torsdag 11 juni 2015

Dag 3 utflykt från ställplats BauerGården

Är man på en ställplats, med stor husbil, så förflyttar man sig inte så lätt runt i omgivningarna. Oftast är parkeringarna, vid sevärdheter, avsedda för personbilar, så är det även utomlands. Det problemet löstes med att vi lånade Bauergårdens extra bil med 9 platser. Ett par andra personbilar lånades också och hela gänget for ut på en sightseeing i bygden på förmiddagen.


Första stoppet blir i Krydderi Krokus i Adelöv. 
Koordinater N58 00 51 E014 40 02


Redan när vi kom in i butiken slogs man av doften av kryddor och en välkomnande skylt.


Många meter hyllor med kryddor, men även teer, marmelader och saft.


Här kostar en kryddpåse 15 kr eller 5 påsar för 70 kr. Jag hittade både köttfärskryddor, mynta, finmalen svartpeppar och lakritspulver.


Intill affären ligger också en mycket gammal marknadsplats som fortfarande används. Två gånger om året är här en stor marknad dels den första torsdagen i September och till julen. Klicka på länken och läs lite historia om Adelövs marknad som är från 1734.


Andra stoppet blev vid Hugo Anderssons rökeri i Örserum. Jag hade aldrig hört talas om dessa berömda isterband och korvar, nu skulle det bli spännande att prova.
Koordinater N58 00 26 E014 34 38


En riktig lanthandel.


Egentligen är butiken bara öppen på söndagar under Juli, men eftersom vi var ganska många så öppnade hon för oss. Korvar i långa banor. Det blev 10 isterband och en hel ring rökt falukorv som fick följa med hem. På deras hemsida finns priserna.Nu fortsatte vi vägen tillbaka en bit och tog av mot Mopedmuseet i Björkenäs
Här blev många nostalgiska och kunde hitta mopeder, som de själva hade haft en gång.
Koordinater N57 58 00 E014 35 36Flera hundra olika mopeder och modeller ända från 1920 talet.


Vilken liten kille/tjej skulle inte vilja ha en sådan här :)


Så var det dags att packa in sig i bilarna igen för att ta oss till den sista stället som är ett kulturreservat Åsens by. 
Koordinater hit N57 53 35 E014 30 54 


Vi möts av guiden i tidsenliga kläder. Hon berättade om familjerna, som hade bott här och om Teklas hus, mycket intressant.I Teklas hus stod allt kvar som det hade gjort när Tekla bodde där, utan el och rinnande vatten.


Idag finns kaffeservering i ett av husen. 


Vi hade inte tid att dricka kaffe.... för på Bauergården väntade söndagens smörgåsbord, som vi hade hört talas om. Kolla sillbordet....jag tror det var 20 olika sorters sill. Mycket av det som serverades är lokalproducerat.


Helgen började lida mot sitt slut och vi tackade grundaren Anders Lindahl för visningen av anläggningen och historien om hur den kom till, samt för den goda maten. Vi kan verkligen rekommendera ett besök här.
Själva kommer vi att fira midsommar här för första gången.....och givetvis kommer ett inlägg om detta längre fram....så håll ögonen öppna :)Vi spreds, som maskrosens frön, åt olika håll.....det var bara vi och Sven-Åke och Annica, som inte hade så bråttom hem. Vi passade på att ta en fika i solen, som nu hade kommit fram igen.


En karta över de platser vi besökte.


Helgens träff var verkligen både intressant och mycket trevlig. Mycket har vi lärt oss och hit måste vi bara åka fler gånger, säkert finns det mycket mer att se och uppleva här i John Bauers hemby Bunn med omnejd. 
Vem har inte läst Sagan om Tomtar och Troll och om prinsessan Tuvstarr. 

http://bauergarden.se/stallplats-husbil/

6 kommentarer:

 1. Ni verkar haft en supertrevlig helg!
  Vi förstår att vi måste dit någon gång!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilken fin träff ni har varit på. Visst är det så som du skriver att det är svårt att komma till platserna med husbil. Toppen att ni fick låna en och åka runt med. Oj vad jag blir sugen på Isterband hihi
  Kram Yvonné

  SvaraRadera
 3. Ni verkar ha haft en toppen helg. Med massor av aktiviteter. Mopedmuseet i Björkenäs har jag pratat om många gånger men aldrig kommit dit.
  Nisse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mopedmuseet, Åsens By, Krydderiet och Hugos är trevligt, men....

   Radera
 4. Men vilket härligt ställe ni varit på. Vi var in på Motala motormuseum..där fanns det också gott om mopeder. Så läckert när det är gammalt:)) Kram

  SvaraRadera
 5. Det där såg ju väldigt trevligt ut. Tänk så många fina ställen det finns bara runt hörnet!

  SvaraRadera