tisdag 23 november 2021

Julstök

 


När jag var i skolåldern fanns det alltid ett julstök som jag inte gillade......att putsa alla mammas kopparbunkar och silversaker.

Hon lade upp tidningar på bordet, plus Häxans kopparputs och Silver puts, en massa trasor och sedan alla bunkar. Sen skulle allt smörjas in och sedan putsas blanka. Inget jobb som stod högt i kurs hos mig eller min syster, men det skulle göras.


Idag finns alla kopparkastruller och kaffepannor mm hos oss och de måste putsas även här.


Idag slipper jag själva putsandet, för den sysslan har Ingemar frivilligt tagit på sig. 💖


Och han använder inte Häxans kopparputs utan Autosol eller kromglans som det också heter.


Nu lyser och blänker allt hos oss, som solen. Allt klart till jul, men så har det tagit honom 2 heldagar också. För gör min man något, så gör han det noggrant. 😍


Men ett jobb återstår och det är mitt....att städa ovanpå skåpen där kopparsakerna ska stå. 😓

Hur har ni där hemma det med julförberedelser och julstök?

7 kommentarer:

 1. Tur ni kan fördela arbetet. Jag har också en del koppar och mässing, som säkert behöver putsas när vi kommer hem. Ha dé gott!

  SvaraRadera
 2. Tänk att all putsning, oavsett om det gäller fönster, koppar eller mässing, är så ledsam tills det är gjort, för vilken skillnad det blir. Här har vi massor med ljusstakar i malm och mässing eftersom min pappa ägnade sig åt metallsvarvning som pensionär. Det är så fint att sätta fram en hel grupp när de är nyputsade och fina.
  Julstök blir det inte så mycket men så härligt att få sätta fram adventsstakar/stjärnor till helgen och få njuta av lite ljus i mörkret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För första gången har jag redan satt upp ljusstakar och stjärna. Normalt brukar det bli första veckan i december så i år är jag tidig. Visst är det mysigt att få tända både levande och elektriska ljus för nu är det ju den mörkaste tiden på året. Har faktiskt också bakat lite saffransbröd. Till helgen blir det glögg.

   Radera
 3. Lite av Julstämning vill man nog skapa. Men behovet avtar med åren.

  SvaraRadera
 4. Vi hade riktigt många men vi skänkte bort alla till Erikshjälpen, det var det enklaste för oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen skulle jag också gjort så, men har lite svårt att skiljas från de äldre sakerna, som mina far och mor föräldrar använt sig av. Lite nostalgi då jag vet att både farfarsfar och mormorsmor använt sakerna.

   Radera
 5. Kanske inte det roligaste jobbet att putsa men det är lugnt och skönt hihihi och fint blir det.
  Trevlig 1:a Advent.

  SvaraRadera