tisdag 15 december 2009

Julpyssel med Tomteland

Att skriva om husbilen är ju ingen idé, den är avställd, för hur länge beror på väder . Så jag har tagit itu med julpyntet. I alla år, ca 46 år, har jag bakat pepparkakshus till barnen, och gjort ett tomteland. Det här tomtelandet har vuxit med åren. Varje gång vi varit på semester, så har vi köpt något litet till tomtelandet. Och med de flesta tomtar, hus och andra figurer så finns det många minnen. Det är svårt att välja bort något så det inte blir för mycket. När vi var i Dalarna hittade vi det här lilla häbret och den lilla vita tomten på en liten lant-loppis. Tomten kostade bara 5 kr men jag tyckte den var fin och lite ovanlig. Året -95 var vi i Los Angeles och då hittade jag dom här fina gatljusen, som går på batteri, och dom fungerar fortfarande. Figurerna som ska till kyrkan är gammalt arvegods. Snögubben som står mellan lyktorna, gjorde ett barnbarn till mig, och den måste ju bara vara med.

Vid en resa till Italien stannade vi vid sjön Lago di Garda och där flöt en träbit som nu mera ingår i Tomtelandet

I år blir det inget pepparkakshus, våra barn är vuxna och gör egna hus till sina barn, och några små fosterbarn har vi inte längre, så i år blir det bara Tomtelandet. Nästa år hoppas vi att vi firar Jul och Nyår utomlands, och då får Tomtelandet stanna hemma. Nu är det dags att baka pepparkakor.

4 kommentarer:

 1. Det är så tråkigt när kommentarer försvinner. Som dom har gjort nu. Jag skrev om Mikael, vår bror. Om hur han lurade oss alla när mamma sa.....inga fingrar på pepparkakshuset......då gick han dit med händerna på ryggen och BET av bitar istappar, godis och annat på pepparkakshusets tak

  SvaraRadera
 2. Jag har inte tagit bort någon kommentar.
  Ja tänk det hade jag glömt att han gjorde.
  Och när jag försöker svara själv så får jag till svar... Din begäran kunde inte bearbetas. Försök igen.

  SvaraRadera
 3. Hej Maggan!
  Tack för ditt inlägg i min gästbok!
  Vilket fint tomtelandskap du har gjort. Där blev jag nostalgisk igen. Älskar tomtar och landskap. Gjorde mycket förr tomtelandskap tillsammans med mina barn.De gillade att vara med och bygga, ändra och sedan leka där. Underbart, helt enkelt. Iår får det bli lite mindre tomtehörn. Skall ha hela familjen till jul som jag verkligen ser framemot.

  En riktigt Glad och God Jul önskar jag er alla från oss alla här i Kungsbacka!

  SvaraRadera
 4. Jag vet att du inte har tagit bort, dom bara försvinner ut i cyberspace ibland, Tomas hade lämnat en kommentar på min blogg som också försvann samma dag som min.

  SvaraRadera