fredag 14 juni 2024

Studenten och orkidéspaning

 På fredagen var det dags för vår Hugo att ta studenten. Han är den sista i den kullen av barnbarn, för nästa är om ca 6 år. 


Det blev tidig uppgång i huset då hela hans klass skulle komma och äta champagnefrukost och vi blev varnade för hög musik. Vi sov som stockar i husbilen och hörde ingenting, förrän de alla drygt 20 st ungdomar gick för att ta bussen till Östersund och skolan.

Förmiddagen, innan skolan, gick till att göra buketter till borden och de skulle så klart gå i blått och gult. På en äng strax intill kunde A-L plocka Bergklint och Raps och det blev fina bordsdekorationer.


Stefan och Ingemar for till skogs på torsdagskvällen och hämtade björkar och Jonatan blåste upp ballonger. Nu syntes det att det var studenten i huset.


Vid halv 11 var vi på plats vid skolan för att ta emot Hugo. Den här gången fick vi vara med på skolan, det fick vi inte för 3 år sedan när storebror Jonatan tog studenten. Då fick vi snällt vänta utanför på gångvägen. Tänk så mycket elände pandemin ställde till, men nu är det som vanligt igen. Men så mycket folk att det var svårt att ta sig fram.


Farfar och morfar väntade en bit ifrån.


Hela familjen samlad.


Alla ville gratulera och kompisarna sprang runt för att hinna gratta alla.


Tillbaka hemma fick vi vänta några timmar medans alla studenter for runt på Östersunds gator i lastbilarna. Sen var det dags för champagnen igen. 😋 Jonatan var den som skötte det galant, det märks att han jobbar på hotellet.


Att ta studenten är ganska dyrt numera. När Hugo fick höra vad studentmössan skulle kosta med namnet ingraverat, passade han på att lägga till en mening. 😁


Farfar och Ingemar skålade för Hugo.


Det gjorde även vi andra också.
Ett tält var rest om det skulle bli regn, men vi hade tur för regnet uteblev men lite kyligt var det på kvällen. Det hade Stefan fixat med en varmlufts apparat som pumpade in värme.


Senare visade Stefan och Anna-Lena "Här är ditt liv" för Hugo i bilder, kläder och roliga kommentarer, men det var så roligt att vi glömde fota.


På lördagsmorgonen passade de på att plocka ned tältet för det skulle bli regn. Vi passade också på att åka till ett ställe här på Frösön för att se om det fanns orkidéer i blom. Jag hade läst om Guckuskon vid Kinnekulle, som skulle blomma. Nu skulle de finnas i blom även här på Frösön. Alltså blev det en tur ut i skogen. 😍


Vi hann inte gå långt in innan vi fick syn på dem, och inte bara en och en....nej de satt lite överallt i grupper. 
Guckuskon trivs i kalkrik mark och det var det här, så kalkrik för det var en sjö tömd på vatten. Acksjöns Naturreservat,
Jag kan inte mycket om denna fina blomma men jag lånade lite text från https://paulaz.se/froson-are

Guckuskon växer i kalksandsjord. Bina lockas av vaniljdoften de avger och kryper ner i “toffeln”. Där får de tji för det finns ingen nektar! Då försöker biet krypa ut och enda vägen ut är bakom ståndarna där biet blir pudrat med pollen. När den sedan gör besök i nästa blomma så blir denna pollinerad, fiffigt eller hur!


En otroligt vacker blomma och jag är så glad att jag fick tillfälle att se den. Nog ser den ut som en sko eller kanske som en toffel.


Vi fick också se den ovanliga Jämtlandsmaskrosen, som jag inte visste att den fanns. Liten var den, men med en fin orange färg.En lila orkidé som jag tror kan vara en Blodnyckel. Glömde vid tillfället att jag hade en PlantSnap i telefonen. Denna lilla orkidé satt lite överallt där vi gick och var bara ca 10 -15 cm hög. Kan också vara en lila variant av Brunkulla. Det där med orkidéer är inte lätt, men roligt att lära sig lite om dem.Att gå i skogen tar på min rygg, som tur var fanns här bänkar att vila på. Det fanns också mycket mygg, så de har nog rätt i att det kan bli ett myggår i år.


Tillbaka till bilarna och nu var vi fikasugna. Anna-Lenas mamma hade hembakta bullar med, så nu skulle kaffe och bullar smaka gott.


Anna-Lenas pappa Kurt är lite av uppfinnare och nu hade han fixat ett kaffebord åt oss på sin gåstol.


Kan man ha det bättre än en fika i naturen. 😋 Vi var så nöjda med utflykten och på hemvägen kom regnet, som på kommando. 😁 Vilken tur vi hade med vädret!


Nästa dag skulle vi fara hem, men vi hade en lugn och trevlig kväll tillsammans med Stefan och Anna-Lena och det blev tidigt sänggående för oss alla, pojkarna var ute på andra äventyr.


2 kommentarer:

  1. Vilken tur med vädret ni hade då det tycks vara regn på många ställen. Roligt att ni fick fira. Förstår att ni har lämnat Frösön nu en tack för tipset om det nationalreservatet, kanske vi tar ett besök dit.

    SvaraRadera
  2. Så skoj att få vara med på barnbarnens högtidsdagar och tur med vädret hade ni också! Guckuskon på Kinnekulle hoppade vi över i år men visst är det underbart vackra blommor. Vi tycker det är jättesvårt med alla olika sorters ”nycklar” bland orkidéerna. Vi nöjer oss med att njuta av skönheterna oavsett vilken sort det är…

    SvaraRadera