onsdag 26 september 2018

Öland och rökt fisk


Vi vaknade i måndags av att det gungade ordentligt i bilen och ute på vattnet gick det vita "gäss".  Blåsten har tilltagit när vi fortsätter vår resa på ön.Nu börjar husbilarna också komma till ön, inför skördefesten och en del kommer även från andra länder. Den här vackert målade var från Tyskland.


Vi fortsätter mot söder och där ute ser vi Blå Jungfrun. Sommartid kan man besöka ön, något som vi aldrig gjort, men det står på önskelistan. Är det någon som besökt Blå Jungfrun? 


Fina välbehållna bodar.


Rökt fisk är gott och vi gör en avstickare till Böda hamn och fiskaffären. Det blev både rökt lax och rökt Dorada, fast det heter den inte på svenska för då heter den Guldsparid. Till kvällsmat blev det jättegoda laxburgare, som kan rekommenderas.


Här i Böda hamn ska skördefesten starta idag onsdag eftersom Böda är årets Ölandsby 


Att det varit brist på regn i år märks tydligt vart vi än åker. Enarna är bruna överallt.


Inte mycket till bete för korna heller.En typisk Ölandsbild med alla möllor. 😀
Vi fortsätter ner mot en känd ställplats..... Bläsinge.


På vägen ner till hamnen, finns pumpor att köpa. 


I hamnen i Bläsinge var det fullt, vi hade ändå bestämt oss för gräsplanen, för att få lite lä för blåsten. 


På tisdagsmorgonen sken solen från en blå himmel. Vi valde att stanna en natt till och passade på att njuta av septembersolen.


Den här gången hade Ingemar med sin tubkikare och kunde studera fågellivet. 


Det märks att Tranorna samlas för att ge sig av söder ut. De förde ett ordentligt oväsen i luften.En som inte gett sig av än var en slända som envisades med att vilja slå sig ner hos oss.


Det blev en härlig dag i solen och på kvällen kunde vi grilla, men kylan kom snabbt.... så äta fick vi göra inne hos Annica och Thomas.


Redan kvällen innan, fick vi se den stora månen och vår sista kväll på Öland var det fullmånen som lyste, som en stor lampa över oss.


Idag onsdag..... blåsigt, regn och mulet. Vi åker söder ut för att ta oss en titt på löktavlan i Ventlinge gjord på tusentals lökar i olika färger, innan vi styr mot Ölandsbron för att åka hem.


Vi passade också på att köpa med oss några roliga pumpor. I affären i ladan fanns både grönsaker, potatis, kryddor, oljor och handkrämer för den som önskade. 


Det blev ett stopp för gasolpåfyllning på hemvägen, vid Timmernabbens karamellfabriken, söder om Mönsterås.  N57 01 25 E16 25 50  

5 kommentarer:

 1. Öland besökte vi oxå för ett antal år sedan, och då tittade vi oxå på löktavlan...vilket jobb....vi handlade oxå i ladan innan vi vände kosan hemåt. Kram 🍜🍁

  SvaraRadera
 2. Blå Jungfrun står på vår "att-göra-lista", men eftersom vi inte åker till Öland under högsäsong har vi inte kommit dit än. Löktavlan hade de precis börjat på när vi åkte förbi, men förra året såg vi den helt klar.
  Visst är skördefesten ttrevlig, men det börjar bli lite för mycket folk och husbilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig när det gäller skördefesten.....alldeles för mycket husbilar och folk därför åkte vi innan invasionen, sen blev vädret sämre också.

   Radera
 3. Hörde ni att löktavlan i år symboliserar torkan som varit i sommar ...?
  Jag har varit på Blå Jungfrun och det var fantastiskt,dit kan man åka många gånger :)
  Gillar din blogg Margaretha och alla tipps man får om fina platser,nu jobbar ju vi fortfarande men snart så :) Ha det gottt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nog kan det stämma med löktavlan. Vi upplevde Ölands Alvar väldigt brunt och även på många andra platser hade enarna blivit bruna. Tack för att du läser min blogg :)

   Radera