söndag 1 oktober 2017

Än finns det svamp

Vackert väder men lite blåsigt, det hindrade oss inte från att åka ut i skogen, bäst att passa på innan nästa oväder gör entrè. Vi gjorde några avstickare på andra skogsvägar, men hittade inget intressant, så vi fortsatte mot stugan. Plockade med krukorna med pelargoner hem för övervintring, men bestämde oss för att bomma igen för vintern lite senare.
På väg mot våra svampställen fick vi syn på dessa madammer. De gick där på vägen och plockade grus ett bra tag innan de lyfte och flög in i skogen.


Kan undra vilket djur som varit här och skalat barken nedtill.


Till en början såg vi bara en massa (i mina ögon) oätlig svamp.


Men så rätt som det var satt de där i mossan...stora och fina.


Hittade också denna fina svamp, som jag inte visste vad det var, men nu har fått veta att det var stor kragskivling. I min bok Svampar i skog och mark, som är från 1979, är den oätlig. Enligt Svampguiden där jag sökte på den, så är den ätlig, men meningarna är delade, så den åkte i komposten. Kanske dags att skaffa sig en nyare upplaga av svampbok, men internet funkar ju också.


Vi hittade en del trattisar, taggsvamp och Blåmusseron också. Passade på att ta en fika vid Laxsjön som ligger en bit från vår stuga.


Hemma igen och nu tog det några timmar att rensa allt, men så skönt att ha lite svamp i frysen både till stuvning och soppor. Trattisarna åkte ner i torken.


Idag blir det lite skötsel av äppelträden och löksättning, så vi får lite fina blommor till våren.
6 kommentarer:

 1. Kantareller, stolt Fjällskivling och Carl Johan svamp är dom ända svampar som jag känner mig säker på. Numera är det sällan som jag ger mig ut i skogen för att plocka svamp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har vi förmånen att hitta kantareller (sen många år tillbaka) nära vår skogsväg, så det behöver inte bli så jobbigt med "promenaderna".

   Radera
 2. Fina svampar! Jag lyckas dock aldrig hitta några ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år har det funnite gott om alla sorters svamp.

   Radera
 3. Härlig svampskörd - Grattis! Här har varit ett otroligt fint svampår med allt ... utom kantareller! Precis som det var då för snart 40 år sedan då jag gick min första svampkurs :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har haft gott om soppar och riskor, men även kantareller. Finns en hel del i frysen nu.

   Radera