måndag 19 september 2016

Svamptorken..... bästa köp.

 Helgen har vi tillbringat i stugan tillsammans med Tomas, hans lilla familj och hans svärföräldrar. Vi tog med oss husbilen, trots att vi alla får plats att sova i stugan, som rymmer 6 sovplatser. Vi har bara en litet kyl i stugan och vi behövde använda husbilens kyl samt ha med extra vatten. I stugan finns visserligen en brunn, men den har nästan inget vatten och när vi nu inte är där så ofta så får vi ta med dricksvatten hemifrån. Regnvattnet duger att diska och tvätta händerna i :))Tomas, Carin och lille Noel samt Carins föräldrar kom vid 11-tiden. Innan vi skulle ge oss av till skogen så passade vi på att ta en fika i solen. Vi har tur med vädret....inget regn i sikte, men betydligt kyligare än i torsdags när vi badade.Ingemar och jag tog cyklarna och de andra tog bilen, för att leta nya svampskogar. Vi hade tur.... träffade markägaren Lennart, som hade varit och plockat gul trumpetsvamp, på hemligt ställe och den svampen fick vi  :)) 
Jag har aldrig lyckats hitta gul trumpetsvamp :(  
När vi alla återvände, hade de andra fulla korgar med kantareller. En del var lite torra, men det är ju inte så konstigt då vi inte haft något regn på flera veckor. 
Noel är van att följa med pappa på ryggen när de ger sig ut på sina svamprundor, det blir nog en riktigt liten Skogsmulle av honom.
Han älskar alla bär och det blev många blöjbyten den här dagen :)


Morfar passade på att ta sig en liten siesta i solen, men den blev inte lång med Noel i närheten.Efter svamprensningen fanns lite tid över för lek med luftgeväret innan maten.
Kvällen avslutades med tända ljus både ute och inne samt lite kortspel.

Det blev ingen kylig natt och Tomas hade satt fart på vedspisen när vi kom in för att fixa frukost innan en sista tur i skogen. Den här gången för att leta lingon. Tyvärr så är det dåligt med den varan i år, men de lyckades skrapa ihop ett par liter i alla fall :) Tur vi har lingon i frysen från tidigare bär rika år.Cyklarna var spännande tyckte Noel och fick hjälp av mormor med att sitta på den. Det lär dröja många år innan han kan cykla på farmors cykel. :)
Hemma igen och nu var det dags att testa min nya svamptork inköpt på Ullared. Trumpetsvampen fick bli testen.
Och visst funkade den....jag har nog aldrig fått till så fint torkad svamp tidigare...och så bra att ha med i husbilen, väger ju inget :) Nu ska jag testa även äpplen, som vi ju har ganska gott om.Nu är det många av våra husbilsvänner som gett sig iväg mot varmare länder på sin höst/vinterresa. Vi väntar ett tag till, hösten är fin här hemma, så några veckor till har vi på oss att fixa stugan inför vintern och planera inför resan. 
Ha de gott alla ni som gett er iväg vi följer er på bloggarna och FB.8 kommentarer:

 1. OJ jag visste inte ens att det fanns nåt som hette svamptork ;) Men svamp är ju nåt av det godaste som finns. Ha det fint! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är bra att ha med torkad svamp i husbilen, den väger ju nästan inget :)

   Radera
 2. Torken verkar riktigt fiffig!
  Syrran klagar över att det är för torrt i skogen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo nog märks det att det är torrt, även svampen är torr :)

   Radera
 3. Vad med svamp i hittade! Härligt vara ute och gott att ha i grytan. Jag har haft svamptork i många år. Ett år slutade den att fungera så jag köpte en ny. Slängde aldrig den trasiga och en gång så testade jag att sparka igång den, och den gick igång! Så nu har jag två :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har funnits ganska gott om svamp, men nu är de nog slut.....om det inte kommer regn....för det behövs. Bra att ha en tork i reserv.......jag tycker den är toppen.

   Radera
 4. Vilken smart tork o säkert bra att torka äppelringar i också. Är svampen torr kan man lägga den i vatten o den blir fin sa en god vän till oss. Har inte testat det själv.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Vilken fiffig svamptork. Det är gott att ha i grytor av alla de salg. Min mamma torkade äppelringar, men också päronbitar. Det var som godis, sött och gott. Blev ofta kompott till dessert.

  SvaraRadera