söndag 29 juli 2012

Till svampskogen.......

.........över stock och sten. Tomas kom på em och ville ha sällskap till skogen. Mamma är ju inte svår att övertala när det gäller svampskogen. Nu åkte vi inte så långt hemifrån bara ca 3 km för Tomas har sina ställen.Upp för en lång backe och in i snårskogen. Ja det vill säga markägaren hade gallrat i sin skog vilket gjorde det svårt att ta sig fram i bland. Det är så tråkigt att gå i skogarna numera för när de gallrar så låter de träden ligga kvar och då blir det risigt. Annat mot förr då man behövde veden och tog till vara på träden, nu ligger björk och gran huller om buller.


Men bland allt ris så fanns det faktiskt en hel del kantareller, men de var små och en del hade torkat.


Det blev 3 L färdig rensad svamp......


.....som krympte till hälften när jag kokat av dem.


En skön men jobbig skogspromenad och barr ända in i BHn.

9 kommentarer:

 1. Grattis till svampskörden!
  Här är allt upptorkat... inget kul alls :(
  Önskar mer regn!

  SvaraRadera
 2. Vad kul det måste vara att ha sina favoritplatser att komma tillbaka till, jag har inte det. Jag var skogsarbetare och avverkade skog, från det att jag fyllt 15 år och till jag var 24 fyllda. Jag hittade ett "par döda älgar" och lite svamp ibland. När jag sedan kom tillbaka till samma plats efter ett år för att hitta ny svamp fanns det igen. Vi skogsarbetare och de stora maskinerna som kom efter oss, förstörde svampplockningen.

  SvaraRadera
 3. Är det något jag saknar här i Portugal är det kantareller.
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna vi kan ta med när vi kommer, men då blir det frysta :)

   Radera
 4. Så härligt att hitta så mycket svamp.

  SvaraRadera
 5. Nu blir jag riktigt avundsjuk, skulle också vilja ge oss ut i skogen och leta svamp. Nu pratar vi faktiskt om att göra det ett par dagar när vi kommer tillbaka från Vimmerby. Håller med dig att det var bättre när skogarna röjdes upp och var möjliga att vandra i. Vid ett par av våra tidigare ställen, har de byggt byggvägar för vindkraftverk. De har kört med jättemaskiner och lyckats ta död på fina svampområden, så vi får hitta nya. Alla klagar på en dålig sommar, men så säger många att det är för torrt. Det går inte riktigt ihop, men vi får väl åka ut och kolla läget. Det var ändå ingen dålig skörd ni fick, bra jobbat! Kramar 3 M

  SvaraRadera
 6. Det är samma sak hos oss, dom har röjt i skogen och nu ligger träden huller om buller, vi trodde dom skulle komma och ta reda på eländet men nu har vi gett upp, det blir nog liggande. Det som också är lite förvånansvärt är att vissa träd är kapade en bit upp på stammen. Dom har också förstört mina fina ställen med trattkantareller.

  SvaraRadera
 7. Ser sååå gott ut! Vi är inte så bra på att plocka, men när det är säsong brukar vi köpa kantareller på Hötorget. Blir riktigt sugen nu!

  SvaraRadera
 8. Att hitta så mycket underbara kantareller gör det värt ett barr (eller två) i BH;n :)

  SvaraRadera