torsdag 13 februari 2020

Arborist


Vet du vad en Arborist är? Det visste inte jag, men nu vet jag.
Vi har en stor Alm på vår tomt och under några år har vi sett att den inte mått så bra. I somras dog flera av grenarna och vi bestämde oss för att ta bort den i vinter, när vi ändå skulle vara hemma. Fast vi hade ju hoppats på lite tjäle i marken.


Hittade en annons i tidningen, ringde och de kom hit och kollade trädet. Tid bestämdes till måndag den 10 februari och priset skulle bli ca 17000 kr. 


En Arborist är alltså en trädvårdsspecialist, som vårdar träd i städer, tätort, trädgårdar och andra bebyggda miljöer. Men som också kan ta ner träd på ett säkert sätt.


Många motorsågar hade de med sig och fler fanns i bilarna.3 män och en kvinna var de, som skulle ta ner och forsla bort Almens grenar och stockar, samt hjälpa till och styra grenarna rätt.


Ordentligt fastsatt med rep och bra skor, för att få bra grepp om stammen, klättrade han upp utan problem. Sedan var det bara att sätta igång.

Efter varje gren, så hade de andra tre fullt upp med att forsla bort och ta upp grenarna till gatan, där en flistugg stod.


Så smart att köra upp alla mindre grenar till flis. 😁

Vi var lite oroliga för mycket vind och regn, men vid middagstid kom solen fram och även en regnbåge syntes.Till slut var det bara stammen kvar och vid tretiden föll även den.Sedan skulle stammen kapas upp och fraktas upp till vägen. Till sin hjälp att forsla upp stockarna hade de en mindre maskin, som var trots storleken var väldigt stark.Vid fyratiden var de klara och stockarna låg uppradade på vår husbilsplats, klara att hämtas av en lastbil.


Nu finns bara en stubbe kvar och på den ska jag ställa en kruka med blommor till sommaren. 😀


Fin utsikt har vi fått och inget träd som skuggar vid morgonens frukost på balkongen till sommaren. Bara positivt att ha tagit bort det halvdöda trädet. De enda som saknar det är nog fåglarna.


Lilla Mindy kom hit några dagar och passar på att hjälpa farfar plocka de grenar som de missat. 😍

4 kommentarer:

 1. Oj vilket pådrag för ett enda träd. Lika bra att ha proffs så ingen olycka händer.

  SvaraRadera
 2. Det lät dyrt, fast med det manskapet och maskiner så kostar det. Nu har ni fri utsikt över sjön, perfekt.

  SvaraRadera
 3. Jisses vilken organisation, men det var ju inget litet träd det gällde. Kul att det finns duktiga yrkesmän inom alla områden.

  SvaraRadera
 4. Visst är dom duktiga dom som jobbar med trädfällning , lite imponerad blir man :-) När vi bodde i huset så så betalade vi några tusenlappar mindre än er, men det var väl för 20 år sedan . Det blev fint.

  SvaraRadera