måndag 2 maj 2011

Kostnader för vår europaresa

Många har frågat oss vad det kostar att vara på resande fot i ett halvt år. Här kommer lite grovt räknat vad det ungefär har kostat oss. Om vi börjar med milen, så har vi kört ca 15500 km (1550 mil) Med färjor och diesel har det kostat ca 21.200 kr (då har vi räknat 1 euro = ungefär 9.20kr). Vi gillar att fricampa, men ibland måste man in på campingplats för att t ex tvätta, ladda upp batteriet när det är dåligt väder, kanske (som vi) väntar post från Sverige. Campingar och ställplatser (främst i Frankrike och Tyskland) har kostat 5500 kr. Fricamping är ju gratis.Till gasol har vi använt 1755 kr. Internet har ibland blivit en dyr utgift och där slutade notan på ca 3200 kr inklusive två st USB-dongel för Spanien och Frankrike. Även här har vi räknat 1 euro= 9.20 kr.

Vi har kostat på bilen stor service, 2 st nya Michelin däck fram och en extra solpanel på 120W, det blev ca 12 000kr.Tänk på att de här siffrorna ska delas upp på 6 månader.

Mat måste man ha vare sig man är hemma eller på resande fot och maten har inte varit dyrare än hemma. Lite shopping blir det ju också och i Spanien finns massor av olika chinabutiker som har allt och är billiga. På maknader kan man ibland göra fynd både vad gäller kläder och skor.

Till detta får man väl lägga alla upplevelser i form av nya bekantskaper, historiska upplevelser (romerska utgrävningar) sevärdheter, naturen och en betydligt varmare vinter. Vi har haft en underbar resa i en del av Europa, nu hoppas vi kunna göra den andra delen Europa nästa gång. Nu ser vi fram emot att åka husbil i Sverige i sommar, kanske möter vi några av er ut med vägen.

6 kommentarer:

 1. Va duktiga ni är på att hålla koll på kostnaderna, vi har inte koll på det. Vet bara att vi inte behövt ta av sparkapitalet för det finns kvar som tur är så vi kan ge oss ut på fler äventyr och ha en buffert för oförutsedda utgifter. Kommer ni att göra om resan nästa vinter? Vi är fortfarande i valet och kvalet huruvida vi övervintrar eller inte. Ha det nu bra på era resor i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Anders o Birgitta. Ja jag hoppas vi ska ha hälsan så vi kan göra fler sådana här resor.Kanske blir det så att vi ställer bilen på en trygg parkering och åker hem några veckor över julen.Vi har heller inte behövt ta något från vårt sparkapital snarare tvärt om. Klart ni ska passa på att åka om ni har hälsan och kan.

  SvaraRadera
 3. Tack! Informativt och bra! Ni verkar verkligen ha kol på kostnaderna. Jag tycker att det låter väldigt prisvärt för övrigt, med tanke på hur länge ni varit ute.

  SvaraRadera
 4. Då måste de va billigare att vara ute i 12 mån, ELLER?
  Hls Anonyma Kurt

  SvaraRadera
 5. Tack! Bra att få en uppfattning om hur mycket en vinter kostar. Det låter härligt. Vi väntar på våra pensioner, sen ska vi förverkliga drömmen om en vinter i södern.

  SvaraRadera
 6. Nice! Riktigt  bra och mycket inspirerande. Tack för att dela! good

  SvaraRadera