söndag 12 mars 2017

Grutas de Maravillas i Aracena

Nu är vi ute på en riktig upptäckarfärd. Tidigare har jag sett på kartan att det skulle finnas grottor här och när vi nu var bara några mil härifrån kunde vi ju lika gärna åka hit och ta en titt på Grutas de Maraville. Hittade en länk som var på svenska gå gärna in på den och läs lite fakta.


Innan vi drog iväg till Aracena, passade vi på att tömma toan på en liten mack i byn El Campillo ca 3 km väster ut från Minas de Riotinto. 
Husbilsskylt finns N37 41 31 W006 37 59 men ingen övernattning där. Sen fortatte vi på slingrig väg upp till Aracena.


Passerar mellan två sjöar, tyvärr inga badsjöar, men det skulle behövas ett dopp för lite avkylning i den +28 graders värmen och trots att fönstren i bilen var öppna gav det knappt någon svalka.


Väl framme hittar vi en stor parkering där vi stannar. Söker skuggan till att börja med, men senare gick det bra att sitta i solen en stund innan den gick ner.
N37 53 18 W006 34 15


Promenad till grottan, som har sin ingång centralt i stan och under det berg som borgen ligger på.
 I souvenirbutikerna säljs massor av saker av korkek. En del gjorda för att ha blommor i, sugen blev jag på att ta med en hem, men kunde avstå då det blev ganska skrymmande last. 


Biljetterna kostade 7 €/pers om man är pensionär. Vi hamnade med en grupp gymnasieungdomar, det bara blev så. Grottan har varit öppen för besök sedan 1914.
 Nedan några bilder, som jag lyckades ta utan blixt.När guiden upptäckte att vi fanns i hans grupp gick han över till engelska emellanåt, för vår skull. En fantastisk vandring som var ca 1000m lång och många trappsteg som förde oss långt ner i grottornas salar, som var enorma. Vi hade garderat oss med tröjor, men temperaturen höll konstant ca +18 så tröjorna åkte av. Däremot var det ganska fuktigt och man fick se upp för "takdropp". De stalaktiter (från taket ) och stalagmiter (från marken) var flera miljoner år gamla.


Vi har besökt många grottor och fascineras av hur det kan se ut under jordskorpan. Vi har både vandrat och åkt båt  men den här grottan var nog den bästa och största vi besökt. 
Absolut värd ett besök .....om man nu gillar att titta på grottor.


6 kommentarer:

 1. Vad spännande och så många fina bilder! Där skulle jag också vilja göra ett besök!

  SvaraRadera
 2. Vilken fantastisk grotta ni har besökt, och väldigt bra fotat. Vi gillar också grottor.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt att få uppleva på plats!

  SvaraRadera
 4. Vilken cool grotta! Fina bilder också! Det är inte alltid så lätt att fota i grottor ...

  SvaraRadera