad som finns i montrarna. I första rummet vid ingången, som är tillägnad undervattensarkeologin, finns stora samlingar från flera vrak bl a  Oljelampor och sällsynta korint hjälmar, massor av mynt, parfymflaskor och prydnadsföremål. 

I de andra rummen finns bl a denna grav eller kista, med utsmyckningar som berättar hur det gick till på haven. Är man duktig på italienska så finns det mycket att läsa.


Vi fortsatte till de andra rummen och här hade man samlat alla de krukor som man hade hittat, det var enorma mängder och olika storlekar.


En del med vackra målningar liknande dem vi såg i Grekland och det är kanske inte så konstigt eftersom det var greker, som byggde staden för ca 600 år f Kr.Vi fortsatte ut på gården.


Det fanns flera utgrävningar i området, men vi var inte klädda för en promenad och regnet såg ut att inte vara långt borta, dessutom blåste det en hel del.


Vi nöjde oss med det besöket och for vidare efter kusten mot byn Scoglitti.


Som vi skrivit om tidigare, så har det ju varit riktigt stormigt och regnigt och det syns på gatorna för sanden ligger i drivor både på gatorna och runt husen.


Vi fortsatte genom byn eftersom det på kartan såg ut som om det gick.


Fick syn på en husbil så då är det nog inga problem.....trodde vi :) Gatan blev allt mindre och mindre och det tutade bakom oss....det var den lilla husbilen. Mannen i den kom fram och berättade.....på italienska förstås....att vi kunde inte komma ut på den väg som vi tänkt, den var alldeles för smal för oss. Alltså trixade vi oss runt och vände tillbaka och upp på en större väg mot Gela.


I Gela mötte den här synen oss.....ett stort oljeraffinaderi....inget vackert precis.


Ute vid havsbandet ser vi att ett regnväder är på G igen.


Vi fortsatte i stället mot Licata och en eventuell parkeringsplats. Den var alldeles för liten och regnet hade gjort att det var geggigt i sanden. 
Vi vände näsan tillbaka mot ställplatsen i M di Ragusa N36 47 18 E014 32 46 
Åter igen genom växthuslandskapen.


På vägen tillbaka ser vi att vi sluppit undan ett rejält regnoväder det hade passerat när vi var på väg mot Licata. Vi får en fantastisk regnbåge framför oss.


Vi styr nu mot Vittoria där det ska finnas en Lidl butik. Ibland blir man inte klok på hur italienarna tänker när de kör....här står en och pratar... i motsatt riktning och mitt i vårt körfält!! För att inte tala om alla omkörningar när det är hastighetsbegränsat. Vi skulle svänga vänster in på en mack, vid ett tillfälle och Ingemar blinkar i god tid och lägger sig i filkörning....precis när han ska lägga om ratten så kommer en skåpbil och kör om ....tur att han inte hann trycka på gasen....för då hade det smällt!! Här måste man ha ögon i nacken och åt alla håll.


Lite andra problem kan man få när man måste genom byarna, där man har lagt om så att gatorna är enkelriktade. Vi kunde inte på två ställen komma runt i gathörnet på grund av att de parkerat bilarna ända ut i hörnet. Det blev att backa ...köra fram....backa och sen hålla koll så man inte skulle ta i med bakändan i någon bil.


Vi kom tillbaka till ställplatsen i mörker, men det gjorde ju inget när vi visste vart vi skulle. Det har som mest varit 18 bilar här, de flesta från Italien ett par från Tyskland och någon från England och så vi som ensamma svenskar än så länge :) 
Idag har det varit soligt och runt +15 gr så vi har kunnat sitta i solen en stund, men på em började molnen hopa sig igen.

6 kommentarer:

 1. Så roligt och intressant att följa er på utflykterna. Ni får verkligen se och uppleva mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att bara sitta och läsa i husbilen .....vi vill ju se och uppleva landet också och då blir det lite historia på samma gång. :)

   Radera
 2. Funderar just på hur ni hittar till alla sevärdheter? Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland bara trillar vi på trevliga saker men en hel del finns på kartan, bara att följa vägen dit. :)

   Radera
 3. Kul att följa er igen!! Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att ni följer med alltid kan det ge några tips för framtida resor kanske.

   Radera