torsdag 30 oktober 2014

Trafikregler i Albanien?


Nu är vi på rull igen.Vi lämnar den fina campingen Lake Shkodra Resort efter att ha betalat med Visa 32.70 € för både 2 tvättar och övernattning med bra wifi inkl 2,5% i avgift för visa. Kör den knaggliga vägen upp mot vägen till Shkodra. Här möter vi herdinnan på väg med sina getter till bete. Strax där efter poliser mitt ivägen men de hejar glatt på oss. I gathörnet står en typ av korvkiosk på hjul.


Vi hade tänkt försöka att hitta en bank eller en uttagsautomat. Jag hade varit på internet och sett att vid Hotel Rozafa skulle en Bank Raiffelsen  N42 04 02 E019 30 46 ligga och de skulle även ha en uttagsautomat. Att komma in i Shkodra var ungefär som att komma till baka till Marocko....folk, bilar, cyklar och hästvagnar över allt...rena kaoset ibland. Nu har vi ju kört i Marocko så vi var ju vana, jag menar Ingemar, för jag kör ju inte (får inte) men jag fotar så fort jag hinner :)

Gammalt och nytt blandat.


Att hitta en parkering var ju stört omöjligt, som att hitta en nål i en höstack.
Ett tips till er som ev tänker åka hit ner. 
SE TILL ATT HA BRA MED EURO MED ER för det går oftast bra att betala med dem, eller försök växla i tullen när ni kommer in i Albanien, vi missade det. 
Lite bortskämda är vi efter att ha åkt i Marocko, där var inga problem med att hitta uttagsautomater.


Här parkerar man precis där man tycker, även om det är mitt i gatan, så bussar och andra fordon får köra ut i den andra filen för att komma om. Träffar man en bekant på gatan så stannar man och pratar även om det finns andra trafikanter som vill fram. Affärerna ser också ut som i Marocko, små kyffen med antingen överfullt av kläder eller frukt och grönsaker eller annat som kan behövas i hemmen. Vi får en känsla av att det här har vi ju varit med om tidigare, haha.


Hundar finns det också gott om och här har de tagit sin siesta, utan att bry sig om det som finns runt omkring.


Fattigdomen syns överallt även allt skräp.


I ett gathörn skulle vi till vänster och här får man verkligen ha ögonkontakt med övriga trafikanter, för nu blev det plötsligt vänstertrafik.
När det gäller trafikregler här så är det högerregeln som gäller, även i rondeller. Det är 30-40km/tim som gäller i tätbebyggelse och på större vägar 60-80 km/tim. Hastighetsskyltarna tar ingen hänsyn till de kör även om på heldragna linjer. Det märker vi på alla blombuketter efter vägarna, jag ljuger inte om ja säger att vi sett minst 50 sådana buketter av plastblommor.


 Nu stoppar vi in koordinaterna på Sygic och kör därifrån. 
Klockan är över 11 och vi börjar bli lite kaffesugna, några parkeringsplatser ser vi inte till, så vi kör in på en grusplan där Cafét/baren är stängd.


Vi fortsätter mot Durrês och nu är det mera landsbyggd och här håller man på att skörda majsen som sedan läggs på tork.Plötsligt får vi syn på motorvägsskylten och nu blir det dubbla filer. Men även om det är motorväg och det står att varken motorcyklar, cyklar eller gående får åka där, så får tydligen traktorerna köra med sina hölass.Varför trafikregler och skyltar när ingen följer dem? Trots det så ser vi ju massor av poliser, men inte på motorvägen, som stoppar andra bilister, men inte oss.


Lika plötsligt som den kom lika plötsligt tar den slut och då är det 20 km/tim som gäller ??Det säljs en hel del frukt och grönsaker efter vägen, men även neongula västar och varningstrianglar...ja det behövs verkligen.


Något annat som vi sett massor av är Lavazh, alltså biltvättar. Vi skulle verkligen behöva tvätta husbilen.....men då behöver vi mer euro eller Albanska Lev = ALL


I Durrês viker vägen av och vi ska söder ut efter kusten och här är det nya vägbyggen på gång, här gäller det att ha uppsikt åt alla håll, för alla tror att de ska komma fram fortare om de tränger sig före.


