onsdag 4 december 2013

Ebb och flod


När vi vaknar på morgonen har vi den här utsikten. Inget vatten alls.
 Men vid 12 tiden börjar det rinna till och fram emot tre så har vattnet stigit ca 1 m.


Det är fascinerande att se vattnet komma och gå, och nivån kan variera kraftigt.


Nu har vi en stor sjö utanför och av buskar och annan vegetation syns ingen ting. Strandlinjen är långt bort.


Idag hade Ingemar städdag, först var det tömning av toan och sedan gråvattnet. Solpanelerna behövdes torkas av för att ge bästa möjliga laddning. När han ändå var på taket passade han på att torka av takfönstren.


Efter lite mat i magen var det dags för en promenad till närmsta byn Santa Luzia dit är det ca 2,5 km, vårt bröd var slut och det behövdes nytt. Vi går förbi en liten grusplan där det står ett antal husbilar alldeles vid infarten till byn.


Vattnet har stigit och fyller nu hela hamnen så alla båtar flyter.


Även här har man fixat rondellen med kakelfigurer.


Vi hittade en liten affär till slut, med allt vad man kan behöva i ett hem från minsta skruvmejseln till allt i matväg och lokalen var minimal, synd att jag inte tog något kort. En enda liten affär i byn Santa Luzia men minst 20 om inte fler olika barer och restauranger.På hemvägen gick vi förbi den här tomten som är på väg upp och in. Sällan man ser någon tomte som klättrar hemma.


På vägen tillbaka ser vi att vattnet börjar sjunka igen och en del gamla båtvrak börjar komma fram.


Vi ser även några fåglar som plockar mat, en spov av något slag, samt en rödbena eller kan det vara en gulbena?Hemma har vi återvinning av kläder, skor mm. Nu är det första gången vi träffar på en sådan insamling här, men tydligen finns de.Åter igen har vattnet gett sig iväg ut och marken delvis torrlagd igen. Vi ser fiskare ute i sina båtar och plockar något från botten, kanske ostron eller olika musslor. Allt detta täcks snart av vatten igen.


Temperaturen är den samma som igår och vi njuter av solen ett tag till.

Onsdag den 4 dec.
Idag fyller ett av våra barnbarn 13 år och vi grattar henne via FB. Paket kommer senare. :)

Nu är det dags att röra på sig igen, här gick vi igår, det blev hela 5 km och nu har vattnet försvunnit ut och båtarna ligger på torra backen igen, här som det igår var fullt av vatten. :)Vi åker vidare mot Alagoa, men innan dess så blir det påfyllning av internet och lite shopping i Chinabutiken.

I Tavira ser jag det första julpyntet Maria, Josef och Jesusbarnet, i ett gatuhörn.

 
Även idag kommer temperaturen att nå ca +19 gr och det ska visst fortsätta 10 dagar till, men då är vi i Marocko tror jag. :)

6 kommentarer:

 1. Det är verkligen intressant det här med ebb och flod. Och det hör visst ihop med sömnlösa nätter vid fullmåne

  SvaraRadera
 2. Så fint väder ni har med blå himmel,här hemma varnas det för storm igen!!
  Och mellan 10-30 cm snö i Svealand och söderut,Usch !!!
  De har redan döpt stormen till Sven,hoppas han blir snäll bara.

  Ha det gott/Kram

  SvaraRadera
 3. Visst är det spännande att se förändringen mellan ebb och flod. Fint åskådliggjort med dina bilder. Ha det fortsatt bra! Elisabeth

  SvaraRadera
 4. Många intressanta och fina bilder... så kul att få se hur ni har det :) Spännande med ebb och flod - nästan ofattbart för mig som aldrig upplevt det i verkligheten.
  Här väntar vi på den första snön. Det varnas för snöstorm och en hel massa snö, men jag tror inte på dem förrän det är här - SMHI har haft fel förr :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Fint visat med dina bilder på ebb och flod.
  Njut vidare i solen.
  Kram Yvonné

  SvaraRadera
 6. Visst är det härligt med husbil...det går så fort att städa den...det är inte som hemma:) Undrar just om ni träffar på mycket svenska husbilar? Det är så konstigt när man är på resa m husbil. Träffar man svenskar är man så bekanta med varandra och kan umgås:) Det är hur härligt som helst:) Ni ser ut att ha det skönt...det är klart med det där vädret. Den rondellen var fin...om man jämför hemmavid. Oj ni ska ända ner till Marocko. Vad läckert:) Kram

  SvaraRadera