måndag 30 oktober 2017

Årås

Söndag den 29 Oktober och idag är det 8 år sedan jag startade min blogg, det firar vi med en utflykt till Årås Säteri och Årås kvarn som ligger ca 25 km N om Ulricehamn.
Denna byggnad ägns numera av  Bygdegårdsförening Årås kvarn, som sedan tidigare har restaurerat just Årås Kvarn. Kvarnen och ett par byggnader intill har föreningen rustat upp till bl a vandrarhem, här kan du läsa mer om den historien.
Varför ska vi då åka hit? Jo jag fick se en annons i UT Ulricehamns tidning.En familjedag på Årås med ”Vandring i herrgården med dramatiserade berättelser ur Årås historia” – Speciell lekavdelning för barn – konstutställning – café mm
På Årås har vi under de senaste åren arrangerat ”ÅRÅSDAGEN” och så blir det också i år. Hela Årås anläggningen kommer att vara öppen för allmänheten. I herrgården kan man uppleva en ”vandring med dramatiserade berättelser ur Årås historia” (ny nedslag i år) – Entré 80 kronor (bokning i förväg via mail info@araskvarn.se – betalningen sker kontant på plats. Det kommer att finnas en speciell avdelning för barn där man kommer att få möjlighet att göra sin egen Halloween lyckta mm – Avgiften här är 40 kronor. Man kan vandra runt i parken och i byggnaderna och uppleva utvecklingen på Årås Säteri. Kvarncaféet kommer att vara öppet med god fika och i kvarnen kommer också Berit Frändås (känd konstnär från bygden) att ställa ut sina alster. Berit har under många år haft en anknytning till Årås. Arrangemanget görs i samarbete med Vuxenskolan i Ulricehamn

Vi har ju vår stuga i Kölingared, men på andra sidan gränsen, i Fivlereds socken i Skaraborgs län. Fast nog känns det mera som om vi tillhör Kölingared och då var det också mer intressant att få se lite mer om själva Årås, som vi besökt flera gånger. 


Vi började med att ta en fika i Kvarnen. Det var kallt ute ca +3-5 gr och det bet i kinderna så det var skönt att komma in i värmen en stund.


Kaffe med hembakat bröd smakade gott.


På vägen upp till det stora huset gick vi förbi dansbanan. Vi var med på invigningen 2012.


I trädgården, som de numera har gjort i ordning med gräsmattor och fontän framför huset, där finns också Pinntorpafrun vid stubben efter den stora  granen. 


Nu skulle vi upp till den stora byggnaden för att vara med om dramatiserade berättelser om Årås historia, som du kan läsa om här. 


Det första man ser när man kommer innanför dörren är målningarna som finns ovanför dörrarna till en del av rummen.


Redan i hallen fick  vi möta "Anna Karlsdotter" änka efter Erik Karlsson Vasa, som hunsade sitt tjänstefolk. Sedan fick vi ta oss upp till andra våningen, upp för alla stentrappor, ungefär som på Torpa Stenhus. Där fick vi veta lite mer om det folk som hade haft anknytning till Årås.
När sketcherna var slut hade vi tagit oss till 1800 talet och nutiden. Vi tog oss en snabb titt i de stora rummen och fortsatte sedan till ett av annexen, där vi fick en privat guidning. De har mycket att göra Bygdegårdsföreningen, men fint blir det.
Dessutom är det en fin natur runt omkring, med vattnet forssande runt knuten.  


Här i drängstugan finns bröllopssviten, som kan hyras när det är bröllop i Årås Kvarn och i år har det varit runt ca 17 bröllop.


Nästa besök får nog bli den 12 november då det är julmarknad.


Innan vi for hem passade vi på att ta en snabbtur till stugan. Jag hade fått reda på att mössen skyr ättika, så nu fyllde jag ett par glas med ättika och hoppas på att de ska hålla sig ute istället för att smutsa ner inne.
Nu har vi bytt till vintertid och när vi for hem hade det redan börjat skymma. Solen gick ned bakom ladan där paret Eva och Jan Grandell har sin glassfabrik.
På vägen hem såg vi sammanlagt 5 rådjur korsa vår väg, men ingen fastnade på bild.....tyvärr.
5 kommentarer:

 1. Grattis till åtta år. Själv firade jag tio år i augusti. Visst har vi roligt i både vått & torrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst har vi Matts :D Grattis till dig också :)

   Radera
 2. Vilken trevlig dag! Låg fint och samtidigt fick ni historia i spelen!

  SvaraRadera
 3. Grattis till bloggtiden, själv har jag 7 år:) Ha det fortsatt bra med bloggandet ;-))

  SvaraRadera
 4. Grattis till din årsdag! Jag började nog också för 8 år sen (tror jag)
  Trevligt ställe ni hittade!

  SvaraRadera