tisdag 24 oktober 2017

Älgtider

Ibland undrar man om det finns något förutbestämt med allt..... I höstas lånade jag en assistent av min kompis Ulla, inte för att jag var säker på när och till vad jag skulle använda den. Vi planerade ju heller inte för att inte åka på någon långresa med husbilen i vinter,så kanske skulle det bli mera bakning mm. 

I många tidigare år, när jag jobbade som dagbarnvårdare och fosterfamilj, hade vi köpt älgkött av vår markägare vid stugan, griskött av bonde och rådjurskött av bekanta. På de senare åren har ju vår familj krymt genom att barnen flyttat hemifrån och vi blivit pensionärer och det där med köttstyckning mm har minskat till noll.

I onsdags ringde min väninna och frågade om vi var intresserade av en halv älg......ja vad tror ni jag sa?.....Självklart naturligtvis, jag har verkligen saknat det vilda köttet. Det nötkött man köper i affären är vi inte så förtjusta i!


I torsdagskväll anlände "jämtlänningen" (älgen....😀 men inte den på bilden
Nu skulle den hänga i ett par dagar till, som tur var hade vi vår hemmagjorda upphängningsabordning i matkällaren kvar, och med lite hjälp fick Ingemar älgen på plats. Den var som tur var i 2 delar 😁

På söndagen satte vi igång med styckningen.....det visade sig vara 16 år sedan jag hade styckat en älg sist....fy vad åren försvinner fort. Som tur är finns det bra video på YouTube, bara att googla på "stycka älg" sen var det bara göra som  de gjorde...haha. 
Våra kompisar Annica och Thomas skulle dela älgen med oss, så hon fick på sig förklädet för att hjälpa till och med skarpslipade knivar satte vi igång.


Grovstyckningen tog hela söndagen i anspråk, vi hade ca 90 kg som skulle styckas och alla benen rensas, sen paketera och mala köttfärs. Klockan hann bli 20.30 innan vi var klara och kunde sluta för dagen.....resten fick vänta till morgondagen.


På måndagen kl 10.00 kom Annica och vi fortsatte med att rensa alla ben från kött, och ni ska veta att det är ett riktigt "pilljobb". Sen var det det där med att skriva lappar på alla bitar, så man visste om det var fram eller bakdel och om det var ytter eller innanlår, stekar eller kokkött.....inte säkert att det blev helt rätt, men det kommer nog bli bra till slut. .


Nu hade vi tur som hade lånat Ullas assisten. Ingemar fick bli förste "malare" och när dagen var slut hade han malt nästan 30 kg köttfärs. 


Nu är frysen full av härliga älgstekar, grytbitar och färs mm. 
Vilken tur att vi inte hade gett oss iväg på långresa, då hade vi ju inte kunnat ta emot älgen och vilken tur att vi lånade assistenten, annars hade vi inte kunnat mala köttet.
Det är nog någon mening med allt.....eller tror ni inte det?


5 kommentarer:

 1. Visst finns det en mening med det som sker fast oftast ser vi det inte... då. Det tror i allafall jag. Så mycket god mat ni kommer att laga i vinter! Känner redan nu doften av en mustig höstgryta :D

  SvaraRadera
 2. Ser härligt ut. Mycket arbete bra belöning. Viltboden.se kan vi rekommendera. Rekoring Ulricehamn på Facebook är oxå bra för närproducerat. Vi har handlat där, men även i Falköping.
  Inga-Lill o Magnus

  SvaraRadera
 3. En halv älg, det låter minsann inte som ett litet kap...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur man har vänner, som tänker på oss. Ingen blev gladare än jag...haha.

   Radera
 4. Så gott att ha frysen full med gott kött!

  SvaraRadera