söndag 6 november 2022

Vulkaner och Castellfollit de la Roca

 Efter en lugn natt på ställplatsen i Santa Pau, tillsammans med 7 andra husbilar, var det nu dags att fortsätta vår utflykt. Tyvärr så var det inte lika fint väder, som dagen innan och det var risk för regn. Det betyder att det inte går att ta så bra kort.

Ganska nära S:a Pau så finns ett vulcanområde, nytt för oss. Här finns 2 st  Vulcano Margarida och Vucano Croscat. 

Så här såg första etappen ut som vi åkte.


Det är gamla kratrar bevuxna med träd, som man nu kan besöka. För att ta sig runt till de båda kratrarna finns stigar att följa och det tar ca 3-3,5 timmar. Inget för oss, men för de som gillar promenader och har orken, så kan det nog vara intressant.

Vulcano Margarida
Bilder lånade från internet

Vulvano Croscat

 Vi såg många bussar med skolbarn, som sedan via häst och vagn skulle iväg på en tur. Häst och vagn hade passat oss bra, men det började att regna.


Vi fortsatte mot Olot och passerade stan i regn.


Målet idag var Castellfollit de la Roca. Den ligger på en klippa av basaltisk ås som bildats av två överlappade lavaflöden.Den består av smala gator av medeltida ursprung. De flesta husen här byggdes med stenar och vulkanisk stenar från regionen. De bilder jag ville ta blev inte så bra så jag lånar några från internet.

Lånad från internet

Lånad från internet

Länad från internet







Info från internet.
Castellfollit de la Roca ligger i naturparken La Garrotxa Volcanic Zone. Den är belägen på en basaltisk ås och är ganska unik. Klippan som är mer än 50 m hög, är resultatet av skiktningen av två lavaflöden, som när de stelnar ger upphov till den mycket hårda sten som kallas basalt. Å ena sidan är den första 217000 år gammal. Den kommer från Batet de la Serra i Olot. Å andra sidan är den andra 192000 år gammal och är resultatet av vulkanutbrottet i San Juan les Fonts.



Är man intesserad av att ta sig en titt på staden, så finns det en parkering  N 42°13’13” E 2°32’47” 


Vi avstod pga regnet och fortsatte mot kusten. Besökte Chinabutiken för att köpa mer garn och sedan till Platja de Aro för tömning och för ev nattparkering, men där var det fullt! 😒
På vägen, för att söka ny plats. såg vi att de nu hade börjat ställa bilar på gatan, som tidigare. Frågan är om de får böter eller om polisen "ser mellan fingrarna", det gör de ju när det inte är säsong.


Vi skulle leta upp en ställplats, men hittade den inte, så det fick bli nattplats utanför några tomma sommarhus, på deras parkering.
Här var det lugna gatan, en återvändsgata och vi sov gott.


Fortsatte nästa dag och hittar en ny parkering nära havet, där vi stannar. 
Det blev en rundtur på ca 280 km som vi gjorde. 


2 kommentarer:

  1. Vackra Castellfollit de la Roca tror jag att jag läst om i någon annan blogg i höst. Det ser ju helt otroligt ut där den ligger högt uppe på sin ås. Vi har otroligt mycket att utforska i Spanien så nog vore det skoj att resa dit framöver.

    SvaraRadera
  2. Jaa, nu är vi också på hemfärd, vi har också Castelliofollit de la Rocca på vår Bucketlist. Hoppas nu att det inte regnar på vår tur dit för det verkar vara en så spännande miljö.
    Ha en fortsatt fin tur hem.

    SvaraRadera