söndag 26 oktober 2014

Med Sygic mot Dubrovnik och Molinat (Molunat)

Tidigare har jag berättat att vi laddade ner Sygic Eastern Europe för att kunna köra efter GPS här nere. Jag gillar inte det här med att lära in nya tekniska saker :) Nu var det problem med att lägga in koordinater till målet. Efter många svordomar och bråkande med paddan, så kom jag på det till slut, och nu kan jag klara den biten.....skönt.... för Ingemar älskar att följa rosa linjer haha.

Jag måste säga att hitintills så har Kroatien fått pluspoäng när det gäller wifi, det är både snabbt och oftast gratis.
I morse var det dags att röra på sig igen, den här gången med Ipaden i fönstret som GPS. Solen skiner men det är inte helt klart.Det är mest lågväxande träd och buskar som växer mellan stenarna och på berget. Ståtliga Cypresser ser vi emellanåt. Antagligen planterade då de oftast står vid hus.

En av de ruiner vi sett efter vägen, oftast utan tak. Ibland är det nästan hela byar som övergivits.

De flesta blommor är överblommade, men Bougainvillean står i full blom och lyser upp med sina lila blommor.


Nu har vi kommit till ett låglandskap och kör efter floden Neretva här finns massor av mandarinodlingar och vi stannar och köper 5 kg för 10 kn ca 12.80 kr


Tre kattungar leker alldeles bredvid vägen. Med den fart bilarna har så gäller det att de inte tar sig ut på vägen för då kan det gå illa. När det gäller trafikregler, så verkar det som om kroaterna inte bryr sig så mycket, för de kör om där det är heldragna linjer. Där emot har vi sett flera poliser med radarkontroll, så hastigheten har vi koll på.


Hela vägen flera km, står stånden precis som i Spanien :)


på båda sidorna av vägen mot Opuzen.
Kanaler för bevattningen av den odlade marken.Där borta är gränsen mellan Kroatien och Bosnien och Herzegovina


Givetvis hamnade vi i fel kö :( Här skulle passen visas och de två bilar vi hade framför oss hade även ett annat papper att visa, först för en tjänsteman och sedan för ytterligare en. Det tog oss minst tio minuter att komma fram och då kastade de bara en blick och skickade oss vidare. Det samma gjorde de med de andra bilarna som hade EU pass, men som tog rätt fil att köra i :)


Det är inte många km kustremsa som Bosnien och Herzegovina har och det tog bara en halvtimme knappt så var vi ur landet igen :)

Rätt som det är blir det stopp och en bil kommer tutande med en flagga efter kommer bilen med brudparet också tutande. Sedan följer ytterligare mellan 20 - 40 bilar alla tutande, så hoppar de två männen, som lekte poliser, in i sista bilen och vi andra kunde fortsätta mot Dubrovnik
Här firas bröllop på ett helt annat vis än hemma i Sverige.Dubrovnik har man ju hört talas om, men aldrig besökt.
Stora kryssningsfartyg fanns det, som låg vid kajen.En vacker bro som blir inkörsporten, men vi åker ovanför själva staden. Vid ett annat tillfälle kanske vi stannar till och tar en titt på den gamla delen av Dubrovnik. Nu kör vi vidare mot den Camping vi lagt in.


Brant är det men de har lyckats bygga hus här ändå.


De här skyltarna har vi sett många efter vägen, tydligen lika gott om vildsvinen här, som vi har med älgar och rådjur hemma. Som tur är så är de väl mest synliga under tidig morgon eller sena kvällar. Tror inte det skulle vara så kul att köra på en sådan best.


Efter att ha svängt av från den större vägen och kört ca 5 km mot kusten så har vi kommit fram till Molinat (Molunat) och Autokamp Monika N42 27 11 E018 25 38


Vägen ner till campingen var brant och smal, men vi hade redan sett att där fanns ytterligare husbilar. Vi har tydligen tur för vi får veta att idag var det gratis att stå här. Toaletter och duschar finns, även el och ett bra gratis wifi. Platserna är inte stora, men vi får plats. Åter är det mest tyskar vi träffar på så även här där vi står tillsammans med 3 st.


Vi stannar här någon dag till, för det ska komma in ett oväder ner mot Grekland i mitten av veckan och vi har inte bråttom så vi kan vänta. Idag är det soligt och lite vind och +20 gr redan på morgonen. 

4 kommentarer:

 1. mange fine bilder ni har som vanlig .Har vert i Dubrovnik i gamle stan for noen år siden.skal bli spennende å følge med når ni kommer til Montenegro og albanien..ha en fin resa å kjør forsiktig

  SvaraRadera
 2. Verkar vara ett fint ställe Kroatien som det sägs vara!
  Att åka efter Adriatiska havet är nog toppen :-)
  Så mycket vackert ni får se och vi med!

  Ha det gott/Kram

  SvaraRadera
 3. Har en fundering kring valuta, har ni med er valuta så att ni kan handla utefter vägen i de länder ni passerar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vi växlade alldeles invid gränsen. Men det måste väl finnas banker/automater i de här länderna också. På vissa ställen (campingar) tar de kort.

   Radera