onsdag 26 september 2012

Stegeborgs Slottsruin


Vägen mot Stegeborg kantas av en trädallé. Det regnar igen men vi hoppas det ska hålla upp när vi kommer fram till Slottsgruinen.


I affärer köper vi inträdet och får hörlurar och en audioguid där Herman Lindqvist ska guida oss runt i borgen, för 50 kr.


Så här kan Stegeborg ha sett ut på 1600-talet det finns lite historia att läsa här.


Hörlurar på och vi lyssnar och tittar på det som beskrivs i öronen på oss.


Det är inte så mycket kvar av den pampiga borgen, men här uppe på andra våningen skulle en kyrksal ha varit där det omtalade onsdagsbröllopet ägde rum.


Många vackra vyer över allt.
Man kunde ta sig upp för ett antal trappor i tornet och fick då en fantastisk utsikt över sundet.

I trädgården fanns mycket fruktträd, här är det en fläderbuske som ståtar med sina mörka frukter.


Några av sommarens sista rosor i den örtträdgård som Prinsessan Anna, dotter till Johan den tredje, anlade i slutet av 1500 talet. En del av de växter som hon planterade finns kvar än i dag, om än i något förvildat tillstånd.


Jag passade på att ta lite frön av de rosa och vita malvorna, samt av stockrosorna.


Rundvandringen tog ca 30 min och var väldigt intressant. Jag gillar ju Hermans berättelser om de olika kungahusen.
Efter rundvandringen på slottsruinen gick vi ner till hamnen och beundrade de lyxiga båtarna som låg här. Den här med en vattenscouter  sittande i aktern.Vill ni ha ett mål att åka till, åk då till Stegeborg N 58 26 28 E 16 35 59 kan verkligen rekommendera ett besök här, men passa på då vädret är bättre än det vi hade. 


Givetvis började det att regna igen så vi satte oss i bilarna och styrde hemåt. En stark regnbåge visade sig, tyvärr så syns den inte lika tydligt på bilden som i verkligheten.


Vi var inte hemma förrän vid 21 tiden och då var det mörkt ute.
Sammanfattningsvis har vi åkt ca 60 mil och sett en hel del av Östergötland.
Vi har lyssnat på en hel del historia, och sett många gamla byggnader men vädret kunde ha varit bättre. Det var trots vädret en mycket trevlig helg tillsammans med kompisar.


4 kommentarer:

 1. Ni verkar haft en trevlig resa och har hållit humöret uppe trots vädret!

  Bättre lycka med vädret en annan gång!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Synd att vädret inte var med er riktigt... men det blev ett trevligt avslut på resan ändå. Stegeborg är ett spännande ställe - men det var inte så modernt ordnat med hörlurar när jag var där (inne i själva ruinen alltså)... för sisådär en 45 år sedan - kanske dags för ett nytt besök :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anki, det tycker jag du ska göra det var mycket intressant att få lyssna till Herman Linqvist, som också visade oss vägen runt. Audioguide borde finnas på alla sådana sevärdheter. Sen om man kommer ihåg allt som berättas, är ju en annan sak :)

   Radera
 3. Det var allt en trevlig tur ni fick även om ni hade otur med vädret. Har inte hunnit med att kommentera några bloggar på ett tg, men nu ska vi komma ikapp igen. Stora kramar 3 M

  SvaraRadera