måndag 12 oktober 2020

Höst med svamp och barnbarn

 Nu har hösten gjort sitt inträde, träden har börjat skifta färg och tappa sina löv. Trädgårdsarbetet går på sparlåga dvs det är bara jag som kan fixa vad som ska göras. Ingemar har fått problem med en sätesmuskel piriformis och genom den går vår tjockaste nerv, Ischiasnerven. Det gör att han inte kan hjälpa mig ute i trädgården.


Svamptider har det varit och jag har varit så sugen på att ge mig ut i skogen. Jag fick med mig både Noel och Annica. Noel är en duktig svampletare och kan många sorter och naturligtvis var det han, som hittade de flesta kantarellerna, men även grankojor. 😀


Jag hittade mest de röda. Sniglarna tycks gilla den här svampen så de fick stå kvar.


Är man i skogen så måste man ju ha fika med och gott är det att sitta i bakluckan och äta bullar och saft. Vi hittade både kantareller och trattisar, men tyvärr inte i några mängder. 
Vi har bara inte hunnit med svampskogen i år, eftersom vi haft försäljning av stugan. Tur man har kvar lite kvar i frysen.


Varje år sjunker vattnet i Åsunden ordentligt, men nu  tycker vi det räcker. I Prången (campingen) har de fått en betydligt bredare strand än innan och flotten, som de hade ankrat upp, hamnade på torra land. Lite synd att de tömmer sjön på så mycket vatten.

Även hos oss har vattnet försvunnit, och flotten står numera på botten. När vi lägger ut bryggorna på våren, så ligger de nästan i vattnet, nu står de på "torra land" och de blir tunga att ta in, men det är ett måste för annars har vi inga bryggor till våren.


Något som också ska tas in är tomaterna och det blev hela 6 kg gröna. Nu finns en "minitomatbuske" kvar att plocka av, innan frosten kommer och tar dem. 


Alla blomkrukor, utom en, är tömda eller intagna. Bara en Fuchsia får stå kvar, då jag inte har plats för den inne.

I helgen har vi varit barnvakter till våra minsta barnbarn. 


Tyvärr så var vädret så tråkigt, så vi fick hitta på sysselsättning inne. Pennor, papper och pärlplattor roar dem. Den gamla tågbanan från -70, -80 talet funkar än idag.För att få dem ner i varv på kvällen, blev det en kort stund framför barnprogrammen på TV. På söndagens förmiddag kom pappa Peter och hämtade dem. 


Hemma väntade två små kattungar av sorten Ragdoll, nu kommer det nog bli livat i familjen.😄

lånad bild.
När alla blommorna hade vissnat i somras, klippte jag ner dem, då svarade de med att blomma igen. Kunde inte låta bli att ta in den sista blommande Riddarsporren, som är från frön köpta på ön Mainau någon gång i början av 90 talet. 

De har alltid blommat fint under alla år, men nu har jag bara 3 plantor kvar.
I skålen är det egna tomater som ligger på mogning. På balkongen står korgen med de gröna tomaterna, och dessa tas in i omgångar för att mogna. På våra resor har vi alltid haft egna tomater med och kunnat äta dem fram till december. 
Ja hösten är verkligen här och normalt hade vi varit klara med våra reseplaneringar, Idag får vi vänta och se vad framtiden har för överraskningar till oss.
 


2 kommentarer:

  1. Så härligt att komma ut i skogen med den unga generationen och aldrig smakar väl en fika så bra som då. Stackars Ingemar, har hört fler som haft bekymmer med piriformis. Hoppas han kryar på sig så ni kan hjälpas åt hemma och även komma iväg på någon mer höstresa. Ha det så gott!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att se Ulricehamn igen och se hur vackert ni har det. Det bästa

    SvaraRadera