måndag 19 augusti 2019

Vi odlar


I våras när vi kom hem sådde jag några frön av Zucchini. Inte för att jag trodde att de alla skulle ta sig, de var från 2016, men det gjorde de. Det blev 8 små plantor. Vi hade 2 pallkragar och fyllde dessa med jord. Inte tänkte jag på att zucchini har stora och skrymmande blad heller, men så var det och nu täcker de hela pallkragen. 
Och blommar gör de ordentligt. De första 3 zucchinis har vi ätit upp och nu kan jag skörda var tredje till fjärde dag, för tillfället har jag 5 st i kylen. Då kommer frågan vad ska jag göra med alla zucchinis?


Zucchini påminner lite om gurka men är inte lika saftig, men innehåller mycket kalium och är perfekt om man äter enligt lchf.....vilket jag nu tänker göra.
Då var det bara att börja leta efter recept för att ta tillvara på de stora gröna. På internet finns massor av recept och jag hittade ett på bröd med zucchini som jag testade. Det blev riktigt bra och nu är jag sugen på att testa fler recept....och sallader är ju också gott.


När Carin och Tomas flyttade in hos oss, kom också ett mindre drivhus upp i vår trädgård. Där odlar Carin tomater i alla färger och former. Nu är det skördetider och varje dag plockar hon och Noel in tomater.





Svarta tomater hör ju inte till de vanligaste. De här ska också få rödgula strimmor.


Minipumporna trivs bra i mina lådor.



Och det blir även en del större tomater.



Själv har jag några få tomatplantor, men om de hinner mogna innan vi åker är inte troligt. Då får Carin och Tomas ta hand om dem också. 
Zucchinin kommer vi att hinna använda och fortfarande finns både blommor och halvfärdiga zucchini i pallkragen. Den här sommaren har varit gynnsam för växtligheten både i växthuset och för blommorna i landen. 
I Spanien köpte jag några lökar och nu ger de utdelning.



På svenska kallas den även Doftlilja. Tyvärr så tål den inte frosten och kylan, så lökarna måste upp fram på hösten. Hoppas de klarar sig till december, så jag kan plocka upp lökarna då.


Nu ska jag ut och lukta på Doftliljan, som dessutom är en bra snittblomma.

5 kommentarer:

  1. Plocka blommorna och fyll dem med fetaost och stek dem. I Grekland fyller man dem också med en risblandning och bakar dem i ugnen. Serveras med yoghurt. Har tyvärr inget recept. Kan tänka mig att man kan fylla dem med köttfärs också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. Jag har läst någonstans att man kan använda blommorna också.

      Radera
  2. Jag satte 3! zucchinifrön i en pallkrage och nu har vi också fullt upp att använda vår skörd. I sista Allt om Mat finns ett recept på lasagne med squashskivor istället för lasagneplattor. Den ska testas.
    Dessutom har jag gjort squashplättar som var riktigt goda.

    SvaraRadera
  3. Ja Zucchinin har många användningsområden. Idag blev det riven med riven morot och citron.....också gott.

    SvaraRadera
  4. Underbart! Det är något jag kan sakna nu när vi inte har växthus längre (5 år sen..) Jag gjorde en zucchini chutney. som var riktigt god, har dock inte kvar receptet. Men går säkert hitta något på nätet om du har över som du inte vet vad du ska göra med. Friterade blommor ska vara en delikatess har jag hört!

    SvaraRadera