torsdag 30 juli 2015

Svamp....

.....i skogarna börjar nu svampen komma upp och vi hör på både tv och radio om hur vi ska göra med den och vilka svampar vi ska undvika att plocka mm. 
Vi har under många år plockat många sorters svamp, Karl-Johan, Taggsvamp, Kremlor, olika soppar, ja det är en hel del som hamnar i kastrullen när de är rensade. 
När vi var på Sicilien och träffade våra svenska husbilskompisar, fick vi lära oss hur man ska frysa in just kantareller. Sonen hade varit ute och skördat lite, så jag tiggde till mig några dl, nu skulle jag testa det jag lärt mig.

Först rensa jag svampen ordentligt, inte skölja, sedan skivade jag de största lade dem i en plastpåse, därefter sög jag ur all luft = nästan vakuumförpackade. Tillslöt påsen väl och in i frysen.


Enligt kompisarna skulle svampen från frysen smaka och lukta, som nyplockad svamp direkt från skogen. Gissa om jag var nyfiken på min påse :)
Efter någon vecka tog jag ut den för att använda till såsen.....och jag blev MYCKET förvånad.....för det var precis som han sa.....svampen både smakade och luktade som nyplockad.
Hur länge den kan vara i frysen på det här viset vet jag inte, men vi kommer att fortsätta testa att frysa den på det här viset....ingen mer kokt svamp här inte :)
Så till helgen...när vädret ska bli bättre.....då blir det svampplockning!
Hur gör ni med svampen?

11 kommentarer:

 1. Härligt att svampen kommit igång... mycket kremlor och kantareller här hos mig, men nästan inte några soppar.
  Jag brukar också färskfrysa kantarellerna... om jag har plats... men de tar dubbelt så mycket plats som förkokta så det blir helt efter hur mycket svamp jag plockar och hur mycket plats jag har...
  Har tänkt torka lite på prov i år... har testat förut och tycker inte det blivit bra (sega och lite beska), men tror att jag haft för hög temperatur (knappt 50°)... ska testa med 40 ° istället... och göra tunnare skivor.
  Önskar er en god svampskörd i helgen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat också att torka kantareller, men det blev, som du säger, segt och inget gott. Kanske om man torkar tunna skivor och sommarsvampen (den bleka) som inte är så mycket vatten i.

   Radera
 2. Svamptider........då längtar jag. men inte efter ert väder i år, tänk vilken tur vi hade i fjol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vädret är inget vi kan skryta med .....men svampsäsongen ska ju bli bra. Tur det inte var nu på sommaren du skulle hit den känns som höst. :)

   Radera
 3. Borde bli gott om svamp i år efter all fukt!

  Kram

  SvaraRadera
 4. ÅH vad gott det ser ut! Jag brukar säga att jag inte saknar svensk mat, men när jag ser det där så saknar jag! Vi brukar inte plocka själva dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska ni ta och testa på en skogs och svamputflykt ett år då tillgången är god (som i år fast i år hinner ni nog inte).

   Radera
 5. Va härligt det låter, till och med vi har kantareller på vår tomt i år så det verkar gott om dom.

  SvaraRadera
 6. Förresten: Tack för alla tips om Sicilien! Det blir ingen utflykt till Piazza Armerina (så hette det vad?) Det är så otroligt hett och vi vill inte lämna kusten. Men vi har med stor behållning läst ert inlägg och fascinerats över mosaiken med bikiniflickorna? Undrar förresten om vi eventuellt får låna den bilden (länkar förstås till er blogg och skriver att det är er bild!) vid tillfälle? Måste säga att Sicilien nog är bättre vintertid! Det är tufft att resa runt i 35 grader, konstant sol, massor av folk och sopor som luktar i hettan...

  SvaraRadera
 7. Vilken tur att jag tittade in just idag! Tack för det tipset, det måste jag genast testa (himla synd om mig som måste ge mig ut i skogen idag igen...) Nu ska jag fortsätta att kika runt lite hos er till morgonkaffet!
  /Marina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att du kikade in här. Lycka till i svampskogen.....vi kom hem med ca 3 L kantareller som jag nu har fryst in utan att koka dem först :)

   Radera