torsdag 2 augusti 2018

Från en sjö till en annan

Efter ett  morgondopp i Mosjön var det dags att lämna vår fricampingplats/nattparkering.
Efter några km och precis när vi kommit ut på väg 30 mot Lammhult, vid Hjälmsbodarna, fick jag syn på en skylt om Café och hantverk. Kaffe var lite för tidigt, men en glass skulle nog gå ner ......så vi körde in till husets parkering.


Nu skulle det ju inte öppna förrän kl 11.00 och klockan var 10.30, men glass gick bra att köpa ändå och en titt in på hantverken kunde vi också ta.
Ute i solskenet mötte vi bondkomikern Jödde i Göljaryd, när vi skulle äta vår glass.


Bondkomiker. Känd som Jödde i Göljaryd och har kommit att kallas "Den svenska bondkomikens fader". Född i Bodatorp i norra Småland. Tog studenten i Jönköping 1877 och kom 1878 till Uppsala för att läsa till präst. Han var dock mer intresserad av naturvetenskap och blev så småningom bergsingenjör och bedrev sporadiska studier i Uppsala. Studerade också landsmål vid Uppsala universitet. Han reste omkring i Sverige och nedteknade texter till visor, historier och berättelser. Dessa började han senare själv framföra, ofta på den dialekt som användes där han var född. Han blev snart känd och började då använda namnet Jödde i Göljaryd. Anställdes 1893 av Artur Hazelius (Skansen's skapare) och fick en egen estrad på Skansen där han, iförd långrock, randig väst och skojig hatt sedan uppträdde under sju säsonger. Han sjöng och berättade på Småländska och ackompanjerade på handklaver. På vintrarna for han ut på turnéer och drog fulla hus var han kom. När han gick ur tiden efterlämnade han ett stort antal nedtecknade visor och berättelser.


Vi fortsätter en bit till innan vi svänger av mot Moheda och nu är det varmt och vi behöver både ett bad och lunch. Hittar en liten sjö med badplats
Tolestorp N57 01 25 E 14 29 00 eftersom det är en kommunal badplats så finns både badbrygga,TC soptunna och omklädningsrum.


Det blev inte bara ett bad....nej det blev flera och vattnet höll ca +25 och i skuggan var det +34 Vi bestämde oss för att stanna här under natten. 


Kvällen blev varm +28 var det när klockan var 23.00 
Många kvällsbadare dök upp, men till slut var det bara vi kvar på parkeringen och vi fick en vacker solnedgång. Några tranor hörde vi när de flög över sjön.


Det blev inte så lång sträcka vi åkte idag.1 kommentar:

  1. Det finns många spännande ställen i Smålands djupa skogar.

    SvaraRadera