tisdag 25 september 2012

Del 3 St Anna och Lagnö

Halva dagen hade gått och vi ville se lite mer av Söderköpings kommun. Vi hade ju hört talas om St Annas skärgård och hur vackert där är, så vi fortsatte ut på väg 210 och ut mot vägens ände. Hösten har kommit för träden lyser i gult, rött och guld.


Vi lägger märke till att man här gillar färgen gul, för vi har nog aldrig tidigare lagt märke till så många gula hus i olika gula nyanser.


Vi kör över bron vid Lagnö och ut på Gränsö, fortfarande finns många båtar vid bryggorna, men vi möter också många bilar med en båt på släp.


Till slut har vi kommit fram till vägens slut, vi gör ett litet stopp vid kajen men går inte ur bilarna pga vädret. Här ute ligger också Tyrilslöts camping.


Klockan började bli mycket och vi ville ha en nattplats innan det blev mörkt.
Den hittade vi vid Lagnö Gård. Vi blev anvisade den här platsen av en ortsbo. Nu på hösten är här inte så mycket aktiviteter så det gick bra att stå här.
Den här byggnaden med mark, ägs numera av Söderköpings kommun från 2010, genom ett arvavstående från Kammarkollegiet. 
Kravet var att här skall skapas ett natur- och kulturreservat med syfte att visa den unika naturen samt den kulturhistoria som finns i de gamla byggnaderna


Och nog var det en gammal miljö.... med zinkbänk, vedspis, bakugn mm.En fikaplats med plats för rullstolar, så praktiskt.Söndag morgon, vi sov gott hela natten trots att vi låg nära vägen. På morgonen lyste solen en stund och vi passade på att ta en promenad på den nyanlagda slingan med utsiktsplats. Grabbarna hade med sig kikare och spanade ut över maderna.Andra besökare spanade på oss :)


Gångvägen kantades av kamomill (tror jag)snart de enda blommorna som finns kvar.


Här hittar vi också ett pensionat som heter Båtsholms.


Vi återvände till bilarna och den plats där vi stod i natt, 
och bakom bilarna går vägen.


Vi börjar få lite ont om bensin (kompisen) och diesel, här hittar vi den billigaste vi sett på länge, det blev full tank i båda bilarna.


Lite mer skulle vi väl hinna med innan vi styrde hemåt. Vi hade sett en skylt på vägen hit om en slottsruin som hette Stegeborg dit åkte vi nu, men om den slottsvandringen får ni läsa i morgon.

3 kommentarer:

 1. Trevlig tur ni tar! Lagnö... det var många år sen senast... tack för tipset! Sankt Anna skärgård är verkligen vackert - året runt!
  Vandringsleden jag skrev om, den finns på södra sidan av sjön Glan, mellan Skärblacka och Finspång.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Östgötaskärgården är fin!

  Länge sedan vi var där, får bli nästa år!

  Lev väl!

  SvaraRadera
 3. Underbara trakter som ni rör er i. Finns mycket vackert att se även nu när naturen kläs i höstfärger. Har nog sett mer av St. Anna skärgård från havet än från land,. Lagnö Gård verkar väl värt ett besök och Stegeborg blir ni säkert förtjusta i, vi har varit där tidigare och även tagit färjan norrut. Vi passerade också Söderköpingstrakten och förvånades av det låga dieselpriset, men hade tyvärr fullt. Ha det gott! Kramar 3M

  SvaraRadera