måndag 29 juli 2024

Tyresö


 Vi lämnade Femöre och parkeringen på morgonen för att nu ställa in vår GPS på en adress i Tyresö där våra vänner Yvonne och Jacob med bloggen joy tillsammans bor.


Som vanligt håller vi oss på de mindre vägarna och nu blir det den gamla E4 med betydligt lugnare trafik. 



Så fort vi närmar oss Södertälje så blir det även mer trafik.

En riktigt gammal bil får vår uppmärksamhet. Den påminner mig om när min pappa for t o r  Norrköping-Stockholm i en DKV i början av 1950 talet. Han studerade till musikdirektör. Nu åker vi samma väg som han.


Efter mycket körande hit och dit enligt vår GPS, så kom vi fram till rätt adress, men bakvägen. 😁  De har en stor tomt med egen med plats för gästande husbil.


Här bjöds vi på gofika.


På kvällen vankades det middag bestående av lax med tillbehör….så gott. Det blev en mycket trevlig kväll med mycketprat om resor och kommande sådana.


Ett stort körsbärsträd finns på tomten och det var fullt med körsbär. Vi fick plocka med oss några kilo, som senare blev både sylt och saft. Grenarna gick så långt ner att Ingemar nådde bären utan stege.


Yvonnes rosor blommar, hoppas mina gör detsamma hemma, såg någon knopp innan vi åkte,


Vi åkte över Södertälje till JoY, men därifrån valde vi att åka den lilla färjan över till Mörkö.







Vi fortsätter Utflyktsvägen, men nu åt motsatt håll. Den här gången var vi ute efter en tömningsstation och det skulle det finnas i Nyköping.


Det fanns en gratis tömningsplats nere vid hamnen där det också finns en ställplats  N 58°44'39.4836” E 17°0’55.0836” 115 kr/24 tim.


Fortsätter sedan söder ut mot Linköping, men fortfarande på Utflyktsvägen som också är gamla E4.


Nu hade vi ställt in en badplats finns i Park4night När vi kom så stod här en tysk bil och senare kom några tyskar till. Många tyskar och danskar har vi sett.


Blev ett snabb-dopp från bryggans stege senare på kvällen, vattnet var grumligt efter alla barn som badat. Inte så inbjudande när man inte ser botten.


Det blev en lugn kväll, men vaknade av att man klippte gräset utanför vår bil. Vi flyttade oss så att han kunde klippa färdigt.


Fortsatte sedan de sista milen hem via Jönköping. En trevlig utflykt i vårt vackra Sverige och att ha träffat gamla vänner med husbil och blogg. Vi kunde konstatera att vi känt varandra i ca 14 år, mycket för att vi lärt känna varandra via bloggarna, men också att vi träffats på resor i Europa. Nu stannar vi på hemmaplan ett tag. Min rygg har mått bra under de här dagarna, men så fort vi kommer hem och jag gör något så är det kört.
Ha det gott och njut av fint väder (södra Sverige).



Så här har resan sett ut, bortsett från den blå linjen efter Vänern, som är från studentresan till Frösön.

lördag 27 juli 2024

Gripsholms slott och Femöringen

 Nu har vi varit hemma en vecka, men här kommer fortsättningen på vår rundresa i mellersta Sverige. 

Från Stjärnhov for vi vidare mot Mariefred och Gripsholms slott, en stad och slott vi aldrig har besökt. Nu var det dags tyckte vi.


Väl inne löste vi inträdet till rummen, men utan guidning för 160 kr/st. Det blev många rum att besöka, men vi nöjde oss med de första 20 av 35.


Här i hörnet gick man in.



Att fota allt tyckte vi var jobbigt och onödigt, men i detta tornrum var det hålet i golvet, som intresserade mest. Först trodde jag det var en brunn eller kanske ett fängelse,  men det visade sig att det var genom det hålet de tog upp ammunition till kanonerna. 😄 Eftersom vi inte hade guide så fick vi läsa oss fram, säkert missade vi en massa bra information.
Rejäla väggar och eldstäder i varje rum.


Ett annat rum som var intressant var där den här sängen stod, där fanns också en eldstad. Här fick man inte vara lång. Det var många fina rum vi gick igenom, med möbler från svunnen tid. Med tanke på att slottet började byggas på 1500 talet så var nog en del möbler från den tiden. Gustav Vasa var den som lät bygga Gripsholm. Vi kunde också se en del av slottets husgeråd och vackra porslin, fina glas och karaffer, som hade använts av flera kungar. Mycket intressant. 


Vi orkade inte med alla rum, det var även trappor att gå i, utan gick ut i parken med utsikt mot båtarna.




Här odlas fina ängar med mycket blommor för bin och humlor.
           

Gripsholms slott var intressant att besöka och hade jag orkat så hade jag önskat se alla rummen. 
Vi tog en tur genom staden innan vi körde mot nästa mål.


