måndag 27 oktober 2014

Tre länder på en dag

Innan vi skulle åka, träffade vi på den tjej som skötte receptionen och frågade henne vad vi skulle betala, vi hade ju stått där på Camping Monika i Molunat i två dagar, med bra wifi och alla bekvämligheter. Självklart ville vi göra rätt för oss. Hon kunde bara ta Kn och vi gav henne 100 Kn och det var hon nöjd med sa hon.
Vi fortsätter vår resa söder ut och nu mot gränsen till Montenegro. 
Här blev det passkontroll och stämpel, samt visa papper på bilen och det gröna kortet.


 Vi ska åka runt Kotorbukten som är ett fjordliknande landskap. Visserligen går det en färja över på ett ställe, men vi väljer att åka runt.


Man får lite av Norgekänsla här med de höga bergen runt omkring.


Stora båtar kan gå in här.


Vi hittar en plats att stanna på så vi kan ta en fika och njuta av utsikten.


 I Norge finns inga palmer efter vägen, som här. :)När vi förra tisdagen körde in i Kroatien, såg vi ju massor av tandem-cyklister. Idag har vi träffat på dem igen. På en vecka har de tagit sig hit ner till Montenegro.  
Det som förvånar oss är att merparten verkar vara par i åldrarna 50 -70 år. 


Kotor är en stad belägen vid Kotorbukten. Gamla staden är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet och finns med på Unescos världsarvslista.Serber och montenegriner tillsammans utgör nästan 80% av stadens befolkning. 
Vi hade önskat att vi kunde stannat till och tagit en titt på Kotor, men parkeringsplatser för husbilar såg vi inte till och det var ganska rörigt med turistbussar, stadsbor och småbilar.


Stora båtar både på väg in och för ankar. Nog ser det ut som om den här ville upp på land.


Precis som i Spanien så skyltas det efter vägarna.

Vi kör vidare ut mot kusten igen och här passerar vi Sveti Stefan, att stanna var inte att tänka på här heller. Bussar och småbilar upptog alla platser. 

Sveti Stefan är en före detta ö som består av ett enda stort lyxhotell. Anledningen till att den inte längre klassas som en ö är för att man har byggt en liten väg som ansluter till fastlandet. Sveti Stefan består av ett 5-stjärnigt hotell som ägs av den internationella hotellgruppen Aman Resorts. Många kändisar har bott på Sveti Stefan genom åren, bland annat drottning Elizabeth, Liz Taylor och Jeremy Irons. Sveti Stefan är en av Montenegros mest fotograferade platser och alla montenegriner känner till denna plats.


Vi fortsätter en bit till när vår Sygic säger att vi ska svänga av. Vi kör en bit på den branta vägen, när Ingemar tycker vi ska vända och ta den andra vägen istället. Vägen blir en riktig serpentinväg upp efter berget. Vi vänder och kör kustvägen en bit till. Kör av mot Podgorica och nu blir det plötsligt avgift för att åka genom en lång tunnel. :(
Vi hade ju valt bort avgiftsbelagda vägar, det var därför den ville ha oss upp för berget. Vi har tur det kostade bara 5 € att åka där och mycket bättre väg. 

Tidigare hade vi förvånats över att det var så rent och fint efter vägen, men nu efter att ha passerat Podgorica så blir vägen både mindre och skräpigare, sopbehållarna tycks stå tomma för allt ligger runt omkring, ungefär som när vi åkte i Marocko.Vägen blev så smal så vi började undra om vi var på rätt väg? Ett par killar liftade med gitarren på ryggen. Vi har sett många som liftar, men tar inte upp någon. 
 Vid gränsen till Albanien blev det ny koll av pass och bilpapper. 


Innan vi körde fram hamnade vi bakom en bil med en bil på släp. De började lasta ur cyklar och ett stort kylskåp. Ska de gå igenom vår bil också tänkte vi, men de vinkade förbi oss och det blev inga problem med passkontrollen.


Nu var det bara några mil kvar till Shkodra och Camping Lake Shkodra Resort N42 08 18 E019 27 26.
Sygicen blev lite vilsen, för den har ju inga kartor över Albanien, men vi hittade skylten och körde ner på den sämsta vägen för idag. Smal, stenig och gropig var den och slutade vid en fin campingplats.....det trodde vi inte.


Nu stannar vi här ett par dagar så vi hinner tvätta lite kläder. 
Montenegro var klart en överraskning, vägarna visserligen lite gropiga och lagade, men ändå med asfalt och naturen väldigt vacker särskilt vid Kotorbukten. Vi passerade landet utan större problem. 
Det blev hela 230 km körda idag och det var inte många gånger vi var uppe i 80 km /tim.


Nu ska det bli spännande att se hur det är i Albanien. Soligt ska det bli i ca en vecka så det låter lovande.

12 kommentarer:

 1. Visst påminde naturen om norska fjäll och fjordar!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilken resa ni är ute på, så fantastiskt vackra bilder. Åse

  SvaraRadera
 3. Nu är det intresant att läsa se bilder från resan. Vist var det Norge likt där ni körde. Var likadant när vi var till Lettland så gick de genom var bil utom oss bara kör.
  Mv

  Nils-Åke

  SvaraRadera
 4. Bra att ni inte behövde vända ut och in på bilen. Landskapet ser fint ut.........Vi har varit på termalbad och gjort oss fina i 36 gradigt vatten......

  Kör försiktigt!

  SvaraRadera
 5. Åh så fint det var, höga berg och palmer, en oslagbar kombination. Inget bad idag?

  SvaraRadera
 6. Fina vyer och städer ni får se på er resa!
  Och bättre väder har ni med :-)


  Ha det gott/Kram

  SvaraRadera
 7. Hei.
  Så mange flotte bilder dere deler med oss. Ja, fjellene minner om de vi har her i Norge .Ser ut for at dere har det kjempefint på tur .Gleder meg til neste innlegg fra dere.
  Kos dere i Albania.
  Hilsen Irene.

  SvaraRadera
 8. Fina bilder från ett spännande landskap!

  Kram

  SvaraRadera
 9. Verkligen fin natur, hade ingen aning om att ser ut så där. Visst är det synd att man inte kan stanna där man vill, tur att du hinner fota i alla fall.
  Cyklister såg vi också många i Kroatien när vi var där för många år sedan. Vi pratade med ett äldre par, som Jakob brukar säga; gammal gubbe i min egen ålder haha. Det paret var från Holland och cyklade fram och åter Holland-Kroatien-Holland!!
  Njut och ha det bra, det gör jag av bilderna.
  Kram

  SvaraRadera
 10. vilke fine bilder spennende å følge med på reisen .ja det va nesten som i Norge men bare enda litt mere eksotisk med lle palmene.har plane om å gjøre denne reise til neste år om alt går etter planen god tur videre kram fra oss

  SvaraRadera
 11. Dramatiska, vackra och charmiga landskap! Vi blir verkligen ännu mer sugna på att komma iväg på vår resa när vi ser bilderna!!!

  SvaraRadera
 12. Hej, vi blir överväldigade över era fina bilder och reseberättelse. Själva var vi till Dubrovnik i somras med husbilen och träffade flera svenskar som önskade att de kunde fara längre söderut. Utifrån er reseberättelse kanske fler vågar göra ytterligare en fantastisk resa längre ner i södra Europa. Vi väntar med spänning.... Go tur önskar vi er!

  SvaraRadera