måndag 10 juli 2017

Lödöse

Vi hade tänkt ta ett morgondopp, men när vi såg att det bara var 
+13 och blåsigt,var det inga problem med att skippa badet. Vi hade kollat på kartan om det fanns något intressant att se och fastnade för Lödöse och dess museum. Vi hade en bit grusväg ut till väg 190 och nu fick vi syn på en typisk spansk tjur som blängde argt på oss.😁Fortsatte mot Sjövik där vi svängde av mot Skepplanda. Trots att det är mindre vägar vi åker så har de bra standard och på nästan varje gård står det en husbil eller husvagn. Vi förvånas av att det  inte är mycket bilar ute på vägarna trots att vi är i semestertider.
Kommer fram till Lödöse, som är helt okänt för oss, men vi hittade till Museet. Att Lödöse en gång för så där 500 år sedan var en viktig hamnstad var okänt för oss. Till 1473 var Lödöse Sveriges enda hamn med utfart mot Nordsjön. Mer om dess historia fick vi senare på museet.


Vi fick syn på en promenadslinga och bestämde oss för att ta den först, lite motion skadar ju inte när man suttit i bilen ett par dagar.
Vi följde den rödprickade stigen och den bar brant uppåt, som tur var fanns det en del trappor som underlättade klättringen. Första biten upp var tuff.


Stigen fortsatte runt berget och till slut efter ca 1500 m vandring hittade vi en av utsiktspunkterna. Där träffade vi på en man med sin hund, som bott i området i 15 år. Det här var första gången han var här. Visst är det så att man ofta missar att utforska sitt eget närområde.


Det blev att kliva över stock och sten..... 
....och i skogen kunde vi plocka några blåbär och hallon, men några stora mängder hittade vi inte. Mogna är de så nu får vi allt ta en tur ut i skogen när vi kommer hem. Ser på nyheterna att även svampen är på gång.Vi fortsatte och hittade även utsikt nr 2 över Göta Älv.


Lite längre fram fick vi problem med vilken väg/stig vi skulle välja. Jag följde den röda pricken (Ingemar) 😁


Det visade sig sedan inte vara den rätta vägen tillbaka och de röda prickarna på träden hade upphört. Stigen blev smalare och smalare och ibland nästan obefintlig, men till slut kom vi ner på en väg och den följde vi tillbaka till museet.


Väl där blev det en stunds vila och jättegod glass innan vi gjorde besöket i museet.


Här kan efter den röda markeringen har vi gått men vi skulle ha hållit till höger och följt den blå linjen. Det blev lite mer än 2,3 km som den heldragna blålinjen var, vi misstänker att vår promenad blev nästan det dubbla, men skönt var det och bra väder hade vi.Vi fortsatte sedan mot kusten, men mer om det i nästa inlägg.6 kommentarer:

 1. Så fel det kan bli ibland, men skönt med en promenad.
  Ha det gott, kram.😎😎

  SvaraRadera
 2. Var det verkligen en tjur? Hon såg ut som en svensk, mycket snäll kossa.
  Ha det gott i skogen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja säg det vi såg den aldrig stå upp och jag tyckte den såg "tjurig" ut :)

   Radera
 3. Mysig rundtur och gott med belöning efteråt!

  SvaraRadera
 4. Fel men ändå rätt blev det till slut. Skönt att gå i skog tycker jag Hört att det är dåligt m blåbär i år, hoppas ni har hemmavid
  Kram

  SvaraRadera
 5. Så bra att ni hittade tillbaka i alla fall :) Ser ut som en fin tur - hoppas ni får lagom bra väder!

  SvaraRadera