söndag 16 juni 2013

Titanic i Norrköping

Efter en god natts sömn så startade vi vår fortsatta resa mot Stockholm och fortfarande har vi ingen fungerande kyl o frys.
Nu hade vi förstås siktet inställt på Norrköping först. Varför då?? Jo Ingemar hade läst eller hört någon stans att det skulle vara en utställning om Titanic och den ville vi se.
Vi kör mot Boxholm och Mjölby och då kommer vi förbi sjön Sommen
Jag har under mina första 11 år bott i Norrköping och har många minnen där ifrån bl a så lärde jag mig Östergötlands sjöar, som ett "rinnande vatten" Boren, Roxen, Glan, Sommen, Åsunden, Tåkern. Det roliga är att själv bor ja numera vid en sjö som heter just Åsunden, men det är inte den i Östergötland. J


Intill Campingen fanns en fin båthamn.


Vi kommer så småningom ut på E4 mot Norrköping och här märker vi att många av deltagarna i Vätternrundan är på väg hem, för alla har cyklar på bilen antingen på taket eller på dragkroken.


 Framme i Norrköping ska vi leta upp en lämplig parkering för husbilen. 
Jag hade tagit Google Earth till hjälp tidigare för att få tag på koordinater dit vi ska. 
Bara man matar in rätt koordinater så hittar man till målet. 
Och det fanns P-plats alldeles intill för 15kr/tim, visningen tar ca 1,5 tim.
GPS N58 35 20 E016 10 46


Turistinformationen ligger i lokalen rakt fram från parkeringen räknat.


Gamla Holmens Bruk med Motala Ström, i dess lokaler fanns utställningen.


Ingången sker i fören på "Titanic" och kostar 120kr st.

 

Vi får hörlurar på oss och en beskrivning om hur de funkar, sedan var det bara att följa den snitslade vägen och rösten i öronen. Många foton på de som var passagerare och mycket historia fick man höra.


Så här såg trapporna ut inne i båten och man kunde på foton se vilken lyxutrustad båt det var. 


 Rätt som det var gick vi i en korridor, så som det hade sett ut på Titanic och Ingemar letar efter vårt "rums" nr J


Det var jätteintressant att höra berättelsen och att se hur det hade sett ut i verkligheten på Titanic. Utställningen finns fram till 8 september då den troligtvis lämnar landet. Här kan du läsa mer om utställningen som är väl värd ett besök.
Vi fortsatte sedan vidare mot Krokek och Kolmården. 
Vägen går utmed vattnet vid Bråviken.


Efter hela stranden har det byggts små hus för badande, här gäller inte strandskyddslagen tydligen eller så är husen uppförda innan den fanns och får då vara kvar. Alla hade sin brygga ner till vattnet och små terrasser utanför, inte lätt för någon annan badsugen att ta sig ned till vattnet.


Äntligen en plats att stanna till på och vi var hungriga, 
så vi passade på att laga oss lite mat och hade fin utsikt  J


Vi blev sugna på en glass efter maten och den tänkte vi ta nere vid färjeläget Säter, där man kan ta färjan över och fortsätta mot Ö Husby och Söderköping. 


Nu blev det ingen glass för de suktade oss med en god bakelse och kaffe, som  smakade helt underbart. 


Intill fiket i Säter finns också en enkel ställplats för 100 kr, lite för dyrt i mina ögon då det enda du har, är fiket med toa.


Och utsikten mot färjan så klart.


Vi har under hela resan åkt på något som heter Utflyktsvägen och den har vi fortsatt på utan att vi vetat något om den eller att varför den heter så.


Vägen har blivit smalare, krokigare och backigare, men så mysigt att åka här trots att det regnar. Ibland kom rena skyfallen.


Åker förbi många små fina torp och småstugor.


Ja ni ser vart vi är på väg.


Vi stannade bara och tankade i Nyköping och fortsatte sedan vidare.
Här möter oss regnbågen när vi kör in i Trosa


Vi kör ner mot hamnen efter GPSen, vid Gästhamnen är det fullt av husbilar och vi väljer den andra platsen en bit där ifrån. 
Jag måste säga att jag föredrar den här utsikten, i stället för en husvägg, och vi behöver ju ingen el, för kylen funkar inte med det ändå. Här kostar det 100kr och om man jämför med Säters P-plats så är den här mer värd pengarna.


Om det inte regnar i morgon, så blir det nog en promenad in till Trosa.
Ha det gott 
5 kommentarer:

 1. Det ser härligt ut, ledsen att jag inte var hemma och kunde ge er att tel.nr till Nina. Jag och Sasha har varit barnvakt åt en 2-åring och en 6-veckors. Sasha har fått prova på att ha en baby på natten och det första hon sa var: ja inte ska det bli några barn här på många år!!
  Best birth control ever!!

  SvaraRadera
 2. Har inte hunnit med riktigt, men nu har jag läst ifatt om er resa. Trist att ni fortfarande har problem med elen! Om jag läst det här tidigare och om jag bara anat att ni skulle till Norrköping så hade jag tipsat er om "vår" bilelektriker... de brukar aldrig ge sig innan de hittat och fixat felet - Lindéns Bilelservice, http://www.lindensbilelservice.n.nu/
  Trevlig tur trots problem - välkända trakter för oss :)
  Vet att jag skrivit om Titanicutställningen på bloggen när den öppnade... har tänkt se den, men inte hunnit... hm... inte kommit mig för...
  Ha det fortsatt bra - hoppas solen lyser över er i Trosa, så ni kan ta en promenad längs ån. Väldigt fint där!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Det är för tråkigt att era problem fortsätter. Men det är skönt med sådana människor som ni är, låter er inte slå er ned av det, utan fortsätter som planerat och njuter av allt runt omkring er. Det är starkt gjort och tur för annars skulle det bara bli tråkigt och än värre. Problemen finns, men går just nu inte att fixa, då gäller det att göra det bästa av situationen så enkelt är det. Ni får gärna komma den här vägen när ni är på väg hem igen. Var i Stockholm ska ni? Det kanske går att få tag på någon där? Men vi tänker på er och skickar så mycket styrka vi kan och saknar er också. Hoppas vi kan ses snart. Ha det så skönt ni kan! Stora kramar 3 M

  SvaraRadera
 4. Jättetrist när saker inte funkar. Hoppas ni får ordning på det snarast!

  Visst är det trevligt att köra småvägar i stället för motorväg!

  Utflyktsvägen körde jag två gånger inom en vecka för lite sedan!

  Lev väl!

  SvaraRadera
 5. Titanic lät spännande. När?, vi kommer att ha tid, att ta det lugnt på vägarna, kanske vi också kommer att köra småvägar. Kram och ha det gott.

  SvaraRadera