onsdag 15 augusti 2018

Björnbär

I två år har jag haft mina björnbär i 2 plastbaljor. Vi skulle fixa till den södra gaveln, där de stod och var då tvungna att gräva upp dem. De har fått övervintra i lekstugan. Trots det... har de överlevt och nu var frågan .....var skulle vi sätta ner dem?
Till slut kom vi på, att nere vid skjulet är det mest sol, för björnbären vill ju ha soligt. 
Nu har de också fått var sin spaljé att klättra på. Blommor och bär finns det också på dem, men om de hinner mogna är ovisst.


 Mognar gör våra äpplen och i år blir det mycket frukt. Så nu kommer dagarna att gå åt till att ta reda på frukten innan vi ger oss av söder ut. Kan nog bli några äppelkakor att ha med i frysen.


Bär eller frukter som vi inte kommer att ta hand om är Olvonet, de blommade rikligt i våras och nu har bären blivit röda. Dessa bär ska man inte äta, för de har mycket garvsyra i sig och kan ge stora magproblem. Har ibland blivit kallade giftiga, men så illa är det inte.


Vackra är de i alla fall och lyser upp.....och visst skulle man vilja göra något av dem. Jag låter dem sitta kvar, kanske vill fåglarna ha dem. 


Nu väntar lite rensning i rabatterna. Dags att förbereda sig lite innan hösten kommer.


2 kommentarer:

  1. Där ser det ut att vara en bra plats för Björnbären. Vi har så mycket bär, syltkastrullen används var dag 😄
    Kram

    SvaraRadera
  2. En vacker tid med alla äpplen i trädgården. Vi var ute och gick häromdagen och fick med oss äpplen hem av en husägare som hade för mycket.Alltid trevligt!

    SvaraRadera