måndag 25 september 2017

Kiviks äppelmarknad

Våra kompisar Annica och Thomas har nu bytt sin gamla husbil till en något nyare och ville testa den, så de frågade oss om vi ville följa med på en tur....självklart ville vi det. Jag hade läst någonstans att det skulle vara äppelmarknad i Kivik....så varför inte åka dit. 
Vi startar i ett gråmulet väder, men enligt väderrapporterna så skulle det bli bättre, åtminstone på söndagen. Det småregnar och är grått när vi på fredagseftermiddagen ger oss iväg.


Vi har ca 33 mil att köra och kör mot Gisslaved och Värnamo. Inget roligt att fota i detta väder, men vi får vara glada att det i alla fall inte blåser. Vi fortsätter E4 ner mot Markaryd och sedan mot Hässleholm, Kristianstad och kommer sen till Vitemölla.


Vid 19 tiden var vi framme, nu gällde det att hitta en ställplats. Första campingen vi åker förbi var full och nere vid Vitemölla och Kivik fick man inte stå vid stranden, där fanns förbjudetskyltar.
Hittar en skylt om ställplats på en åker och där stannar vi. Ganska snett, så nu åkte nivåklossarna fram, men de hjälpte inte mycket. Långt gräs, som de slagit tidigare och som låg kvar på marken, följde med skorna in och dessutom skulle de ha 200 kr/natt 😠
Mörkret kom snabbt och efter lite mat i magen och trevlig samvaro i kompisarnas bil, kröp vi till sängs.


Det blev inget vidare med nattsömnen och vi vaknade till lika grått väder som när vi for. Nu skulle vi promenera in till festområdet för någon buss kom inte, trots att några påstod att det skulle komma en.
Det visade sig sedan att det var flera markägare, som passade på att göra om sina åkrar till tillfälliga ställplatser med en Bajamaja, som service. Och visst behövdes dessa "ställplatser", men dyr parkeringsavgift tycker vi nog det var. 


 Inträdet 120 kr/pers för 2 dagar var helt OK, kunde betalas med kontanter, kort eller med swish.


Många stånd med äppelmust, honung och sylt. Marknadsstånd ca 100 tal med diverse hantverk och ätbara saker. Vi hittade en ny sekatör (har haft en lika dan tidigare) och en liten såg, bra att ha sågen i husbilen.
Tävlingar om att rösta på bästa äppelobelisken fanns, men vi deltog inte.


Ut på vattnet kunde man också komma. Tre stycken stora båtar gjorde turen.


Vid halv tolv var det dags att avtäcka den stora äppeltavlan. Ett fantastiskt konstverk gjort på äpplen i olika färger. Det var också 30 års jubileum för marknaden.


Vi avslutade dagen med kaffe och äppelkaka och promenerade tillbaka till bilen efter stranden.


Vi fortsätter vår utflykt, men mer om den får ni läsa i morgon.
5 kommentarer:

 1. Oj vilken stor äppeltavla där har det gått åt några stycken äpplen!
  Fin sista bild på ett lugnt hav
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag gillar Kivik, men inte denna trängsel och alla som ska sko sig så snart det är lite eftertraktat.

  SvaraRadera
 3. Passar ju bra in på "Äpplets" dag idag också!
  Men parkeringen håller jag med var dyr.

  Ha det gott...

  SvaraRadera
 4. Oj, vilken fin äppeltavla, synd på ställplatsen såg inget vidare ut och dyrt tyckte jag det var också. Men ni hade ju trevligt med vänner och så fick ni en liten utflykt också. Kram!

  SvaraRadera