söndag 5 augusti 2012

Stug-jobb

Har man flera hus så har man inga problem med vad man ska göra på fritiden.  Det är nu 35 år sedan vi hittade vårt torp, det är 32 år sedan vi byggde vårt hus och med tiden så måste båda underhållas för att inte förfalla.


Nytt tak lades för 7 år sedan men hängrännorna har det varit lite trögt med att få upp. Nu fick vi hjälp av sonen med att sätta upp dem.Under tiden de höll på med stuprännorna så passade jag på att måla fönster. Det måste göras vart 3:e år ungefär, eftersom vi ingen värme har i stugan, så blir det kondens mellan fönstren och det är inte bra för färgen. 
Torpet är mycket primitivt, vi har ingen el, inget indraget vatten, bara vedspis och bara utedass... alltså, som man levde förr så lever vi där idag. För sådär 30 år sedan installerade vi en solcell på taket, den ger oss 12v, detsamma som i husbilarna. Det räcker till våra lampor och pumparna till vattendunkarna.
För första gången, kan jag nu också använda min dator här ute och det är för att jag har min telefon som router. Tänk så bra tekniken är, nu har de byggt ut med en mast i närheten och det gör att jag kan använda datorn. Förr hade vi fast telefon med luftledning, som oftast blev nedriven av fallande träd och snö, men numera är det mobilen som gäller.
Vi har under alla år till och från haft en gäst under huset, nu ska gästen bort då han ställer till det, med att slänga sten och gjord på gräsmattan och bor under vårt torp, jag vill inte gärna möta honom när jag ska på dasset en mörk kväll.
Vår gäst är en grävling och nu har vi fått hjälp med en fälla. Nu håller vi tummarna för att han ska fastna i fällan. 


När vi skulle täppa till några andra utgångar hittade vi det här....en gammal kaviartub av märket Fyrtornet, jag skulle tro att den är från 1930 - 1940 talet. Kanske var det någon. som hade kaviar på sin smörgås, när vårt torp byggdes.


När vi är här ute så hör det till dagordningen att ta en tur i skogen för att plocka svamp. Jag tog en tur i närheten av huset och vitjade några av våra ställen. Kantareller fanns det gott om, men annan svamp var det dåligt med. Trots att alla pratar om en dålig sommar, med mycket regn så kan jag inte hålla med, för det är väldigt torrt i skogen. Och våra vattentunnor har inte blivit fulla av regnvatten i år. En god svampskörd blev det i alla fall. 


Att rensa svamp är ett kvällsgöra. 


8 kommentarer:

 1. Vilken fin stuga! Den kanske får kallas "Gamla Pensionärsvillan" då :) Och härligt med kantareller, det är så gott! Ha det forsatt härligt och slit inte för mycket....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...ja kanske det, den har ju hängt med ett tag. Vila blir det först när vi är ute med husbilen....som tur är. Vi hämtar krafterna på vinterns resor, men nu börjar de ta slut :) så snart är det dags att hämta nya krafter.

   Radera
 2. Det var väl ett passande namn som "Kors & Tvärs" föreslog.......lampan kommer väl till pass ser jag........kram..

  SvaraRadera
 3. Vilket mysigt torp - och kul med kaviartuben...sådana fynd sätter igång tankarna :)
  Grattis till kantarellskörden! Här har all svamp torkat bort, men just nu så regnar det - härligt!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Vilken fin stuga!

  Men hur hinner ni med!

  Hälsningar från Champagne!

  SvaraRadera
 5. En riktigt vacker, mysig och typisk smålandsstuga, fast den ligger i Västergötland.

  SvaraRadera
 6. Värst vad ni är arbetssugna både här o där,vi har nu börjat komma
  ikapp med vår trädgård här hemma efter vår semestertripp !!!
  Tur vi har semester kvar.....

  Ha det gott i svampskogen.

  SvaraRadera
 7. Vissa människor är bara arbetsmyror, förstår att krafterna börjar att tryta. Hoppas verkligen det finns lite svamp tills vi kommer på träffen! Visst är det underbart fint ert torp, ser ut precis som man vill att ett torp ska se ut. Men det där med grävlingen är ju lite jobbigt, det förstår vi. När vi fortfarande hade kvar stugan uppe vid Fryken så hade vi också en grävling under huset som vi vid flera gånger försöka dels att stänga ute och dels fånga. Den lyckades alltid gräva ett nytt hål in under huset. Var väldigt irriterande. Dessutom är det ju otäckt att möta dem en mörk natt, vi hade också utedass. Lycka till med jakten, de är luriga. Ha en smaklig måltid av svampen, mums så gott. Kramar 3 M

  SvaraRadera