Det byggs överallt och husen är oftast i tre våningar med trapporna utanför.


Nu ska vi hitta skyltarna om var vi ska svänga av mot Camping Pa Emer N41 10 56 E019 28 41, Det hör till saken att vi kan bara lägga in de stora vägarna med Sygic på paddan, Albanien finns inte med, så nu blir det lite problem att hitta. Givetvis kör vi fel, men rätt som det är inne i en liten by får vi syn på den bruna skylten med Kamping. Vi vänder och kör in på den något knaggliga vägen. Nu blir det några km i 20-30 km/tim, vägar, som åter påminner om Marocko haha.
Roliga hus både nybyggen och klara. Vinduvsodlingar och åsnor.


Barnen är på väg hem från skolan, hejar och vinkar åt oss.


Vägen blir allt mindre och gropigare, men till slut kommer vi fram och har en brant backe upp till  receptionsbyggnaden/restaurangen. Vi betalar 17€ och wifi fanns vid restaurangen. Solen skiner och det är varmt ute ca 21 gr det blir en stund i solen med ett glas rött och lite tilltugg innan vi gör middag.


 Vi får sällskap av campingens ena hund Kosovo, som verkar väldigt snäll, han fick en korvbit av mig och nu vaktar han åt oss. :))


När solen var på väg ner tar vi en promenad ner till den lilla ön.
Vi kollar in toaletter och duschar , där det verkar rent och snyggt. Varmt vatten i duschen.
Pratar en stund med ägaren som talar lite tyska och franska, han berättar att det är hans son , som arbetar med grävmaskiner i Milano, som gjort i ordning hela campingen och den lilla ön för egna pengar. Det ingick även att låna fiskebåt för att fiska. Sommartid finns även en liten bar på ön.
Vi går förbi de platser som man kan stå med husbil på närmare vattnet, här finns även el.


Solen börjar dala och vi går hem till husbilen igen. Mörkret kommer fort nu här nere redan vid 16.30 börjar det skymma och en timme senare är det svart ute.


Vi tittar på lite Albansk TV det är Idol som sänds även här. Resten av kvällen blev det lite kortspel på datorn och korsord.

10 kommentarer:

 1. Ni är modiga som åker däråt i all röra i trafiken,men ni är ju resvana !!
  Kul att se nåt nytt land också,Albanien var vi nära när vi var på Korfu!
  Och bra med Campingar iaf,behövs ju ibland!
  Sista kortet var helt underbart vackert med Solnedgången!

  Ha det så gott/Kram

  SvaraRadera
 2. Jättekul läsning och ni är ena tuffingar.
  Kram

  SvaraRadera
 3. vilke fine bilder ni har ja det er som presis i marocco.. men det ser ut til at vara goda campinger .Takk for tipset om det lønner seg at ha auro med seg inn i Albania stor kram å fin fortsetning på era resa søderut frank & Karin

  SvaraRadera
 4. Intressant att se även om att resa österut inte lockar mej
  Kram

  SvaraRadera
 5. Vilket spännande inlägg! Har aldrig varit i Albanien, men påminner om vissa f d öststater för 20 år sen. Tack för att vi får vara med på resan!

  SvaraRadera
 6. Jag är med på kartan var ni far fram. Intresant att följa er många härliga bilder.'Ha det så bra
  Nisse & Birgitta

  SvaraRadera
 7. Anade att det skulle vara svårt att få tag i valuta under er resa, med gått om Euro så klarar man sig tydligen bra. Tack för bra bilder och information.

  SvaraRadera
 8. oj så många skratt jag fick idag, det ser inte lätt ut att ta sig fram utan regler, jag håller tummarna för er. Har ni också funderat på varför fattigdom går hand i hand med skräp, det har jag och förstår fortfarande inte!
  Apropå hunden.......han väntar på mer korv såklar, vadå vaktar!!!?? hahahahaha

  SvaraRadera
 9. Intressant att se ert reportage från Albanien! Tack!

  SvaraRadera