måndag 10 februari 2020

Kartor eller appar?



Kartor är något som behövs när man är ute och reser antingen i Sverige eller utomlands. Vi använder oss av både papperskartor och gps-puck till datorn och en Garmin=gps i fönstret (för Ingemar). Hur ofta ska man då skaffa en ny papperskarta?
Något svar på det har jag inte, men vår senaste Europakarta från Michelin var från 2012 så det är nog dags nu.


Vi använder ofta papperskartorna och "kladdar" i dem. Markerar vilka vägar vi har åkt eller tänkt åka, om det finns en bra ställplats i någon by osv. Det gör att de håller inte så länge och blad lossnar från spiralen. Nu är det dags att skaffa en ny Europakarta.



Sedan tidigare har vi ju dessa två också, man kan aldrig få för många, alltid finns det skillnader mellan dem. Den svenska använder vi på sommaren när vi åker runt i Sverige. Här finns alla allmänna badplatser utmärkta och de passar oss oftast bra, för här kan man fricampa, på deras parkeringar. 😁 Även i dem "kladdar" vi....tyvärr. De finns också med i husbilen. 


Ett kartprogram, som jag nästan jämt använder, är det i datorn med en puck, som söker satelliterna.  Det heter Microsoft Autoroute 10 (vår uppdaterad till 13), men jag skulle behöva en senare version. Hittade en sida om microsoft autoroute vet ej om den finns fortfarande. Ett av det bästa programmet, i mitt tycke. Här kan man se vart man åker (en blå rand) och även planera sin rutt, lägga in minnesmarkeringar, samt spara den. Bilden ovan är från vår resa till Spanien, Korsika och Sardinien 2018


Sedan har vi Google Maps, som också är till bra hjälp att planera sin resa på. Här kan man se om det är vägarbeten mm som kan sinka resan. Jag har också hört talas om att man ska kunna spara sina resor där också, men har tyvärr inte hunnit läsa in eller lära mig hur man gör. Kanske någon kan förklara? 
Numera använder många sina telefoner med kartprogram, nackdelen är väl att de drar MB/GB från internet. Det gör inte Microsoft Autoroute i datorn och jag kan gå tillbaka och kolla var och hur vi åkt, ta skärmdump osv. 😍
I paddorna och telefonen har vi också kartprogram via appar t ex maps.se  och Sygic  och Pocket Earth.

Ja det finns massor av appar och program, bara man har tid och lust att leta, men att klara sig utan en riktig papperskarta går nog inte.
Nu är ny Europakarta beställd och det ska bli så kul att planera för nya resor.
Hur och vad använder ni för karta, app eller program vid resor?

7 kommentarer:

  1. Hej! Vi har Tom Tom GPS som mannen kör efter, jag sitter med liknande atlas böcker som du och ritar och kladdar våra rutter och var vi stannar för natten. Vi står på ställplatser eller campingar. Nu planerar vi att ta oss ner till Svarta havet med start i mitten på april. Som tidigare sagts är planeringen nästan det roligaste...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej så roligt att du har hittat mig! 😀 Det där med Svarta havet lät intressant. Roligt att det är fler än vi som kladdar i kartorna. Hoppas kunna läsa och följa din blogg. 😍

      Radera
  2. Tack för tips. Hade nästan anat detta, så jag får väl hålla mig till den jag har och vara rädd om den.

    SvaraRadera
  3. Kartor är ett absolut måste. Här kladdas det också. Vi har en kartbok där alla vägar vi kört, sammanställs och ritas in med färgpenna. Dessutom har vi andra kartböcker också. Nästan övervikt med alla kartböcker hahaha.
    Garmin gps finns också i bilen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag ska göra som ni, skriva över i en kartbok, så jag har alla resvägar i en karta. Bäst att inte slänga några kartor ännu.

      Radera
  4. Vi har också beställd dessa 2 kartböcker när motormännen släppte dom. Av någon konstig anledning har den röda kartboken försvunnit ...inte kul när man ritat dom turer vi åkt i den....men jag får söka vidare den kanske finns någonstans, men nu har vi en ny i alla fall för kartor vill jag ha om man ska rulla ute på vägarna. Kram

    SvaraRadera
  5. Här hos oss klarar vi oss inte heller utan "riktiga" kartor. Vi kör med M:s röda + gärna ett riktigt stort kartblad när vi planerar resor vid köksbordet för att få en bra överblick över området. Sen är en uppdaterad GPS och t ex Google Maps bra komplement.

    SvaraRadera