Ut på vägen och nu blir det landsbygd med röda stugor.


Vi väljer att köra småvägarna och nu blir det väg nr 223 från Mariefred ner mot Oxelösund. Efter den vägen finns många sevärdheter.


Vi  kommer förbi några riktigt gamla runstenar i Aspa och Runtuna och på kartan kan vi se att här finns kyrkor från 1600 talet, men vi är nöjda med vår rundvandring på slottet. Stannar till och läser om runstenarna mm.




Vårt mål är Oxelösund, många år sedan vi var där. Vackra ängar åker vi förbi. Även motorvägen, men den vill vi inte ut på, vi håller oss till de mindre vägarna med mindre trafik.



Med det fina vädret så har bönderna redan hunnit fixa djurens mat till vintern.



Till slut kom vi fram till Ställplatsen som vi sett ut, men där var så klart fullt. Vi kollade upp flera platser, men fullt överallt. Då for vi ut till Femöre, som är ett naturreservat med museum mm, stor parkeringsplats ( den röda pricken) 




Många småbilar när vi kom och vi passade på att ta en promenad ut till Femörehuvud och  fyrplatsen.


Många passade på att ta sig ett dopp i det fina vädret, det kunde inte vi, för vi hade glömt badkläderna hemma.


Många som promenerade ut på udden. Vi gick inte ända ut för min rygg orkade inte, så vi vände tillbaka till husbilen.


Vi stannade kvar på parkeringen över natten (vilket vi senare upptäckte att man inte fick) tillsammans med 3 husbilar till. På morgonen lämnade vi innan alla badare och andra besökare kom med sina bilar.


Vi fortsatte nu mot Södertälje och vidare till Tyresö, men mer om det i nästa inlägg.



torsdag 18 juli 2024

Vi besöker husbilsvänner

 Nu är husbilen klar och jag vill ut och åka. Hade tänkt åka på söndagen, men som vanligt i år, så regnade det. Vi fick i alla fall syn på en fin regnbåge över stan.


När vi höll på att packa in i husbilen fick vi överraskande besök av en liten fågelunge, stor som en blåmes. Varken jag eller Ingemar vet vilken typ av fågel det är. Vi kunde öppna fönstret så den kunde flyga ut.


Vid middagstid kunde vi ge oss iväg och nu har vi riktningen mot Örebro.


Vi skulle besök våra husbilsvänner från tiden vi var i Grekland. Tänk så mycket minnen vi har både från Greklandsresan, men även från Sicilien och Spanien där vi träffats.
Väl framme på deras sommarställe i Born, som ligger lite norr om Nora, blev vi bjudna på kaffe med hembakad sockerkaka.


Lite senare ställde sig Benny vid grillen och fixade köttet till middagen.


Flankstek med stekt nypotatis och grönsaker, så gott!!


Vi sov över nära deras hus och på natten kom några rejäla skurar som väckte oss. Vi lämnade våra vänner vid lunch tid och for vidare.
For till Nora och tankade HB, tyvärr så glömde Ingemar sitt bankkort i automaten, när vi gick in på ICA och handlade. När vi senare upptäckte det så ringde vi och spärrade kortet. Nu blir det jag som får stå för utgifterna. 😄
Vi åker småvägar och kommer förbi Arboga och sedan till Alberga där Stora Sundby slott ligger. Vi stannar och går en kort promenad i omgivningen. Visst hade det varit roligt att gå in, men tiden fanns inte och det var ett oplanerat besök.


Ett vackert slott med massor av torn. Sveriges vackraste slott stod färdigt 1848 och det var Carl De Geer och hans hustru Ulrica som flyttade in i slottet med 4 torn, som symboliserande årstiderna och 12 mindre torn för de 12 månaderna och 52 rum för årets veckor samt med 365 fönster som var kalenderns alla dagar. Fy för att putsa alla dessa fönster.


Hade jag vetat att de sålde så mycket fint kött så skulle vi ha sökt upp butiken.
Nu får det bli ett besök en annan gång och mer planerat.


Vi fortsatte på småvägarna genom det fina landskapet. Massor av åkrar med både korn och vete, men ingen sol.


Jag hade hittat en nattplats på Park4nigth i Stjärnhov vid sjön Båven och dit styrde vi. Vi hade tur som fick en av de fem platserna.


Lite surt i backen pga allt regnande, men vi stod bra tillsammans med en Holländsk husbil.


Här fanns en fin badplats med bra nedgång för mig med dåliga ben och rygg, men vi hade glömt våra badkläder hemma, så något bad blev det inte. 😕


Båven ska visst vara en av Sveriges största vildmarkssjö, med en massa fina fåglar. Vi fick tyvärr inte syn på några.


Sov gott gjorde vi och vaknade utsövda. Så här ser resvägen ut.


Nu var det vart vi skulle åka idag? Vart det blev får ni läsa om i nästa inlägg. 😄