söndag 26 april 2020

Lär känna husbilsbloggarna!

Många som har husbil har även en blogg och nu är det vår tur att presentera oss hos ReiseLinda som för ca 1 år sedan startade Husbilsbloggarna på Facebook. Linda har ställt samman ett antal frågor som vi nu ska försöka att besvara.



Vilka är vi?
Vi är Maggan och Ingemar båda pensionärer sedan drygt 10 år . Vi  har en stor familj med 7 barn och deras familjer. Vi delar vår tid mellan villan, stugan husbilen och familjen. Rest på semester utomlands har vi alltid gjort och då med tält, sedan husvagn och till sist med husbil. Vi gillar  upplevelser av alla de slag. Bloggen startade vi för drygt 10 år sedan när vi båda var pensionärer och därför fick den heta Pensionärsvi(l)lan, vilan för här kopplar vi av från alla måsten och villan för att det är ju vårt hem när vi är ute med den. Maggan skriver och Ingemar rattar bilen, foton till bloggen gör vi båda. Våra syskon och våra barn bor runt om i Sverige och även i USA.Vi använder bloggen för att våra släktingar och barn, ska kunna följa oss på våra resor, men också för att dela med oss av platser vi besöker och upplevelser, till andra husbilsåkare.

Vad har vi haft för husbilar?
Husbil åkte vi första gången till Bornholm med kompisar i deras husbil, året var 1996, då sa jag att någon husbil var inte aktuellt. 
Sommaren 2004 lånade vi dotterns husbil en Bürstner, för att se om vi gillade husbilslivet bättre än tidigare. Och visst kan man ändra sig....vi gillade verkligen husbilslivet och inte saknade vi förtältet heller.
Därför blev första husbilen en Bürster 535 Junior köpt i Tyskland våren 2005, liten och behändig, men ändå gott om plats inne för 2 vuxna och 2 barn.. Våningssäng och keps, dusch, toa och kyl och frys.....allt vad vi behövde.


Efter några år ville vi ändå ha en större bil eller åtminstone med större motor och då blev det en Rimor Super Brigg 3,5 t Den köptes ny, men blev en stor besvikelse, då den inte gick att väga upp, som de lovade oss. Vi körde med den i 2 år trots en ordentlig övervikt, då vi var 2 vuxna och 2 barn + packning. Sedan hittade vi, på våren 2010 , den bil vi har idag Rapido 7099F 3,7 t och med den har vi tagit oss runt nästan hela Europa samt Marocko. 


Vad är det bästa och sämsta med vår husbil?
Det bästa är väl att den har ett bra kylskåp med stor frys och ugn (som var ett önskemål). Bra dusch/toa utrymmen och drar inte så mycket diesel. Vi har tre solceller för att klara fricamping. Sen hade vi önskat att det varit en bättre bäddbar säng för extra sovgäster, man vill ju gärna ha med barnbarnen ibland.  Det här med extra lås på ytterdörren borde ingå, särskilt som bodelsdörrens fönster går att öppna. Vi fick inbrott genom den dörrens fönster. Nu har vi lås runt om. 



Vår favoritplats?
Någon speciell favoritplats har vi inte, det blir där vi parkerar. Vi gillar att upptäcka nya platser och få nya upplevelser. Ibland återvänder vi för att vi tycker vi har inte sett tillräckligt av ett land. Mest intressant och spännande var nog Marocko och den östra sidan av Europa, med Albanien och hela vägen ner till Grekland. Grekland har fina stränder och bad så dit återvänder vi gärna.

Vart åker vi inte tillbaka?
Det finns nog ingen plats eller land, som vi inte vill tillbaka till. Fast ska jag vara ärlig så har jag nog sagt någon gång att Spanien vill jag inte åka till fler gånger.....alldeles för mycket husbilar där.

Detta glömmer vi inte?
Det var nog när Ingemar fick sin hjärtinfarkt 3/11 2016 i Peniscola Spanien. Något vi definitivt inte hade väntat oss, men blev en ordentlig varningsklocka. En fantastisk sjukvård i Spanien. Sedan har vi provat tandläkarna i Spanien, Portugal, Italien, Sicilien och Marocko och de är minst lika bra som här hemma, om inte bättre ibland. Sen har vi ju alla fina badstränder i Östeuropa.

Vad är det bästa och sämsta med husbilslivet?
Ja det är väl friheten att kunna välja. Ibland kan man också få ändra sina planer, som när vi skulle till Italien och Sicilien och hade bokat hemresa med flyg från Rom. Då fick vi av en Sicilianare, vi träffade i Füssen, veta att det var osäkert med den flygplatsen, när det gällde vintern, ibland kunde de bara stänga av vägen dit pga vinterväglaget. I norra Italien hade vi träffat husbilskompisar och de var på väg till Spanien, så vi gjorde dem sällskap dit istället. Sicilien fick bli ett annat år. Det har hänt flera gånger att vi brutit vår tänkta resväg och valt en annan rutt. 
Tack vare husbilen och bloggen har vi mött  så många trevliga människor och fått ett större umgänge, de flesta runt om i Sverige.
Det sämsta är väl när något går sönder i husbilen. Ingemar är bra på att fixa det mesta även vattenskador, som vi fått i dusch och kök.
Sen är det väl det här med vikten, som aldrig tycks räcka till.

Var befinner vi oss nu och hur våra resplaner ser ut 2020?
Våren och sommaren tillbringar vi alltid i vårt vackra Sverige, alltså är vi hemma. Då passar vi på att se oss omkring och ibland blir det en resa mot norr och ibland utforskar vi den södra delen. Så blir det nog i år också, om vi får lämna vår hemtrakt.


Vårt bästa husbilstips?
Se till att ha bra lås på dörrar och fönster. Ha inte för mycket böcker och kartor med för de väger många kg. Det mesta finns på internet och en dator eller surfplatta, är ett måste för oss. Har du tänkt att köpa en husbil, skriv ner vad du vill att en husbil ska innehålla t ex när det gäller bäddar, kök, bad och förråd och kolla ordentligt på mässor och husbilshandlare. Läs gärna husbilsbloggar och prata med husbilsåkare de har massor av tips. 

Bästa hjälpmedel för resan?
En bra GPS och en papperskarta är inte fel. Själv har jag ett program i datorn Microsoft AutoRoute 13. Bästa program jag haft och där jag kan zooma in gator mm. dessutom sparar den min rutt så jag kan se den i efterhand. Det finns många appar för camping och ställplatser att ladda ner. Själva använder vi  Campercontact. Ska du utomlands kolla på ländernas hemsida vilka regler som  gäller för t ex motorvägar.  



Det var lite om oss. Kör nu lugnt i sommar och njut av Sveriges natur.

6 kommentarer:

  1. Fin presentation om er och era resor med husbilen.
    Kram och en fortsatt fin söndag.

    SvaraRadera
  2. Så kul att läsa allas presentationer och erfarenheter från Husbilslivet! Kör lugnt och ha en bra sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Nu hoppas vi att sommaren blir fin.

      Radera
  3. Roligt att läsa er presentation! Nu blev jag påmind om att jag skulle vilja åka till Bornholm vid tillfälle. Det går väl inte än på ett tag, men Bornholm finns ju kvar :) Ha det fint!

    SvaraRadera