tisdag 22 mars 2016

Vi lämnar havet och ser en ovanlig fågel

Strax innan vi skulle lämna grusplanen, lite norr om Porto Covo, fick vi se något som såg ut som en tromb. En lång svans från de mörka molnen, som såg ut att virvla sig upp i molnet. 


Vi började sakta åka upp efter kusten mot Sines. Dålig väg, lappad och lagad, så vi kunde bara hålla 40 km/tim. Lite längre upp finns inte de branta stupen utan här går vägen några meter från vattnet. Där höll surfarna till, minst ett 30-tal såg vi i vattnet.


Vi fortsätter förbi Sines och upp till Praia de Melides. 
Ofta ser man här i Portugal hus där det ena är välhållet och nymålat medans det andra är bara ruiner. Man undrar ju varför de inte river det som är i ruiner och förfallet, så mycket snyggare det skulle bli.


Vi kommer fram till havet, som går in i en liten "insjö".


Det skulle finnas en form av "ställplats" utan service, men vi hittade inte den föreslagna platsen, så vi ställde oss vid bussparkeringen och tog en fika i solen. Vi måste ju passa på när solen är framme.....vem vet när det blir en nästa gång.


Blommor brukar jag ju fota, men även en del gräs är vackert 
att se på.


Sedan en snabb promenad ner mot vattnet för att kolla in stranden. Väl där så kom de första dropparna och det var ett blåsvart moln bakom oss. Nu gällde det att snabbt ta sig tillbaka innan vi hade det över oss.


Nog skulle man kunna tro att det här är en plats i Sverige och inte i PortugalPå vägen tillbaka fick jag syn på något, som jag först trodde var knoppar på en blomma. Men se det var det ju inte......


.....här en närbild på "knopparna"  :D


Nu vänder vi havet ryggen och far in åt landet mot en Barragem. 
Vägen upp mot Alcacer är mycket dålig, men inte så mycket trafik. 
Vi möter dock en liten skåpbil, som påbörjar en omkörning och när han är bara några meter från oss och jämsides med den bil han ska köra om, så händer något. 
Antagligen (och det här är bara vad vi tror) så bromsade han och något hjul låste sig och det blev ett stort vitt moln runt om honom. Eller så hände något med ena däcket. Vi hade tur att han inte kom över på vår sida. Hur det gick vet vi inte, då vi hade för många bilar i kö bakom oss.
Vi fortsätter mot Pego do Altar, som också en plats för övernattning, men med toaletter vid restaurangen och vatten vid en källa .


När vi var här för 5 år sedan såg det ut så här.


Idag har Portugal brist på vatten och det syns tydligt i Barragemen, som är en uppdämning.


Idag blev Ingemar jätteglad, han fick syn på en ovanlig fågel. 
Fram med fågelboken ....och efter mycket letande fann vi den...
Den här fågeln har egentligen sin hemvist i Afrika, men har införts med hjälp av människan till Iberiska halvön, där den nu häckar, främst i Portugal.
Det var inte lätt att fota den för den var jättesnabb, 
där den höll till i gräset.


I morgon fortsätter vi mot Estremoz så får vi se vad vi hittar där.
Vädret har varit halvklart till regnskurar +17 gr.

5 kommentarer:

 1. Här ser det ut som på den allra översta bilden!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Bilden på tromben var intressant men otäckt när man kommer in i virvlarna!
  Vattenbristen gör sig påminnt lite överallt numera. Vi vaknade till ett tunt täcke med snö i morse, än är "vintern" inte över.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Oj vilken häftig bild med tromben. Ni är tuff på att köra, speciellt när det är brant också....usch så otäckt. Du! vilka fina blommor du fotat ;-) Lite otäckt det här med att vattnet försvinner...inget kul om miljön ändras så. Ha det gott. Kram

  SvaraRadera
 4. Det såg ju nästan lite läskigt ut med den där formationen på himlen! Vi såg också några dramatiska formationer på himlen under Europa-resan, men efter ett tag försvann det bort... Önskar Glad Påsk!

  SvaraRadera
 5. Fina bilder, den första var lite läskig......blir kvar i casan över påsken.....inte färdig ännu....Kram o Glad Påsk!

  SvaraRadera